Ifaty – Spiny Forest

Reniala Private Reserve 

Na ons verblijf bij Isalo Nationaal Park gingen we richting zee naar de plaats Tulear waar we hebben geluncht bij een mooi strand. Hierna reden we naar het Spiny Forest of doornig struweel van Madagaskar genoemd.

Dit is de zuidelijkste ecoregio van Madagaskar met een oppervlakte van 27.500 km² op een hoogte van 55 tot 200 meter boven de zeespiegel. Deze ligt achter de oostelijke bergketen van Madagaskar en ver van de noordoostelijke regens met een uitzonderlijk droog klimaat met temperaturen van maximaal 33 °C overdag.

In dit gebied gingen we naar het Reniala Private Reserve een botanische tuin bij de kleine kustplaats Mangily aan de Route nationale 9. Hier zijn voetpaden aangelegd waarbij je door een primair bos loopt van 0,57 km² dat verder vrijwel ongemoeid gelaten is. Hier zie je een grote verzameling plantensoorten met een vegetatie van struiken van 1 tot 5 meter hoog. Vele zijn endemisch dus deze komt men alleen hier tegen. Vele plantensoorten hebben zich aangepast aan de extreme droogtes. Ze zijn overwegend houtachtig en hebben de mogelijkheid om grote hoeveelheden vocht vast te houden. Andere aanpassingen zijn bijvoorbeeld een uitgebreid wortelstelsel, kleine bladeren (wat resulteert in minder verdamping) en grote absorberende stammen en takken.

In het park hebben we met een gids een wandeling gemaakt. Wat ons opviel waren de vele Didiereaceae planten die wat lijken op een soort cactus met zijn aparte vorm van rechtopstaande takken met enorme doorns. Deze doorns zorgen voor het vergaren van waterdamp en beschermen tegen dieren die op zoek zijn naar water. Verder liepen we langs vele verschillende soorten Baobab bomen waaronder de fony baobabs (Adansonia rubrostipa) of flessen baobab zoals de naam al zegt met een flesvormige of cilindervormige stam. We zagen ook een supergrote baobab van ruim 12 m omtrek en vele met dorens bezette bomen en struiken van het geslacht Pachypodium. Deze worden ook wel mini baobabs genoemd worden. Verder kan men er vele vogelsoorten, reptielen, gekko’s en kameleons tegenkomen.

Hierna gingen we naar de vissersplaats Ifaty een plaats in het zuidwesten van Madagaskar, 27 km ten noorden van Toliara in de regio Atsimo-Andrefana. We hadden hier een vrije dag. In de ochtend rond 6-7uur zagen we de vissers uitvaren in de traditionele houten pirogue bootjes met zijdrijver aan een zijde. Rond het middaguur kwamen de vissers geleidelijk terug met hun vangst van vele kleine visjes en niet zo’n grote hoeveelheden.

Op het strand lagen de bootjes die niet uitgevaren waren. Daarachter lagen de huizen. Eerst de wat armzaliger huisjes van riet en leem. Daarachter de wat betere huizen.  Ons hotel lag wat hoger met restaurant/ bar boven. Wij hadden huisje langs het strand met ligstoelen. Maar er waren ook kamers in het gebouw van het restaurant.

Na ons verblijf aan het strand gingen we terug naar de hoofdstad Antananarivo / Tana waar we onze laatste dag van onze rondreis doorbrachten.

Last Updated on 30/09/2021 by Gerard Meuffels