Introductie rondreis Chili – Argentinië

Introductie rondreis Chili – Argentinië

Hier een introductie van onze 30-daagse rondreis gemaakt door Chili en Argentinië. Het was een avontuurlijke en prachtige reis waarbij we ook Patagonië en Paaseiland bezochten.  Natuur en cultuur werden gecombineerd door bezoek aan natuurparken, enkele steden en Paaseiland als afsluiting met zijn bijzondere beelden.

Hieronder een overzicht van de reis:

Santiago de Chile de hoofdstad van Chili was ons beginpunt van onze rondreis. We bezochten vooral het centrale gedeelte van de stad met de Plaza de Armas waar vele gebouwen gebouwd zijn in 19 -eeuwse neoklassieke architectuur. We zagen de kathedraal Catedral Metropolitana de Santiago de Chile en het hoofdpostkantoor – Edificio del Correo Central. Maar ook diverse andere monumentale gebouwen zoals het Palacio de la Moneda het verblijf van de president van de Republiek Chili, het Municipal Theatre of Santiago, Congreso Nacional het voormalige Chileense Congres en het Palacio de la Real Aduana de Santiago waar nu een museum gevestigd is met Precolumbiaanse kunst.

Maar men kan ook uitgebreid winkelen in de vele winkels die gedeeltelijk in voetgangersgebied liggen. Als je wat rust wilt kan je een van de groenstroken/parken opzoeken. Op de heuvel gelegen Cerro Santa Lucía vindt men overblijfselen van twee forten met uitzicht over de stad. Een stad waar je makkelijk een aantal dagen kan vermaken.

Na Santiago begon de eigenlijke rondreis door met een nachtbus naar Pucón te rijden. 

Pucón ligt in het merengebied en men ziet vanaf de stad de besneeuwde top van de actieve vulkaan Villarrica liggen. Je kan er diverse activiteiten doen.

 • Bezoek een Mapuche gemeenschap waar je uitleg krijgt over de geschiedenis, tradities en gebruiken van deze inheemse indianen.
 • Wandeling Sendero los Lagos in Huerquehue National Park gelegen aan de voet van de Andes ongeveer 35km van Pucón.
 • In Pucón bij het Villarica meer kan je naar een strandje of naar de haven voor een rondvaart.
 • De stratovulkaan Villarrica kan je beklimmen.

Na Pucón gingen we naar aan het Llanquihue meer gelegen Puerto Varas waar je bij goed zicht uitzicht hebt op de 3 vulkanen Osorno, Calbuco en Tronado.  Vanuit Puerto Varas hebben we een dagexcursie gemaakt naar het eiland La isla Grande de Chiloé. 

La isla Grande de Chiloé staat bekend om zijn bijzondere kerken in Chilotan architectuur gebouwd. Ze zijn van hout gebouwd en de daken zijn bedekt zijn met houten dakshingles. Een aantal staan er op de Werelderfgoedlijst UNESCO Chiloé ref.971.

We bezochten Patagonië met bezoek aan:

 • Chili – Punta Arenas – Torres del Paine
 • Argentinië – Ushuaia – El Chaltén – El Calafate

Punta Arenas is de meest zuidelijkste stad van Chili en ligt aan de straat van Magallanes. Het bijzondere hier waren de diverse herenhuizen in Franse stijl zoals het Braun Menendez Palace met Magallanes museum en het plein Plaza Muñoz Gamero met Palacio Sara Braun. Ook zagen we de Kathedraal en een monument met bronzen beeld van Ferdinand Magellan’s met inheemse indianen.

De begraafplaats Cementerio Municipal was een bijzondere plek waar kolonisten en slachtoffers van de schipbreuken uit alle delen van de wereld begraven liggen. Hier zie je vele mausoleums/kapellen van eenvoudig tot hele bouwwerken met versieringen.

Punta Arenas was startpunt van onze ontdekkingstocht naar Patagonië. We reden met een openbaar vervoer bus naar Ushuaia in Argentinië over uitgestrekte vlaktes. Bij Punta Delgada staken we met een autoferry de Straat van Magallanes over. Na de Chileense en Argentijnse grens reden we over de nationale weg Ruta Nacional 3 naar Ushuaia.

