Syracuse – Ortygia

Parco Archeologica della Neapolis

Rotsnecropolis van Pantalica

Vanaf Catania was het ongeveer 70 km, 1 uur rijden naar Syracuse (Siracusa) een havenstad in het zuidoosten van Sicilië. Deze stad met circa 120.000 inwoners ligt aan de Ionische zee wat onderdeel is van de Middellandse Zee.

Syracuse e.o. staat met 2 gedeeltes op de Werelderfgoedlijst (ref.1200) Deze bestaat uit de oude stadskern Ortigia gesticht door Grieken uit Korinthe in de 8e eeuw voor Christus. En de rots necropolis van Pantalica met meer dan 5.000 rots graven in de buurt van open steengroeven. De meeste graven dateren uit de 13e tot 7e eeuw voor Christus. Deze ligt ongeveer 60 km van Syracuse.

Wijzelf hebben het kleine vierkante km grootte eiland Ortigia bezocht met het historische centrum. Deze is verbonden met het vastenland door de Umbertinobrug en de Santa Luciabrug. De stad is hier ontstaan en in de (smalle) straatjes kan je diverse bezienswaardigheden tegenkomen. Hieronder een korte opsomming.

Ruïnes van de tempel van Apollo, Tempio di Apollo aan de Piazza Pancali. Deze Dorische tempel werd waarschijnlijk gebouwd in de 6de eeuw voor Christus door Griekse kolonisten. Deze tempel is gebruikt als Byzantijnse kerk, islamitische moskee, Normandische kerk, Spaanse kazerne en als privéwoning.

Piazza Duomo, een prachtig plein met vele indrukwekkende in Barok architectuur gebouwde gebouwen.

  • Syracuse, Piazza Duomo, Kathedraal Syracuse
  • Syracuse, Piazza Duomo,
  • anta Lucia alla Badia kerk, Syracuse, Piazza Duomo

Hier ligt de Cattedrale di Syracuse. Deze kathedraal was voor de 7de eeuw een tempel, van 878 tot 1085 een moskee en daarna een kerk. Daardoor zijn er verschillende bouwstijlen waarbij enkele oude elementen van Normandische oorsprong zijn gebleven. Na een aardbeving in 1693 is de kathedraal in Siciliaanse barokstijl heropgebouwd. 

  • Fonte Aretusa, Syracuse, Ortygia

Castello Maniace, een kasteel en citadel op het zuidelijkste punt van Ortigia. Deze werd gebouwd in de 13eeeuw in opdracht van keizer Frederik II en deze werd gebruikt als koninklijk paleis, fort, gevangenis, verdedigingswerken en barak van het Italiaanse leger. De buitenzijde is vanaf de 17e eeuw vrijwel ongewijzigd. Men kan Castello Maniace bezoeken van 9 tot 13 uur, entree € 4.00, Via Castello Maniace, 51 Het kasteel bereikt men via een brug over de gedempte slotgracht.

De fontein voor de godin Artemis/Diana, Fontana di Artemide. Dit is een art nouveau monument uit 1907 van de godin die bij de Grieken bekend stond als Artemis en bij de Romeinen als Diana. Het beeldt de nimf Arethusa af. Zij werd door Artemis in een bron veranderd.

De Galerij van Palazzo Bellomo bevat veel interessante kunstwerken, zoals een mooie collectie Siciliaanse schilderijen, beeldhouwwerken en decoratieve kunst. Het paleis waarin deze galerij zich bevindt, dateert uit de 12de eeuw, ten tijde van de heerschappij van Hohenstaufen in Sicilië.

  • Archeologisch Park Neopolis
  • Syracuse - Sicilie - Italië

Niet ver van Ortigia ligt het Archeologisch Park Neopolis met overblijfselen uit diverse tijdperken. Indrukwekkend zijn het Griekse amfitheater Teatro Greco dat uit de 5de eeuw BC dateert. Het biedt plaats aan 15.000 personen.  Ook het Romeinse theater dat in de 1ste eeuw n. Chr. werd gebouwd doet qua omvang niet onder voor het Colosseum. Verder heb je er het altaar van Hieron, een steengroeve en catacomben.

Last Updated on 23/08/2022 by Gerard Meuffels