Fjadrargljufur kloof – Seljavallalaug

Reynisfjal – Halsanefshellir

Nadat we diverse watervallen, gletsjers o.a. de Vatnajökull gletsjer en het prachtige gletsjermeer Jökulsárlón hadden gezien maakte we de volgende dag een vroege ochtendwandeling achter ons Hotel Laki in Efri-Vik waar we grote hoeveelheden paarse lupine zagen bloeien.

We reden daarna naar de Fjadrargljufur kloof niet al te ver van het hotel. We maakte er een korte wandeling waar we vanaf enkele punten boven de canyon de rivier en het landschap konden bekijken.

Het was een rotsachtig landschap waar vele grijze mossen op gegroeid waren (grijs vanwege droogte) Deze mossen gaven het landschap een wat onwerkelijke sfeer.

Daarna reden we terug richting Reykjavik.

Onderweg stopten we regelmatig o.a. bij Seljavallalaug. Hier was een smalle vallei aan de voet van de Eyjafjoll bergen.

Ook hier zagen we de gevolgen van de uitbarstingen van vooral 2010. In het landschap veel vulkaanas waar wel al langzamerhand weer mossen en grassen op begonnen te groeien. Ook waren hier de waterstromen veranderd doordat rotsblokken de doorgang van het water veranderden.

Hierna zijn we naar de kust van Reynisfjal gereden. Hier is een strand van zwart vulkaanas en men vindt er Halsanefshellir. Dit is een rots met grot van basalt kolommen.

Ook zagen we daar de papegaaiduiker (Fratercula arctica) Men had ons gezegd dat deze vogels op de rotsen zouden zitten. maar daar zagen we ze niet. Bleek dat er grote hoeveelheden in het water zaten. Wat een aparte vogel witte onderkant, zwarte veren, ronde kop en een brede oranje snavel.

In zee ook verschillende rotspartijen en rondom mooi zicht op de verschillende gletsjers en heel veel paarse lupine.

Hierna nog een korte stop gemaakt bij het rood-wit IJslandse Oddi kerkje met kerkhof. In de kerk veel licht hout en een kerkorgel aan de achterzijde van de kerk op een etage. Dit was de laatste stop voordat we in Reykjavik terug waren.

In een buitenwijk van Reykjavik hebben we nog even gestopt bij een snelstromend riviertje waar wilde zalm in zwom. Het water was zeer helder en ik zag 7-8 zalmen zwemmen.

Last Updated on 15/01/2022 by Gerard Meuffels