Ushuaia. Hier hebben we 2 activiteiten gedaan n.l.:

 • Bezoek aan Nationaal Park Tierra del Fuego ca. 12 km van Ushuaia. We gingen wandelen vanaf de Zaratiegui Bay. De Costera Trail is een prachtige route 8 km langs de oever van het Beagle Chanel en de Lapataia Bay met uitzicht op diverse besneeuwde bergen. Voor iedereen met een normale conditie te doen. De wandeling eindigde bij de Lapataia rivier die de verbinding vormt tussen het Beagle Chanel en het Roca (Acigami) Lake.
 • Boottocht over Beagle kanaal van 4 uur. Hierbij gingen we langs een aantal eilanden en de rood wit gestreepte vuurtoren Les Eclaireurs Lighthouse. We zagen tientallen zeeleeuwen, grote hoeveelheden aalscholvers zoals de keizeraalscholver. Bij het kleine Bridges Island gingen we aan land voor een korte wandeling.

Vanuit Ushuaia vlogen we naar El Calafate waarna we in we in ruim 3 uur, ca. 220km noordelijk naar El Chaltén reden.

El Chaltén ligt in het noordelijk gelegen gedeelte van Los Glaciares National Park. Dit natuurpark staat op de Unesco Werelderfgoedlijst ref. 145 en ligt aan de basis van Cerro Torre en Cerro Fitz Roy gebergte bij de rivier Río de las Vueltas. Een prachtig gebied om te wandelen.

We hebben hier 2 wandelingen gemaakt.

 • Een lange pittige maar van totaal ruim 20km. Deze ging naar de Laguna de las Tres, het kobaltblauwe gletsjermeer aan de voet van de berg Cerro Fitz Roy. Tijdens de wandeling diverse prachtige uitzichtpunten en vergezichten op de rivier de las Vueltas en de bergen Cerro Torre – Mt. Torre (3102 m) en Cerro Fitz Roy – Mt. Fitz Roy (3405m) met zijn gletsjers. Onderweg afwisselend bossen, moerasachtig en bergachtig gebied. Ca. 2 km voor de Laguna de las Tres begon een zeer steile klim naar de Laguna de las Tres. Je hebt hier wel een redelijke conditie voor nodig maar het is zeker de moeite waard. Vanuit het uitzichtpunt bij de Laguna de las Tres hadden we mooi zicht op een gletsjermeer en de diverse bergtoppen rondom.
 • Laguna Torre was onze bestemming bij de 2de wandeling. Hier hadden we uitzicht op de andere zijde van de bergen dan de dag ervoor.

Vanaf El Chaltén reden we naar El Calafate. 

El Calafate. Hier is het zuidelijke gedeelte van het Los Glaciares National Park wat bekend staat om zijn vele gletsjers. Vanaf het schiereiland Peninsula de Magallanes heeft men diverse mogelijkheden om deze te zien.
 
Een van de bekendste gletsjers de Perito Moreno hebben we gezien vanaf diverse standpunten via een gletsjerwandeling, boottocht en uitzichtpunten.

Een boottocht maakte we met een catamaran vanaf de haven Puerto Bandero langs de Upsala Glacier met grote massa ijsbergen, drijvende ijsschotsen en klein ijs. Ook zagen we de Spegazzini gletsjer de hoogste gletsjer in het

Na El Calafate reden we weer terug naar Chileens Patagonië met het Nationaal park Torres del Paine in het zuiden van Chili.

