Kasteel het Oude Loo – Apeldoorn

In Apeldoorn waren we bij het prachtige 15-eeuws Kasteel het Oude Loo wat te bereiken is via het Paleispark wat erom heen ligt. Dit Jachtslot wordt door de Koninklijke familie nog regelmatig gebruikt als buiten- en logeerverblijf.

Dit is ook een van de reden dat het park er rondom slechts beperkt open is. Dit jaar 2021 is dit van 1 april tot en met 31 mei. Verdere informatie op de website van het Kroondomein Het Loo.

Vanuit de parkeerplaats Bosloo van het Paleispark loop je via de Koningslaan langs een hertenkamp richting Paleis het Loo wat je op het einde ziet liggen. Langs het paleis ligt de toegangspoort naar het Oude Loo met bovenop de 2 wachthokjes elk een beeld van een liggend edelhert.

Je ziet het Kasteel dan al in de verte liggen in het park.

Het voor mijn gevoel wat sprookjesachtig kasteel met slotgracht is goed onderhouden. Het is een gemetseld hoefijzervormig gebouw met aan de voorzijde een brug en toegangsdeur. Deze heeft een mooi bruinzwart motief wat ook terugkwam op de luikjes van diverse ramen.

Het kasteel heeft aan beide zijde aan de voorkant 2 torens en aan de achterzijde bij een afgesloten binnenplaats een stenen en houten toren. Het kasteel is niet helemaal rondom bebouwd. De binnenplaats is aan de achterzijde met een stenen muur gescheiden van het water van de slotgracht.

Aan de linkerzijde is een uitgang met deur waar men via een trapje en bruggetje naar de tuin kan gaan.

Aangezien wij niet bekend waren geweest met het Kasteel het Oude Loo waren we verrast met het kasteel, tuin en het Paleispark.

Want er zijn in de tuin nog meer bezienswaardigheden te zien.

Tussen ingang en kasteel vind je een doolhof van in vorm gesnoeide bomen met toegangspoort. Er staan langs 2 beelden met zuil. Wij gingen het doolhof in waar we in het midden op een verhoging het doolhof van bovenaf konden bekijken.

Achter het kasteel ligt de Beeldenvijver met:

Een witte theekoepel wat Koningin Wilhelmina gebruikte als schildersatelier. De prinsesjes dronken er regelmatig een kopje thee.

Een stenen bankje aan de rand van de vijver met rondom volop rododendrons en azalea’s die men verder in de tuin ook veel ziet. Hier hebben Juliana en Prins Bernhard vroeger veel op gezeten.

  • Stenen Bankje Jachtslot het Oude Loo
  • Waterval Kasteel Oude Loo
  • Kasteel het Oude Loo voorzijde

Een kunstmatige stenen waterval met onder de waterval een mogelijkheid om op een bankje verscholen te gaan zitten. Aan de bovenzijde kon men genieten van het uitzicht op de vijver.

Na het bezoek aan het kasteel zijn we verder door het Paleispark gaan lopen. We hebben hierdoor een hele dag volgemaakt waar we een mooie combinatie hadden tussen cultuur en natuur. Zeker een aanrader.

In een volgende blog bespreek ik de wandeling door het Paleispark.

Kleurige bollenvelden in de Bollenstreek – Landgoed Keukenhof

In Zuid-Holland vindt je uitgestrekte bollenvelden in de Bollenstreek tussen Amsterdam en Den Haag. Wij waren in het gebied rondom Lisse, Hillegom, Vogelenzang en De Zilk begin April 2021. Hier vele grote velden volop bloeiende narcissen, hyacinten en het begin van de bloei van de tulpen. Wat een kleurenpracht.

We zagen verschillende soorten gele narcissen in verschillende variaties van kleine tot grote, enkel of met meerdere bloemen. In wat kleinere hoeveelheden ook diverse hyacinten in de kleuren paars, rose en wit. De tulpen waren nog grotendeels in knop vanwege het koudere weer. Maar ze zullen nu wel grotendeels in bloei zijn aangezien het langzamerhand het meer voorjaarsweer is geworden.

Je kan de Bollenstreek verkennen door met de auto rond te gaan rijden of wandelingen te maken rondom de velden. Informatie kan je krijgen op de website van de Bollenstreek: https://bollenstreek.nl/

Wij hebben een wandeling gemaakt vanaf het Landgoed Keukenhof waar je het Kasteel Keukenhof kan vinden. Een uitgestrekt landgoed met vele landerijen, bossen, boerderijen en de Lageveensemolen. Dit is een polder wipmolen die de waterstand op peil moest houden.

De wandeling die we gelopen hebben kan je vinden op mijn pagina bij Outdooractive.com

Als je de bolgewassen in bloei wil zien kan dit tot ongeveer half mei.

Keukenhof kleurrijk bloemenpark

Het is voorjaar, bloembollen staan volop in bloei. Normaal is dit een ideale gelegenheid om naar de Keukenhof te gaan.

Dit visitekaartje voor Nederland waar je kunt genieten van bloeiende bolgewassen vind je in de gemeente Lisse, Zuid-Holland.

Het is een uitgestrekt wandelpark waar je vele soorten bloeiende narcissen, tulpen, hyacinten en vele andere bolgewassen kan bewonderen die daar aangeplant zijn.

Deze kleurrijke bolgewassen staan in een prachtig aangelegde tuin met o.a. waterpartijen, grasvelden, diverse kunstwerken waaronder 2 autowrakken en beelden. Dit allemaal in mooie artistieke creaties samen met de Keukenhof windmolen en een oudhollands bruggetje.

In een kas kan je bijzondere bolgewassen tegenkomen zoals tulpen die lijken op een pioenroos.

Op de foto’s een impressie wat er aan moois te zien is op de Keukenhof. Als je van bloemen houdt is het zeker de moeite waard om hier naartoe te gaan.

  • Keukenhof kleurrijk bloemententoonstelling
  • Keukenhof

Helaas is de Keukenhof vanwege Corona nu nog gesloten. Echter wij waren er tijdens een tijdelijke testopening op 11 april 2021.