Introductie Myanmar

Republiek Unie van Myanmar – Birma

De kleurcode van Myanmar is gedeeltelijk rood en oranje.

Reis alleen naar Myanmar als dat noodzakelijk is en reis niet naar de rode gebieden. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Het land is door het coronavirus een zeer hoog risicogebied.

De politieke onrust en protesten houden aan sinds de staatsgreep die op 1 februari jl. werd gepleegd. Er zijn dagelijks explosies in de hoofdstad Yangon. Wees altijd alert en vermijd demonstraties en confrontaties van de demonstranten met de militairen en de politie.

Door deze veiligheidssituatie in Myanmar raden wij u dringend aan niet naar Myanmar te reizen.

Ingekort advies is van 23-09-2021.

Kijk op de website voor het volledig advies van Buitenlandse zaken voor advies.

Myanmar of Birma officieel Republiek Unie van Myanmar grenst in het noordwesten aan Bangladesh, in het noordoosten aan India, in het noorden aan China, en in het oosten aan Laos en Thailand. In het zuidwesten heeft het een lange kustlijn met de Golf van Bengalen en de Andamanse Zee wat delen van de Indische Oceaan zijn. 

In Myanmar hebben we het zuidelijk en centraal gedeelte bezocht met beginpunt Yangon.

OM vanaf Amsterdam naar Myanmat te vliegen heb je minimaal 16 uur nodig. Hierbij is 1 tussenstop minimaal nodig. Wijzelf zijn geland op Yangon International Airport

We bezochten de volgende plaatsen en bezienswaardigheden:

 • Yangon – Rangoon. Hier een van de belangrijkste boeddhistische bedevaartsoorden de 99 meter hoge met bladgoud beklede Schwedagon pagode. Deze ligt op een heuvel aan de rand van het centrum en daarom van ver te zien.
 • Pyay. Deze ligt aan de Ayeyarwady-rivier ligt. Hier staat de Shwesandaw Pagode die slechts een meter korter is dan de Shwedagon Pagode in Yangon.
 • Sri Ksetra. Dit Unesco werelderfgoed ligt niet ver van Pyay. Dit was tussen de 4e en 9e eeuw de grootste ommuurde stad van de Pyu bevolking. Hier diverse stoepa’s, stadmuren en monumenten uit deze tijd.
 • Mount Akauk met honderden staande, liggende, kleine en grote Boeddhabeelden die in de rotsen uitgehakt zijn. Deze liggt bij Htonbo village ongeveer 2 uur van Pyay aan de Ayeyarwady-rivier.
 • Mount Popa waarbij de nat tempel Popa Taung Kalat hoog op een rots ligt.
 • Salay of Sale wat zuidelijk van Bagan ligt met het houten gebouw Yoke Sone Kyaung gebouwd in 1882 en Boeddhistische tempels en kloosters die nog in gebruik zijn.
 • Bagan ons hoogtepunt van de reis. Sinds 2019 Unesco werelderfgoed. Hier in een gebied van 42 km2 vindt je de Bagan Archaeological Zone met duizenden boeddhistische tempels tempels, stoepa’s, pagodes en ruines. De belangrijkste vindt je rondom het ommuurde Old Bagan. Bagan is veel minder bekend als Angkor Wat in Cambodja maar zeker net zo indrukwekkend door de grote hoeveelheden religieuze gebouwen die je er vindt.

Nabij Monywa

 • Hpo Win Daung grottempels ca.25km van Monywa. In de bergen heeft men grotten uitgehouwen waarin eeuwenoude Boeddha’s staan en waar men ook diverse mooie fresco’s ziet die het verhaal van het Boeddhisme vertellen.
 • De kleurrijke Thanboddhaya Pagode is de enige pagode in Myanmar met een vierkante tempelbasis met eromheen trapsgewijs teruglopende terrassen met 864 kleine goudkleurige stoepa’s rondom de centrale chedi. De tempel is bekend om zijn vele Boeddha afbeeldingen die in verschillende ruimtes in rijen en nissen opgesteld staan tegen de muren met een totaal van ca.582.257 stuks. Een indrukwekkend geheel.
 • Bodhi Tataung een 100m hoge staand Boeddhabeeld op een heuvel 8 km van de Thanboddhaya Pagode. Aan de voet ervan de op een na grootste liggende Hlaungdawmu Buddha van het land.

Mandalay en omgeving

 • Sagaing. In het heuvelachtig landschap aan de oevers van de Irrawaddy-rivier vindt je een van de oude hoofdsteden van Myanmar en een belangrijk religieus en monastisch centrum. Hier vele boeddhistische pagodes en kloosters. Hier bezochten we 3 Pagodes n.l. de Soon U Ponya Shin Paya pagode, U Min Thonze Pagode en Sutaungpyei pagode op de top van Mandalay Hill.
 • Mingun aan de Ayeyarwaddy-rivier met de indrukwekkende basis waar ’s werelds grootste tempel Mingun Paya had moeten staan. Ook in Mingun de grootste koperen bel ter wereld en de witte Hsinbyume-pagode die de zeven bergen symboliseert.
 • Mahagandayon monastery – Amarapura met een school voor monniken en de U Bein Bridge een oude 1,2 km lange teakhouten brug.
 • Mandalay met bezoek aan het koninklijk paleis van Mandalay, de teakhouten  Shwenandaw Monastry en de Mahamuni Pagoda een van Myanamars heilgste plekken. Hier een 4 meter hoog boeddhabeeld dat is versierd met een dikke laag puur goud en juwelen.

Tijdens onze reis door Myanar hebben we veel gezien en geproefd van de cultuur en gebruiken. Het was een prachtige reis. Voor verdere details kijk op de desbetreffende pagina’s van de plaatsen.

Last Updated on 07/12/2021 by Gerard Meuffels