Nationale Park Torres del Paine. Het behoort net als het Nationale Park Los Glaciares tot het zuidelijke Patagonië Ice Field. Het bestaat uit bergen, gletsjers, meren en rivieren. We hebben  de volgende wandelingen en activiteiten gedaan:

 • Mirador Base de las Torres. Hier een prachtig gletsjermeer met uitzicht op de gletsjer die onder de drie granieten toppen van de Paine bergketen of Paine Massif ligt.
 • Glacier Grey. Een niet al te zware wandeling langs Lago Grey die eindigde bij het 1ste uitzichtpunt van de Grey gletsjer
 • Glaciar del Frances ca.18 km. Met vele uitzichten op de Cuernos del Paine. Langs het meer Lago Skottsberg kwamen we bij de 1ste mirador – uitzichtpunt bij de gletsjer met gletsjermeer Frances.
 • Vanaf de boottocht terug op Lake Pehoe hadden we zicht op verschillende bergtoppen waaronder de Cuernos del Paine waar sneeuw op was gevallen. Zo zie je dat het weer en landschap snel kan veranderen.
 • Uitzichtpunt Mirador del Nordenskjöld. Hier uitzicht op het meer Lago Nordenskjold en weer de Cuernos del Paine en omliggende bergen.

We gingen het park uit via toegangspunt Porteria Laguna Amarga waarna we richting Puerto Natales reden.

Onderweg stopte we bij een Estancia Los Manantiales waar we uitleg over het werk op de ranch, rodeo en schapenhouderij kregen. Als afsluiting hadden we er een lamsbarbecue. Hierna reden we verder naar Puerto Natales.

De laatste activiteit in Patagonië hadden we onderweg naar Punta Arenas via Ruta 9Hier zagen we de MagelhaenpinguïnZe lagen te rusten op het strand, gingen af en toe in zee, liepen wat rond te waggelen of liepen richting het gras en struikgedeelte. Prachtig om te zien.

Via Punta Arenas zijn we weer naar Santiago de Chile gevlogen en daarna de dag erna naar Paaseiland. 

Paaseiland – Isla de Pascua is een Polynesisch eiland in de Grote Oceaan en behoort Staatkundig bij Chili. Het eiland is vooral bekend door de honderden Moai – paaseilandbeelden die er te vinden zijn waarvan we natuurlijk een aantal hebben bezocht. Het is een van de meest geïsoleerde eilanden ter wereld.

De belangrijkste bezienswaardigheden die we zagen waren:

 • Tahai complex op loopafstand vanHanga Roa. Het bestaat uit 3 delen n.l. Ahu Vai Ure met 5 grote beelden op een ahu. Ahu Ko Te Riku met witte ogen, zwarte pupillen en een rode cilinder op zijn hoofd wat haar of hoofddeksel voor moet stellen. Verder heb je er de Ahu Tahai.
 • Rano Raraku: Een grote vulkaankrater waar een tufsteengroeve te zien is waar in de kraterwand vele Moai zijn uitgehouwen. Een gedeelte ca.70 Moai staan nog gedeeltelijk vaak tot de schouders in het gras op de zuidhelling van de krater.
 • Ahu Tongariki de grootste Ahu van Paaseiland. Een ceremonieel platform, 220 meter lang met 15 Moia beelden waaronder de zwaarste (86 ton) die er gebouwd is op het eiland.
  De oude vulkaankrater Rano Kao – Rano Kau – Ko e Poko Urimet met er vlak bij het Nationaal reservaat Orongo met een gerestaureerd dorp bestaande 53 ovalen huizen uit de 16e
 • Ahu Akivi: Een platform met zeven beelden – Moai die als enige met hun hoofden richting zee staan.
 • Puna Pau: Steengroeve in een kleine krater. Uit de steengroeve van Puna Pau haalde men de rode vulkaansteen scoria waarmee men de Pukao (topknots – haar boven het hoofd) dat op sommige hoofden van Moia standbeelden stond maakte.
 • Anakena beach met twee Ahu – platforms n.l. Ahu Nao-Nao bestaat uit zeven Moai en Ahu-Ature, een grote Moai dat iets dikker qua figuur is met een breder gezicht dan andere Moai op het eiland.

Paaseiland was onze laatste bestemming van deze prachtige rondreis door Chili en Argentinië. Daarna zijn we weer teruggevlogen naar Nederland. Voor gedetailleerde informatie en foto’s kijk op de desbetreffende pagina’s op mijn website.