Kasteel van Villandry

Niet ver van Tours in de Loire streek ligt  Chateau de Villandry in het gelijknamige plaatsje Villandry. Deze ligt aan de rivier de Cher.

Wij zijn naar Kasteel Villandry geweest en we vinden dit een van de kastelen met de mooiste Renaissancetuinen in 16e-eeuwse stijl.

Het kasteel en tuinen staat sinds 1927 op de lijst van historische monumenten in Frankrijk.

Château de Villandry staat ook op de Unesco Werelderfgoedlijst 933 – De Loire vallei tussen Sully-sur-Loire en Chalonnes.

Wij hebben er heerlijk rondgelopen in de tuinen en daarna het kasteel van binnen bezocht.

Tijdens een rondwandeling zagen we de 6 verschillende tuinen met elk een eigen thema en architectuur. Deze tuinen lagen op 3 verschillende terrassen.

We zagen:

  • De decoratieve renaissance moestuin. Hier zagen we in vakken verdeelde vakken waar diverse kleurrijke moesplanten in verbouwd worden. Vooral vanwege bijzondere kleur en vorm. Toen wij er waren waren dit gekrulde sla in groen en rood blad en diverse andere decoratieve groentensoorten.

De moestuin zie je het best als je hoger op een van de andere terrassen staat.

  • De Siertuin. Deze is in twee vakken verdeeld. Een vak beeld muziek uit door middel van Buxus in de vorm van harpen.
  • In het tweede vak worden er vier soorten liefde uitgebeeld in Buxusfiguren. De liefhebbende liefde: harten en vlammen, de tragische liefde: dolken en zwaarden, de grillige liefde: vlinders en liefdesbrieven en de dwaze liefde: draaiende harten
  • De watertuin. Deze is aangelegd rondom een waterbekken in de vorm van een Louis XV spiegel.
  • Een Doolhof
  • De medicinale tuin. Hier worden de aromatische en geneeskrachtige planten gekweekt
  • De zonnetuin. Deze ligt op het hoogste terras.

Het kasteel is begin 16e eeuw gebouwd in Renaissance bouwstijl.

Van het oude fort wat er heeft gestaan zagen we nog de vierkante 14de-eeuwse donjon – toren staan. Als je in deze toren staat heb je mooi uitzicht over de tuinen.

We hebben het kasteel ook van binnen bezocht.

Ik vond het verrassend. De stijl was vootal van rond de 18e eeuw en het zag er leefbaar uit.

We konden er zelf rondlopen in eigen tempo. De informatie konden we lezen in een brochure die we hadden gekregen in het Nedetlands.

We zagen o.a. de volgende kamers:

De werkkamer en salon van  Joachim Carvallo, overgrootvader van de huidige eigenaar.

De eetkamer. Een kamer ingericht in stijl van Lodewijk XV, 18e eeuw. In de kamer zalmroze lambrisering  tegen de muur en marmer op de grond. Bijzonder is de Fontein tegen een van de wanden.

Diverse slaapkamers ook van de kinderen.

De schilderijengalerij.  In deze lange gang en ook in 2 andere kamers mooie schilderijen uit vooral de 17e eeuw van grotendeels Spaanse schilders.

De Oosterse zitkamer in Spaans-Moorse stijl. Hier zagen we een indrukwekkend Moors plafond met een koepel met caissons (verdiept liggende panelen)

Dit plafond komt oorspronkelijk uit het paleis van de hertogen van Maqueda dat in de 15e eeuw in Toledo gebouwd werd.  Deze werd in 1905 gedemonteerd en gekocht door Joachim Carvallo die een deel van het plafond kocht. De samengestelde 3600 houten delen werden daarna in kasteel Villandry teruggeplaatst.

Het is een mix van Sint-Jacobsschelpen, Franciscaanse koorden en Arabische sterren met acht punten zijn een uiting van het syncretisme van die periode.

Het is zeker de moeite om naar dit kasteel te gaan. Vooral als men houdt van tuinen.

Last Updated on 06/06/2022 by Gerard Meuffels