Kasteel Chinon + stadswandeling

De stad Chinon is een stad met een middeleeuwse sfeer. De straatjes van Chinon hebben nog vele historische panden, mooie vakwerkhuizen en het Kasteel Chinon.

Een mooi uitzicht op de stad en kasteel heb je als je de brug Pont routier de Chinon overgaat naar de straat Quai Danton.

De stad en kasteel staat op de Unesco werelderfgoedlijst 933 – Loirevallei tussen Sully-sur-Loire en Chalonnes

Het kasteel ligt hoog boven de stad en is een middeleeuwse vesting van 550 meter lang en 100 meter breed. Het ligt net als de stad aan de rivier de Vienne.

Chinon was hoofdresidentie van de koningen van Engeland (1154-1205) Deze bouwden het kasteel op oude Romeinse versterkingen.

In de 15e eeuw namen de koningen van Frankrijk (1417-1450) hun intrek in het kasteel omdat de omgeving van Parijs tijdens de oorlog met Engeland niet veilig was.

Het Château de Chinon bestaat uit ruïnes van drie in verschillende periodes gebouwde kastelen uit de 12e tot de 14e eeuw.

Wij zijn naar het Kasteel van Chinon geweest. We zagen de 3 verschillende gedeeltes.

Aan de westkant is het jongste fort, Fort du Coudray. Deze heeft de wachttoren Tour du Moulin en de Tour de Boissy.

In het Fort du Coudray werden verschillende tempeliers opgesloten door Filips de Schone. Je ziet hiervan nog steeds inscripties die in de muur zijn gekrast. Jeanne d’Arc zou hier ook in 1429 in een vertrek op de bovenverdieping van het fort verbleven hebben.

Aan de oostkant zagen we het Fort Saint-Georges. Van deze eerste burcht is maar weinig over.

In het midden zagen we het Château du Milieu. Het is de grootste omwalling van de drie.

We kwamen hierbij langs de Tour de l’Horloge (14e eeuw). In deze klokkentoren kan je een permanente tentoonstelling over het leven van Jeanne d’Arc bekijken.

Op de bovenste verdieping van de toren hadden we mooi een uitzicht over de vallei van de rivier de Vienne.

We hebben natuurlijk ook een stadswandeling gemaakt door Chinon.Hierbij liepen we om het Château waarbij we de indrukwekkende verdedigingsmuren van het kasteel tegenkwamen.

Gingen ook naar de half ingegraven Heilige-Radegonde kapel. Deze is in romaanse stijl gebouwd met muurschilderingen uit eind 12e eeuw waar schilderingen van de koninklijke dynastie Plantagenêts weergegeven zijn. Deze is wel beperkt open.

We kiepen ook door enkele historische straten zoals de Rue Voltaire en Rue Rabelais met oude vakwerkhuizen en historische panden.

Aan de oever van de rivier de Vienne staat het standbeeld van Francois Rabelais. Een Franse arts en schrijver. Hij was een van de bekendste humanisten uit de renaissance.

Bij de Place/Quai Jeanne zagen we een standbeeld van Jeanne d’Arc. Er zou in Chinon een ontmoeting plaatsgevonden hebben in 1429 tussen Karel VII en Jeanne d’Arc, voordat ze Orléans bevrijdde.

Op het plein Place du Général de Gaulle staat de fontein La Fontaine. Tevens zijn hier een aantal restaurants/bars gevestigd waar je wat kan drinken of eten.

Zagen o.a., het Baljuwschapspaleis (palais du Baillage) of het paleis van de Staten-Generaal (hôtel des États généraux), waar het historisch museum Vieux Chinon is ondergebracht.

Bij de Place/Quai Jeanne zagen we een standbeeld van Jeanne d’Arc. Er zou in Chinon een ontmoeting plaatsgevonden hebben in 1429 tussen Karel VII en Jeanne d’Arc, voordat ze Orléans bevrijdde.

Last Updated on 08/02/2023 by Gerard Meuffels