Introductie Sicilië

Zeker een aanrader voor een vakantie niet al te ver weg is Sicilië – Italië. Het eiland ligt ten zuidwesten van het Italiaanse vasteland en is per vliegtuig te bereiken vanaf Amsterdam Schiphol maar ook via andere luchthavens. De vliegtijd is zonder tussenstop circa 3 uur. Sicilië heeft 4 internationale luchthavens.

Romeinse theater van Catania
Romeinse theater van Catania
 • Catania (CTA) – Catania Aeroporto di Catania-Fontanarossa of Catania International Airport. Vanaf Amsterdam Schiphol vliegt Transavia.com, vanaf Eindhoven Airport vliegt Ryanair rechtstreeks naar Catania. Dit is dan wel in het zomerseizoen van april t/m oktober.
 • Palermo (PMO) – Aeroporto Internazionale Falcone Borsellino
 • Trapani (TPS) – Aeroporto di Trapani-Birgi Vincenzo Florio
 • Comiso (CIY) – Aeroporto di Comiso
Agrigento, Vallei van de Tempels, Sicilië
Agrigento Valle dei Templi – Vallei van de Tempels

Tijdens onze 2 rondreizen die we door Sicilië hebben gemaakt hebben we veel van de cultuur gezien. We zagen er de erfenissen van o.a. de Noormannen, Arabieren, Grieken, Romeinen en Spanjaarden.

De Romeinse en Griekse erfenissen zagen we in steden als Syracuse, Palermo en Taormina.

Syracuse, Piazza Duomo,
Syracuse – Piazza Duomo,

Architectuur en bouwstijlen die we tegenkwamen zijn grotendeels in te delen in 3 periodes n.l. Griekse, middeleeuwse en Barok.

 • In de Griekse periode werden vele tempels en theaters gebouwd met vele zuilen en kapitelen in Dorische, Ionische en de Korinthische architectuur.  
 • In de Middeleeuwen werden vele kerken en kathedralen gebouwd met een mix van Byzantijnse, Arabische en Normandische bouwstijlen en mozaïeken.
 • In de 17de en 18e eeuw kreeg men de Siciliaans Barok bouwstijl met Spaanse invloeden en deze werd gecombineerd met decoratieve en bouwkundige elementen uit Sicilië. Bolle kerkgevel en weidse trappen zijn kenmerken van deze bouwstijl. De kathedraal van Syracuse is een voorbeeld hiervan.

Sicilië heeft ons positief verrast. We hebben er vele Unesco werelderfgoederen gezien.

Hieronder enkele Unesco Werelderfgoederen op Sicilië

 1. Arabisch-Normandisch Palermo en de kathedralen van Cefalú en Monreale
 2. Agrigento en het archeologische gebied Valle dei Templi
 3. Romeinse Villa Romana del Casale Piazza Armerina, Province of Enna
 4. Syracuse en de rotsnecropolis van Pantalica
 5. 8 BAROKKE STEDEN VAN DE VAL DI NOTO – Catania – Caltagirone, Militello Val di Catania, Catania, Modica, Noto, Palazzolo, Ragusa en Scicli
 6. Vulkaan de Etna. De grootste actieve vulkaan in Europa
 7. Eolische eilanden

Last Updated on 23/08/2022 by Gerard Meuffels