Schloss Neuschwanstein informatie

Bij Schloss Neuschwanstein is erg druk met jaarlijks ongeveer 1,4 miljoen bezoekers die het kasteel van de sprookjeskoning willen bekijken.

De meeste bezoekers komen tussen juli en september naar Neuschwanstein. In de zomer zijn dit gemiddeld meer dan 6.000 bezoekers per dag. Daarom kunnen er in deze tijd aanzienlijke wachttijden zijn. Het kan ook mogelijk zijn dat alle beschikbare tickets voor Neuschwanstein tegen lunchtijd of eerder uitverkocht zijn.

Om drukte te vermijden kan je:

 • Kasteel Neuschwanstein buiten het hoogseizoen of op een doordeweekse dag bezoeken.
 • Laat in de middag na 15uur gaan. Zorg wel dat je al een kaartje van tevoren koopt want anders kan het eventueel uitverkocht zijn.

Er zijn twee opties voor het kopen van kaartjes voor Schloss Neuschwanstein en Schloss Hohenschwangau:

Je koopt online kaartjes (aanrader) Deze kan je bestellen op de officiële website van Ticket Center Hohenschwangau. Ik zou je aanraden van tevoren online kaartjes te kopen, zodat je niet achter het net vist.

Als je geen kaartje hebt kan je deze alleen kopen bij Ticket Center Hohenschwangau – Alpseestraße 12 – 87645 Hohenschwangau. Bij de kastelen zijn deze niet te koop.
TIP – Ga vroeg op de dag kaartjes halen vooral in het hoogseizoen. Het beste is eigenlijk al bij openingstijd. Je weet niet hoeveel en voor wanneer er kaartjes zijn. De rij kan lang zijn en het kan ook voorkomen dat het uitverkocht is.

Openingstijden Slot Neuschwanstein

 • Zomeropeningstijden:
 • 01.04.2023 tot 15.10.2023 dagelijks van 9.00 tot 18.00 uur  
 • Elke dag geopend behalve 24 december, 25 december, 31 december en 1 januari.

Toegangsprijzen voor kasteel Neuschwanstein 2023

 • Volwassenen €15,- + €2,50 administratiekosten online
 • De toegang is gratis voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar met begeleiding volwassene
 • Opmerking voor gezinnen over online boeken: kinderen hebben een gratis kaartje nodig (reserveringskosten 2,50 euro) om het kasteel te betreden. Houd hier rekening mee bij het online boeken.

Tip

Als je in Beieren meerdere plaatsen gaat bezoeken is het misschien een aanrader om een Jaar of Meerdaags ticket (14 dagen) van de Bayerische Schlösserverwaltung te kopen. Deze kaart geeft toegang tot meer dan veertig bezienswaardigheden in Beieren. De jaarkaart is één jaar geldig vanaf het eerste bezoek, de meerdaagse kaart 14 dagen. 

Prijs 2023: 14 daags ticket €35,- p.p. of €66,- voor familie of partnerkaart

Jaarkaart €50,- p.p. of €85,- voor familie of partnerkaart

Informatie: https://www.schloesser.bayern.de/deutsch/schloss/objekte/jahresk.htm

Combineer Kasteel Neuschwanstein met Kasteel Hohenschwangau dat onder aan de heuvel ligt vlakbij Ticket Center.  Het kan niet worden bezocht met het een Jaar of Meerdaags ticket (14 dagen) van de Bayerische Schlösserverwaltung. Als je beide kastelen wilt bezoeken koop de tickets dan apart. Houd er rekening mee dat minimaal 2 ½ uur – 3 uur tussen de rondleidingen zit die u boekt.

Kaarten Schloss Hohenschwangau ook via Ticket Center

 • Volwassenen € 18,- + €2,50 administratie kosten
 • Kinderen onder 18 jaar met begeleiding ouders gratis maar wel €€2,50 administratie kosten

Neem voldoende tijd

Je moet kaartjes halen, wachten op busje of paardenkoets, moet afstand van 1,5 km naar kasteel overbruggen, moet wachten bij entree kasteel. Je hebt hier behoorlijke tijd voor nodig. Zorg dat je op tijd bij kasteel bent. Het is beter dat je moet wachten waarbij je van het uitzicht kan genieten dan dat je niet mee kan met je tour.

Je kan op 3 manieren vanaf het Ticket Center naar Kasteel n.l.:

 • Te voet – Je wandelt van het Ticket Center naar het kasteel in ongeveer 30-40 minuten – ongeveer 1,5 km met een flinke helling.
 • Met shuttlebus – vertrek Dalstation: bij parkeerplaats Alpsee P4 (onder kasteel Hohenschwangau) Deze rijdt naar uitzichtpunt Jugend bij de Marienbrücke boven het kasteel. Vanaf hier is het 500 m – 10/15 min afdalen met een helling van 12-19% naar de ingang van het kasteel.
 • Met de paardenkoets – vertrek: Hotel Müller, Alpseestrasse in Hohenschwangau. Deze rijdt tot draaigebied onder het kasteel waarna het nog 450 meter of 10-15 minuten lopen is naar de ingang van het kasteel.

Rondleiding op bepaalde tijd

Je toegangsbewijs is geldig voor een rondleiding door het paleis op een bepaald tijdstip.  Zorg dat je vijftien minuten voor tijd bij het kasteel aanwezig bent. Als je op het gereserveerde tourtijdstip aankomt, moet je je melden bij het hek. Dan krijg je een audioguide en de gids leidt je rond door het kasteel. De rondleiding zelf duurt zo’n 35 minuten is zeker de moeite waard. Men vertelt over het kasteel, de geschiedenis en de excentrieke koning. Het is een van de mooiste romantische kastelen die ik heb gezien.

In de buurt van het kasteel kan je nog veel ontdekken. Enkele tips

 • Marienbrücke. Dit is een brug 500 m van het kasteel over de Pöllat kloof. Deze ligt wat hoger ligt op de Tegelberg. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht op het kasteel.
 • Alpsee. Deze ligt vlak bij kasteel Hohenswangau. Je kan er in ongeveer 1 ½ uur om heen lopen. Hier heb je mooie uitzichten op beide kastelen en diverse bergen. Je kan er ook kleine bootjes huren
 • Tegelbergbahn (Schwangau) In de zomer kan je de kabelbaan naar de top van de Tegelberg. Hier heb je panoramisch zicht over de Allgäu en de Tiroler Alpen met de bekende top van de Zugspitze. Voor de kinderen is hier een speciale zomerrodelbaan. In de winter is dit een belangrijk skigebied. Meer info.

Füssen – Füssen heeft een historische binnenstad met oude stadsmuren, een basiliek en het Benedictijns klooster St. Mang met Museum van de stad Füssen gevestigd. Boven de stad ligt het kasteel Hohe Schloss.

Kasteel Linderhof – Op 59 km van kasteel Neuschwanstein ligt een van de drie kastelen die in opdracht van Koning Ludwig II werden gebouwd namelijk Slot Linderhof. Het werd voltooid in 1878 en dit was het enige kasteel dat Ludwig II voor zijn dood voltooid heeft zien worden. Het heeft prachtige tuinen met fonteinen en een interieur vol met pracht en praal. Hier worden rondleiding door het kasteel gegeven.

Last Updated on 07/04/2023 by Gerard Meuffels