Molens Eindhoven – Nuenen

Eindhoven

Collse Watermolen

In het stadsdeel Tongelre ( Collseweg 3 – 5 ) aan de rand van Nuenen ligt de Collse watermolen. Dit is een onderslag koren en olie molen ( maalwaardig ) met 2 waterraderen wat ligt aan het riviertje de Kleine Dommel of Rul.

De Collse watermolen is een van de molens die Vincent van Gogh in zijn Nuenense periode (1883-1885) heeft geschilderd in olieverf op doek. Dit schilderij is te zien bij het Brabants Museum.

Meer lezen op mijn pagina

Collse watermolen geschilderd door Vincent van Gogh

Gennepermolen

In het stadsdeel Gestel ( Genneperweg 143 ) ligt de Genneper watermolen ( Gennepermolen ) Deze onderslag korenmolen ( maalwaardig ) met een waterrad ligt aan het riviertje de Dommel in het natuurgebied Genneper Parken.

Molendatabase Gennepermolen

Molen Annemie

In Acht – nu gemeente Eindhoven ( Boschdijk 1006 ) staat de ronde stenen Beltmolen De Annemie. Deze voormalige korenmolen is gebouwd in 1891 door Antonius van Himbergen uit Bladel.

Deze molenbouwer heeft in de omgeving ook molen De Roosdonck in Nuenen gebouwd. 

Molendatabase Molen Annemie

Nuenen C.A.

Windmolen De Roosdonck

Windmolen De Roosdonck is een ronde stenen Bovenkruier wat ligt aan de weg van Nuenen naar Gerwen ( Gerwenseweg 2 ). Deze Beltmolen gebouwd in 1884 is nog steeds in gebruik als Korenmolen ( maalwaardig ).

Deze molen komt voor op verschillende schilderijen en tekeningen van Vincent van Gogh.

Extra informatie op de pagina van Windkorenmolen De Roosdonck

Molendatabase molen De Roosdonck

Hooydonkse watermolen

De Hooydonkse watermolen ligt in een beeklandschap aan de weg van Nuenen naar Son ( Hooijdonk 10 ) net voorbij Nederwetten.

Het is een dubbele onderslagmolen met twee waterraderen op een aftakking van de Dommel. De molen bestaat uit twee houten gebouwen die deels over het water zijn gebouwd en werd gebruikt als korenmolen.

De molen is privé-eigendom en niet van binnen te bezichtigen. Maar je kan het wel van buiten bekijken. De voorzijde is goed te zien, De achterzijde ligt helaas wat verscholen achter bomen en struiken. Bij het Heilig Kruispark met Kapel Hooidonk wat iets van de weg en molen afligt is er nog iets van te zien.

Molendatabase Hooydonkse watermolen

Opwettense watermolen

De Opwettense watermolen is een van de 10 watermolens die Noord-Brabant nog heeft.

Deze dubbele onderslagmolen ligt prachtig in een schilderachtig landschap aan de Kleine Dommel of Rul in het buurtschap Opwetten (Opwettenseweg 201) aan de oude weg van Tongelre ( Eindhoven) naar Nuenen.

De molen heeft twee waterraderen. Het grootste rad, dat van de korenmolen, heeft een doorsnee van 9,3 m en is het grootste in Nederland. Het kleine rad meet 7,6 m.

De watermolen is gebruikt als koren-, olie- en zaag- en volmolen. Nu is het een korenmolen (maalwaardig) waar nog de tarwesoort spelt wordt vermalen.

De Opwettense watermolen is in 1884 door Vincent van Gogh geschilderd.

Meer lezen en foto’s op mijn pagina

Nuenen – Opwettense watermolen

Molendatabase Opwettense watermolen

Last Updated on 19/01/2022 by Gerard Meuffels