Burcht Eltz – Sprookjesachtig kasteel

Kastelen langs de Moezel  

In de Moezelstreek ongeveer 2 uur rijden vanaf Venlo vind je een van de mooiste en best bewaarde burcht van Duitsland Burcht Eltz.

Dit sprookjesachtige kasteel ligt ongeveer 30 kilometer van Koblenz of Cochem. 

Het ligt wat verborgen in een zijdal van de moezel in een bosrijk dal van de Elzbach in de plaats Wierschem – Rijnland-Palts. De officiële parkeerplaats bij de St. Antonius Kapel kan je bereiken via Münstermaifeld en Wierschem.  

Vanuit de parkeerplaats is het nog ongeveer 800 meter lopen of je pakt het shuttlebusje die regelmatig rijdt.

Vanuit het dorpje Moselkern waar ook een trein stopt kan je ook een 40 minuten durende wandeling langs het riviertje de Elzbach maken waarna je uitkomt bij het sprookjeskasteel. Een mooie wandeling die zeker de moeite waard is. 

Burcht Eltz is sinds 1157 de residentie van de graven van Eltz en de woonburcht heeft acht eeuwen vrijwel ongeschonden overleefd.

Eind 17e eeuw spaarde Lodewijk XIV van Frankrijk de burcht en de gevolgen van een binnenbrand in 1902, zijn al lang niet meer te zien.  

De burcht ligt op een 70 meter hoge rots en lag op een belangrijke Romeinse handelsroute tussen rijke landerijen en hun markten.

Rond zijn imposante slotplein staan acht woontorens. Elke generatie liet een eigen vleugel aanbouwen rond het oudste gedeelte: de romaanse wachttoren. Deze ingewikkeldheid geeft de burcht een buitengewoon romantisch karakter. Doordat er 500 jaar lang aan gebouwd werd ontstonden er zowel middeleeuwse als gebouwen in renaissancestijl.

Tijdens een rondleiding door het kasteel dat begint op een binnenplaats krijgt men een indruk van de culturele geschiedenis die wordt weerspiegeld in de architectuur van de kamers. Je ziet de Rübenach benedenzaal met een indrukwekkend plafond uit de 15e eeuw, de geschilderde kleedkamer met gotische ornamenten en figuren en de Rübenach Slaapkamer met zijn verfijnde fresco’s uit 1470.

Maar ook de mooie Ridderzaal, de elegante gewelfde boog van de Banner Hall, de Gravinnenkamer en uit de late middeleeuwen de Rodendorfer keuken. Dit zijn allemaal voorbeelden van de typische architectuur en de bouw van het kasteel.  

Verder zie je in de verschillende zalen en kamers wapens, metalen pantsers, exquise meubelen – zoals de stoelen in de kamer van de Prins Electors, en Rococo meubilair- en andere kunstwerken. De enorme Moose trofee in de jachtkamer werd doodgeschoten in Alaska door een lid van de familie Eltz aan het begin van de 20e eeuw.

Een Wasserij pers in de Wambolt kamer is afkomstig van ongeveer 1750. De Lucas Cranach schilderij “Madonna met kind en druiven” en andere schilderijen uit de Cranach en Keulen scholen, wandtapijten uit de “van der Brüggen” en “Gobelin” workshops, gotische gebrandschilderd glas, zijn oude keramiek, aardewerk en tinware. Samen met de verse bloemen op display, tonen het comfort van de huizen en de stijl van de bewoners.  

Wat ik heel bijzonder vond was het toilet. Deze was in een ruimte die aan de zijkant uitstak gemaakt. Als men erop zat stortte het allemaal langs het kasteel naar beneden. Aan de buitenzijde zag je deze goed.

Burcht Eltz is vanaf 1 april tot 1 november 2022 dagelijks geopend van 9.30 tot 17.00 uur (laatste toegang via de burchtpoort).  

Entreeprijzen (website 27-8-2022) Volwassene €12,- Familiekaart 2 volwassene en 2 kinderen €32,-

Hierbij is een rondleiding en het bezoek aan het binnenplein en de schatkamer inbegrepen

In een apart gedeelte in de kelder van het huis Rubenach is een schatkamer met een uitzonderlijke en indrukwekkende collectie van kunstwerken van meer dan 500 voorwerpen uit de 12e tot de 19e eeuw.

Men ziet er opmerkelijke gouden en zilveren voorwerpen zoals het standbeeld van St. Johannes Nepomuk,  diverse beelden met mannen te paard, diverse ringen en waardevolle kruisbogen.

Ook bevat de collectie porselein uit Wenen en Hoechst uit de 18e eeuw.

Na afloop is er een mogelijkheid om wat te eten of te drinken in een kiosk-snackbar, Bij mooi weer kan men op het terras zitten waar men van de prachtige omgeving kan genieten.

Je ziet er is veel te zien tijdens een bezoek aan het kasteel.

Maar je kan ook een mooie wandeling rondom het kasteel gaan lopen waarbij je het kasteel van alle kanten kan bekijken. Deze wandelroute heeft een afstand van ongeveer 6 km. Kijk verder op outdoor active voor de route. 

Last Updated on 27/08/2022 by Gerard Meuffels