Etna Vulkaan Sicilië

Etna Vulkaan – Sicilië

Nicolosi Nord – Rifugio Sapienza

Na ons bezoek aan de Eolische eilanden bezochten we nog de vulkaan de Etna. We gingen naar het zuidelijk gedeelte van de Etna naar de op 1910 meter boven zeeniveau gelegen Rifugio Sapienza – Nocolosi Nord. We bereikte deze via een goede weg al klimmend vanaf Nicolosi. Wij hadden onze overnachting bij de Rifugio. We hadden in de avond geluk dat we buiten op het terras een vos zagen. Men gaf deze regelmatig eten waardoor hij regelmatig aankwam lopen. Een mooi beestje.

Vanaf de Rifugio Sapienza was het een korte wandeling naar de kabelbaan. Met de kabelbaan Funivia dell’Etna gaat men naar een hoogte van ruim 2580 meter, Wij hebben dit ook gedaan eind september 2008. Normaal zou het een redelijke temperatuur moeten zijn. Het was er erg koud en nadat we hoger gingen lag er sneeuw en sneeuwde het. Vanuit de kabelbaan reden we met 4×4 drive busjes naar een vertrekpunt voor een wandeling rond 3000 meter. Vanuit hier zou je in de directe omgeving van de kratermond samen met een gids kunnen lopen. Maar aangezien er sneeuw lag en erg hard waaide werd de route aangepast. Er lag geen dikke sneeuw dus er onder zagen we het zwarte lavagesteente. Soms waren stukken zonder sneeuw omdat er openingen in het gesteente was waar de warme aarddampen uitstoomde. Op die plekken rook het ook vaak naar zwavel of rotte eieren.

Toen we gingen afdalen kwamen we weer in sneeuwvrij gebied. Hier zagen we pas goed hoe het landschap eruit zag. Een kaal maanlandschap met grote rotsblokken van zwart – bruin lavagesteente. Onderweg zicht op diverse oude vulkaankraters. Naarmate we afdaalde kwam er weer begroeiing. Eerst korstmossen, daarna grassen en kleine struikjes die vooral tegen droogte en wind kunnen. Ondanks de sneeuw was het een erg mooie en indrukwekkende wandeling in een landschap die geheel door de natuur beheerst word.

Naast de Rifugio Sapienza aan de zuidkant heb je aan de noordkant vanaf Piano Provenzana ook een mogelijkheid om te wandelen tussen bossen en vulkaanlandschap.

Informatie Etna uit Wikipedia:

De Etna is een vulkaan aan de oostkant van  Sicilië ongeveer 30 kilometer van Catania is na de Stromboli de actiefste vulkaan van Europa en een van de actiefste van de wereld. Er komen altijd dampen vrij en regelmatig zijn er kleine en grotere uitbarstingen.

Uitbarstingen zijn er geweest in onder andere 1978, 1981, 1986, 1987, 1989, 1991-1993, 1999, 2000, 2001, 2002, 2004 en ieder jaar van 2006 tot en met 2018. De grootste uitbarsting van de laatste honderd jaar was die in 2001, die 24 dagen duurde en vele gebouwen en de kabelbaan verwoestte.

Het komt weinig voor dat kort na elkaar meerdere uitbarstingen zijn. Maar 2011 was een zeer actief jaar. De Etna heeft naast meerdere keren (circa 18x) as uitstoot ook al vele malen lava gespuwd, waarvan vele malen met een lavafontein tot wel 400 meter hoog. Ook de as- en roetuitstoot gingen vele kilometers hoog de lucht in.

De top van de Etna is door de jaren heen steeds veranderd. De huidige vulkaan heeft vijf actieve hoofdkraters:

  • Voragine (ontstaan 1950),
  • de noordoostkrater (ontstaan 1911),
  • Bocca Nuova (ontstaan in 1968),
  • de zuidoostkrater (ontstaan in 1971),
  • de nieuwe zuidoostkrater (ontstaan in 2007).

De Etna bestaat uit twee verschillende vulkaantypes: tot ongeveer 2700 meter is de Etna een schildvulkaan, de top is een stratovulkaan.

Bij de schildvulkaan is het magma in de magmahaard dun en vloeibaar. Het kan daardoor gemakkelijk door spleten naar het aardoppervlak doordringen. Ook zijn de hellingen die daardoor ontstonden veel minder steil dan een stratovulkaan.

Bij een stratovulkaan is er sprake van dikkere lava. De kegelvormige toppen en kraters hebben veelal steile hellingen omdat de lava door zijn dikte minder snel wegloopt. Bij dit type kan het magma met moeite door het aardoppervlak doordringen. De druk in de magmahaard moet dan eerst hoog oplopen voordat hij barst. Hierdoor kunnen flinke lavafonteinen ontstaan.

Na het bezoek aan de Etna zijn we naar de luchthaven van Catania gereden waarna we terug naar Nederland vlogen. Tijdens deze reis hebben we genoten van de diverse vulkanische activiteiten die we tegenkwamen.