Kaub am Rhein – Pfalzgrafenstein

Kastelen langs de Rijn  

Tolburcht Pfalzgrafenstein – Burcht Gutenfels

Op de rechteroever van de Rijn ligt het kleine wijnplaatsje Kaub am Rhein (870 inwoners) Het was vroeger een pleisterplaats van wijnboeren, loodsen en leisteenbrekers en is vooral bekend door de in de Rijn gelegen burcht Pfalzgrafenstein.

Het stadje heeft een oude geschiedenis van meer dan 1000 jaar. In 1324 verleende koning Ludwig van Beieren aan Kaub stadsrechten. Bovendien liet hij ongeveer vanaf 1326, voor het verzekeren van de tol en een betere bewaking van de scheepvaart op de Rijn, op het eiland in de Rijn een toltoren bouwen.

 Na uitbreiding tot het “Pfalzgrafenstein” werd dit het symbool van Kaub.

De in 1327 door koning Ludwig van Beieren gebouwde burcht Pfalzgrafenstein bij Kaub diende tot 1866 als tolburcht. In de winter van 1813/14 kwam de burcht onder de aandacht van de Europese geschiedenis.

Hier slaagde de Pruisische veldmaarschalk Blücher erin om met zijn leger de Rijn over te steken, wat het begin betekende van de val van Napoleon. Aan deze gebeurtenis wordt aandacht besteed in het Blüchermuseum in Kaub.

Ook kan men een kort boottochtje maken naar de nooit vernielde burcht Pfalzgrafenstein op het eilandje in de Rijn. Op het eilandje kan men tijdens een rondleiding kennismaken met de wereld van de tollenaars en de kooplieden in vervlogen eeuwen.

  • Tolburcht Pfalzgrafenstein

In het stadje Kaub vind je nog vele mooie goed bewaard gebleven vakwerkhuizen. In vele hiervan zijn restaurants, bars of wijnlokalen gevestigd. Verder zijn er nog vijf 14de en 15de eeuw torens van de verdedigingsmuur bewaart gebleven.

Boven Kaub staat de burcht Gutenfels (goede rots) Deze kreeg haar naam nadat het stadje en de burcht tijdens de erfopvolgingsoorlog tussen Beieren en de Pfalz een belegering van 39 dagen had weerstaan.

Deze burcht Gutenfels was vanaf 1257 eigendom van de familie Falkenstein en is een van de belangrijkste voorbeelden van de vesting- en woningbouwkunst der Hohenstaufen aan de Rijn.

Vanaf 1277 was ze eigendom van de keurvorsten van de Pfalz. Ze kreeg haar naam nadat ze in 1504 zonder succes was belegerd door de landgraaf Wilhelm von Hessen. Tussen 1889 en 1892 werd ze heropgebouwd.

De burcht is privébezit en niet zomaar toegankelijk.

Last Updated on 01/02/2022 by Gerard Meuffels