Kasteel van Azay-le-Rideau

Aan de rivier de Indre, ongeveer 30km van Tours ligt het Chateaux d’Azay-le-Rideau. Deze is gebouwd op een eiland tussen 2 takken van de rivier de Indre.

Het kasteel kan men beschouwen als een van de belangrijkste voorbeelden van Franse Renaissance architectuur.

Voordat men dit kasteel begon te bouwen stond er een middeleeuws fort. Deze werd rond 1510 gekocht door een adviseur van koning Lodewijk XII en penningmeester van Frankrijk Gilles Berthelot

Hij liet vrij snel een deel van het oude fort afbreken en liet een nieuw kasteel in de stijl van die tijd bouwen en rond 1522 was de structuur klaar.

In het begin van de 16e eeuw begon men met de bouw van de beide vleugels.  Daarna kreeg het kasteel zijn definitieve vorm in de 19e eeuw.

Kasteel Azay-le-Rideau kan gezien worden als een juweel van de Renaissance en als een representatief voorbeeld van de 19e-eeuwse smaak voor renaissancekunst.

Het kasteel ziet er sprookjesachtig uit met zijn torens en witte muren. Het heeft veel Italiaanse invloeden en heeft een prachtig centraal trappenhuis met beeldhouwwerken op het plafond. Door het hele kasteel heen vind je indrukwekkende kunstwerken.

De tuin is aangelegd als landschapspark met exotische boomsoorten voor die tijd zoals equoia, Cedar, Amerikaanse tulpenboom werden in het park geplant. Er werden kronkelende steegjes gemaakt die voor aangename en verrassende uitzichtpunten op het kasteel zorgden.

Op foto’s en natuurlijk bij mooi weer als je er zelf bent zie je regelmatig het gespiegelde kasteel in het water. Vroeger zag men dit niet aangezien er een terras langs de zuidvleugel lag.

In 1950 heeft men de zijtak van de rivier uitgebreid waardoor het water tot de fundamenten van het kasteel kwam. De stroming werd hierdoor afgeremd waardoor je het gehele château bij mooi weer een weerspiegeling ziet in het water.

Het kasteel hebben we ook van binnen bekeken.

De begane grond is gerestaureerd naar de levensstijl en smaak van deze familie van markies van Biencourt in de 19e eeuw. Deze hadden toen het kasteel in eigendom.

We zagen o.a. De volgende kamers:

  • De Salon
  • Biencourt Salon: Deze kamer laat zien dat de eigenaren hielden van de Renaissance. Ze lieten het interieur in Neorenaissance stijl ontwerpen rond een grote open haard, versierd met lambrisering, bekleed met behang met leerpatroon en bedekt met een beschilderd balkenplafond.
  • De Vuurplaats: Deze is gebouwd in 1856 in neorenaissancestijl. De schoorsteenmantel heeft een gebeeldhouwde decoratie van uitgesneden leerpatronen. In het midden verschijnt het symbool van Francis I, de Salamander, die ook terug te vinden is in de decoratie van het kasteel. Aangezien de schouw in de 19e eeuw geschilderd is heeft hij zijn kleuren verloren.

Last Updated on 26/05/2022 by Gerard Meuffels