Burcht Marksburg – Braubach am Rhein

Kastelen langs de Rijn

De romantische plaats Braubach am Rhein ligt op de rechteroever van de Rijn ongeveer 12,5 km vanaf Koblenz. Het heeft een lange geschiedenis en een middeleeuwse uitstraling waarbij het in december 1276 zijn stadsrechten kreeg van koning Rudolf von Habsburg. Dit was een groot aantal jaren nadat de burcht Marksburg gebouwd werd.

De Burcht Marksburg is al van ver te zien en ligt boven Braubach op een rots. Het is een van de weinige hoogteburchten aan de Middenrijn. Het is grotendeels ongeschonden de 700 jaar doorgekomen.

In de 12de eeuw begon men met de bouw van de slanke verdedigingstoren waarna de burcht door de eeuwen heen verder groeide tot zijn huidige vorm. Het meeste van deze indrukwekkende vesting is grotendeels gebouwd in de 14de eeuw. Het bestaat uit een burchttoren, meerdere gebouwen, tussengangen en bastions.

Door de opkomst en de verbeteringen van vuurwapens in de middeleeuwen werd het belangrijk om de verdedigingswerken te versterken. In deze tijd heeft men de omvangrijke buitenste verdedigingswallen en de verandering van een poortgebouw in de buitenste muur in een sterk bastion aangelegd. Vooral door deze extra verdedigingsmogelijkheden is het kasteel nooit noemenswaardig aangevallen. In de vreedzame tijden werd de vesting vooral als staatsgevangenis gebruikt.

  • Burcht Marksburg, Braubach am Rhein

Burcht Marksburg is het meest authentieke kasteel in het gehele dal van de Lorelei en is te bezoeken met een ongeveer 50 min. durende rondleiding. Hier wordt er over de geschiedenis van het kasteel en het leven in de burcht vertelt. Je ziet de binnenruimtes zoals de burchtkeuken, de ridderzaal, het woonvertrek, de kapel, de wapenkamer, de wijnkelder, de weergangen en de torenkamers. Tijdens deze rondleiding krijgt men een idee hoe men in de middeleeuwen leefden. Zeker de moeite waard.

Vanaf het terras bij het kasteel heeft men mooi uitzicht op de Rijn en de plaats Braubach. Het kasteel is al van ver te zien en is te bereiken via de B 42 richting Rüdesheim am Rhein, afslag Braubach en daar de bordjes “Marksburg” volgen. Hier vind je een parkeerplaats waarna het ongeveer 5 minuten lopen is.  Men kan ook vanuit het centrum van Braubach wandelend in ongeveer 20 minuten via een voetpad door de bossen naar het kasteel lopen.

Loop na bezoek aan het kasteel Marksburg ook even door de plaats Braubach am Rhein. Hier zie je nog meerdere resten van een middeleeuwse stadsversterking. Dicht tegen de stadsmuur vind je de St. Barbarakerk die gebouwd is nadat Braubach stadsrechten had gekregen in de 13de eeuw. De noordwest toren heeft een spitse toren en de goudkleurige klok glanst in de zon.

Aan de zuidelijke uitgang van de oude stad ligt het renaissancekasteel Philippsburg am Rhein. Deze werd gebouwd vanaf 1568 gebouwd op delen van de middeleeuwse stadsmuur. Het heeft een romantisch binnenplein en het Europäisches Burgeninstitut (Europees Burchteninstituut) een van de grootste bibliotheken met werken over burchten.

Verder vind je in Braubach rijkversierde vakwerkhuizen en langs de Rijn diverse wandelpaden en parken. Op de steile hellingen bij het stadje zie je de wijnranken groeien waarvan in het najaar de druiven worden geplukt voor het maken van wijn. Probeer eens een glaasje in een van de horecagelegenheden of koop een fles om mee naar huis te nemen.

Verdere informatie op de website: https://www.marksburg.de/nl/

Last Updated on 29/08/2022 by Gerard Meuffels