Kasteel Saumur + Stadswandeling

In de stad Saumur ligt hooggelegen langs de rivier de Loire Château de Saumur.

Het kasteel van Saumur is een goed voorbeeld van de prinselijke paleizen gebouwd door de Valois-dynastie aan het einde van de middeleeuwen.

In een groot gedeelte van de stad kan je het kasteel boven de stad uit zien komen.

We hebben het kasteel rondom goed kunnen bekijken. Je kan er rond omheen lopen.

Korte geschiedenis

In het begin van de 12e eeuw werd er in Saumur een imposante donjon gebouwd die zijn vierhoekige vorm aan het kasteel verleende.

In de 14e en 15e eeuw was het een kasteelpaleis van de hertogen van Anjou.

In 1351 schonk de koning van Frankrijk John II (“De Goede”) het graafschap Anjou als apanage aan zijn tweede zoon, Luis, die in 1360 Lodewijk I, hertog van Anjou, werd.

Deze veranderde het fort in een kasteelpaleis, Pas na de dood van koning René van Anjou in 1480 viel het kasteel van Saumur en meer in het algemeen Anjou terug in het koninklijk domein.

In 1589 werd Philippe Duplessis-Mornay gouverneur van Saumur. Deze begon met de bouw van een fort rond het kasteel. In 1646 werd deze eindelijk voltooid.

Tegen het einde van de 17e eeuw verslechterde het fort zo erg dat sommige delen ervan waren ingestort. Tot de val van het Ancien Régime bleef het niettemin een residentie voor stadsbestuurders.

Daarna werd het kasteel in het begin van de 19e eeuw op bevel van Napoleon een staatsgevangenis. Hierna werd het ook nog een wapen- en munitiedepot.

In 1906 werd het door de stad Saumur teruggekocht om er het gemeentelijk museum te huisvesten, Musée de France.

Dit stadsmuseum geopend in het Château de Saumur heeft twee belangrijke collecties. Een is gewijd aan decoratieve kunsten van de middeleeuwen tot de 18e eeuw en de andere aan het gebruik van apparatuur uit de oudheid tot het begin van de 20e eeuw.

Boven bij het kasteel heb je vanwege de unieke ligging een mooi panoramisch uitzicht over de stad Saumur en de rivier de Loire.

We hebben ook een korte wandeling door de historische stad Saumur met vele vakwerkhuizen en steegjes gemaakt. We zagen:

  • Chapelle Saint-Jean de Saumur – Pl. Saint-Pierre
  • Chapelle Saint-Jean
  • Chapelle Notre-Dame-des-Ardilliers
  • Uitzicht vanaf kasteel Saumur
  • Stadswandeling Saumur
  • Église Notre-Dame-de-Nantilly,
  • Place de Nantilly
  • Hotel Chateau de Verrieres 53 Rue d’Alsace
  •  Écoles Military De Saumur – Écoles Cavelerie

Er is verder ook de musée des Blindés (het Pantsermuseum) waar zo’n 250 tanks, waaronder enkele legendarische, te zien zijn.

Last Updated on 08/02/2023 by Gerard Meuffels