Rüdesheim am Rhein

Rüdesheim am Rhein is een erg toeristisch stadje met ongeveer 9630 inwoners (website stadt-Rudesheim 2-2-2022) in de Duitse deelstaat Hessen.

Het heeft een oude middeleeuwse stadskern met veel historische vakwerkhuizen waar regelmatig wijnlokalen in gevestigd zijn. Er wordt namelijk in deze streek al eeuwenlang aan wijnbouw gedaan.

Rüdesheim ligt aan de rechterzijde van de Rijn vrijwel tegenover Bingen am Rhein. Vanaf de linker Rijnoever is deze vanuit Bingen te bereiken met een autoveer.

Door de stad gaat de Bundesstraße – B42 die van Lahnstein via St. Goarshausen, Kaub, Assmannshausen naar Rüdesheim gaat.

Als men van deze zijde afkomt heeft men bij de ingang van de stad de autoveer die van de overzijde van Bingen komt. Men steekt dan de spoorweg over die langs de Rijn gaat en ziet dan het oude station van Rüdesheim.

Het oude station gebouwd tussen 1854-1856 bestaat uit 2 verdiepingen met een gepleisterde gevel. Op de begane grond zijn de openbare ruimtes en de verdieping is voor de stationschef. De architectuur is Neoklassiek die veel gebruikt werd voor Pruisische overheidsgebouwen.

Iets verder aan de Rheinstraße vind je de Brömserburg.  Deze is omgeven met wijngaarden en tuin waarin oude wijnpersen staan. In deze oude burcht zit nu het Rheingauer Weinmuseum.

In de nabijheid van de Brömserburg aan de achterzijde van de tuin ligt een Romaanse burchttoren de Boosenburg, 38 meter hoog en deze komt vrijwel boven alle gebouwen in de stad uit. Tegen de 3 meter dikke muren rust een woonhuis dat op een slot lijkt. Dit complex is privébezit en niet te bezichtigen.

Als je verder loopt kom je in het hart van de oude stad. Dit is gedeeltelijk voetgangersgebied. Een van de bekendste straten is de Drosselgasse. Dit is een smalle straat waar je vele restaurants, (wijn) bars en andere uitgangsgelegenheden vindt.

Vaak wordt er in vele zaken (lokale) muziek gemaakt en kan men er dansen. Het is hier vaak zeer druk met vele toeristen van vele verschillende nationaliteiten.

Rondom deze straat kan men nog langs de diverse in oude Duitse stijl gebouwde huizen lopen waarbij men ook op een plein de St. Jakobus kerk tegenkomt.

Je hebt er ook enkele museums zoals Siegfrieds Mechanisches Musikkabinett met ongeveer 350 zelf spelende muziekinstrumenten uit 3 eeuwen.

Maar ook het foltermuseum, een museum met folterwerktuigen uit de middeleeuwen.

In dezelfde straat de Oberstrasse vind je ook de Rüdesheimer Seilbahn.  Met deze cabine kabelbaan kan je in een kleine 15 minuten vanaf het dalstation vlak bij de Drosselgasse naar het Niederwald-monument. De rit gaat rustig zwevend over de wijngaarden waarbij je mooi uitzicht hebt over het oude centrum van de stad, de achtergelegen Rijn en het omliggend gebied.

Een retourtje kost € 9,00 voor volwassene en € 4,50 voor kinderen (5-15) Men heeft ook aantrekkelijke combinaties met o.a. de stoeltjeslift in Assmannshausen en een boottocht op de Rijn. Kijk voor informatie op de website van de Rüdesheimer Seilbahn.

Het Niederwalddenkmal werd opgericht in de jaren 1877 – 1883 en heeft een totale hoogte van 38 meter. Het symboliseert de heroprichting van het Duitse keizerrijk na de Duits-Franse oorlog 1870/71. Hoofdfiguur is het 10,5 meter hoge standbeeld van de Germania met de keizerkroon in de opgeheven rechterhand en het rijkszwaard in de linkerhand. Het beeld werd gemaakt uit afgedankte Pruisische kanonnen, weegt meer dan 25 ton en zag in 1883 het levenslicht. Vanuit het monument kan je de stad niet zien liggen maar wel Bingen en de Rijnvallei.

 • Niederwalddenkmal - Rüdesheim am Rhein
 • Niederwalddenkmal - Rüdesheim am Rhein
 • Niederwalddenkmal - Rüdesheim am Rhein
 • Niederwalddenkmal - Rüdesheim am Rhein
 • Niederwalddenkmal - Rüdesheim am Rhein
 • Niederwalddenkmal -Rüdesheim am Rhein

Terug in de stad heb je in de Rheinstraße direct aan de Rijnoever de Adlerturm (Adelaarstoren) Dit is een hoektoren van 20,5 meter hoogte wat onderdeel was van een oude stadsversterking uit de 15e eeuw.

Achter de Rheinstraße in het toeristische oud gedeelte zijn vele restaurants waar je kan kennismaken met de Duitse keuken. Je kan er op de menukaart Knödel, Sauerkraut, Spätzle en rollade tegenkomen. Maar ook verschillende soorten worsten zoals braadworst, Weißwurst, Frankfurter of Currywurst.

In Rüdesheim heb je ook de fabriek van Asbach Uralt. Dit is een wijndistillaat dat een alcoholpercentage heeft van 38%.  Het wordt gemaakt door wijn te destilleren. De smaak van Asbach Uralt is zachter dan dhttps://asbach.de/e bekendere Cognac. Bij het bezoekerscentrum kan je informatie krijgen,

Er is een bezoekerscentrum waar je informatie kunt krijgen. Kijk op de site van Asbach Uralt voor verdere informatie.

 • Oberstrasse - Rüdesheim am Rhein
 • Rüdesheim am Rhein
 • Rüdesheim am Rhein
 • Rüdesheim am rhein, Duitsland
 • Rüdesheim am Rhein
 • Burcht Ehrenfels - Rüdesheim am Rhein
 • Burgruine Ehrenfels - Rüdesheim am Rhein
 • Rüdesheim am Rhein

Het ongeveer 65 km lange deel van de Rijn tussen Koblenz en de steden Bingen en Rüdesheim am Rhein werd in 2002 opgenomen in de wereld erfgoedlijst van Unesco en is zeker een bezoek waard. Rüdesheim am Rhein kan net als Koblenz een ideale basis zijn om het UNESCO Werelderfgoed “Boven Midden-Rijndal te bezoeken.

Last Updated on 03/02/2022 by Gerard Meuffels