Schloss Stolzenfels Koblenz

Kastelen langs de Rijn

Kasteel Schloss Stolzenfels ligt in het zuidelijk stadsdeel van Koblenz Stolzenfels op een beboste heuvel op de linker Rijnoever tegenover de monding met de rivier de Lahn.  Het gebied behoort tot het UNESCO-werelderfgoed Boven Midden Rijndal ref 1066.

TIP Als men naar Koblenz gaat combineer het met een bezoek aan dit romantisch kasteel.

Het slot is in 10-15 minuten te bereiken via een klimmende weg met haarspeldbochten vanaf het stadsdeel Stolzenfels. Je loopt door het historische park en komt dan bij Schloss Stolzenfels dat beide pas gerenoveerd is.  Je ziet er goed hoe de Pruisische bouwmeesters het paleis en zijn omgeving met tuinen, park en Rijnlandschap combineerden tot een romantisch kunstwerk. Romeinse en keurvorstelijke overblijfselen van gebouwen, grotten en watervallen werden gecombineerd met het groen van het bos.

Vanaf de “Rheinterrasse” heb je als wandelaar prachtige uitzichten over de omgeving. Je kijkt over de monding van de Lahn en over het Rijndal met Burcht Marksburg – Braubach am Rhein aan de ene kant en Koblenz met de vesting Ehrenbreitstein aan de andere zijde.

Het landschapspark is vrij toegankelijk. Maar voor bezoek aan het kasteel – Schloss Stolzenfels moet je entree betalen. Te bezichtigen met gids zijn de tuin en een gedeelte van de historische kamers zoals o.a. de ridderzaal en koninginnenkamer.

Enkele foto’s zijn gemaakt voor de restauratie van het kasteel. Daarom kunnen de kleuren van het gebouw wat afwijken met de huidige werkelijkheid

 • Schloss Stolzenfels Koblenz aan de Rijn
 • Schloss Stolzenfels Koblenz
 • Schloss Stolzenfels Koblenz
 • Schloss Stolzenfels Koblenz
 • Schloss Stolzenfels Koblenz detail
 • Schloss Stolzenfels Koblenz detail
 • Schloss Stolzenfels Koblenz binnenplaats
 • Schloss Stolzenfels muurschildering
 • Schloss Stolzenfels Koblenz toren
 • Schloss Stolzenfels Koblenz ingang

Bij onderstaande informatie heb ik gebruik gemaakt van: www.schloss-stolzenfels.de/

Het eerste kasteel werd gebouwd rond 1244http://www.schloss-stolzenfels.de/ door aartsbisschop Arnold von Isenburg van Trier waarbij het tot 1412 werd gebruikt voor het innen van Rijntol. Het werd later gebruikt als zetel van het Trierse bestuur Koblenz en werd na een lange bezettingsfase (1632 – 1646) burcht verwoest door de Fransen in 1689.

De stad Koblenz kwam in 1802 na de nederlaag van Napoleon in bezit van het slot en schonk de ruïnes in 1823 aan de Pruisische kroonprins Friedrich Wilhelm (IV.). Hij liet het gebouw in 1836 herbouwen waarbij de oude muren in het nieuwe gebouw werden geïntegreerd.  Slot Stolzenfels met zijn tuinen en groot aangelegd park werd in 1842 voltooid. De kapel werd in 1845 ingewijd. Friedrich Wilhelm IV verbleef tot zijn dood in 1861 verschillende keren met zijn vrouw Elisabeth in het kasteel van Stolzenfels. Het kasteel is vrijwel onveranderd is gebleven.

Openingstijden: i.v.m. Corona zijn er diverse beperkingen. Entreekaarten kunnen alleen online gekocht worden. Zie website: www.schloss-stolzenfels.de

 • Dezember und Januari gesloten
 • Wintertijden t/m 17 uur en gedeeltelijk gesloten. Zie website.
 • Laatste toegang 45 minuten voor sluitingstijd – Maandag gesloten

Entreeprijzen: inclusief rondleiding door de historische kasteelzalen

Last Updated on 01/02/2022 by Gerard Meuffels