Andasibe-Mantadia National Park

Republiek Madagaskar – Land of Mora Mora

In het oosten van Madagaskar vlakbij Andasibe ligt het Andasibe-Mantadia National Park. Dit was onze volgende reisbestemming. Hiervoor hebben we eerst een bezoek gebracht aan het kleine parkje Madagascar Exotix Reserve met zijn kleurrijke kameleons uit Madagaskar.

Andasibe-Mantadia National Park is een beschermd natuurgebied van 155 km² met laaglandbossen. Het bestaat uit 2 gedeeltes n.l. het Nationaal Park Mantadia en het Analamazoatra-reservaat, ook wel Périnet genoemd, naar de oude Franse naam voor Andasibe. Het reservaat is speciaal opgericht voor het behoud van de Indri. Dit is Madagaskar grootste makisoort.

Wij hebben hier de eerste avond een nachtwandeling gemaakt in de buurt van het Nationaal Park. We werden afgezet aan de weg en we liepen terug via de weg naar het hotel. Onderweg zagen we diverse kameleons en 2 soorten lemuren.

In het park en reservaat mag men alleen onder begeleiding van een lokale gids wandelen.

In het park zijn 4 georganiseerde wandelroutes. Je betaalt daarvoor entree n.l. 45000 Ariary (MGA) p.p. excl. Gids. Per wandeling betaal je de gids extra.

 • Circuit Indri 1 – Dit is de makkelijkste en meest populaire pad van ongeveer 2 uur. Je ziet de belangrijkste meren en komt in het gebied waar een Indri families zit.
 • Circuit Indri 2 – Dit is een gematigde wandeling van ongeveer 3 uur. Je bezoekt enkele meren en komt in gebieden van 2 afzonderlijk Indri families.
 • Palmier Circuit – één tot twee uur) Deze korte wandeling 1-2 uur is speciaal ontworpen voor kinderen en je ziet palmen, orchideeën en twee indri-families.
 • Circuit Aventure – 4-6 uur – 8km en iets pittiger wandeling. Wij liepen deze wandeling.  

Tijdens de Circuit Aventure liepen we door dichtbegroeide regenwoud met oerbossen met vele bamboeplanten, veel epifyten, zoals mossen, varens en verschillende soorten orchideeën. Aan de randen waren vele dennen en eucalyptusbomen.

We liepen over normale bospaden. Maar bij plekken waar dieren te zien waren werden het avontuurlijke, smalle, hellende paden door struikgewas. We hadden geluk. We hebben diverse lemuren – maki’s gezien en gehoord.

Bij de Indri Indri hoorde je het geluid al van ver. Het leek wel het geluid van een brandweersirene in verschillende variaties. Het geluid is hard en ca.2-3 km ver te horen. Tijdens onze wandeling hebben we 2 familiegroepen gezien in de bomen, ieder met een eigen territorium.

We zagen de zwart-witte slanke grote halfapen op takken zitten zich vasthoudend aan stam of tak etend aan de bladeren van de boom. Maar ook zagen we ze springen van boom tot boom. Ze kunnen snel en ver springen tot wel 10 m en het gaat makkelijk en stijlvol. Het was prachtig om te zien.

Onderweg zagen we ook nog 2 andere lemuren in de bomen zitten en springen. We konden de verschillende lemuren goed observeren want ze bleven vaak best lang op een plek zitten, soms ook redelijk dichtbij. Het waren mooie pluizige diertjes.

Aan de randen waren vele dennen en eucalyptusbomen.

In het Nationale Park vind je veel endemische dieren.  Vele hiervan zijn ernstig bedreigd. Dus we moeten deze proberen te behouden.

Er zijn 31 soorten zoogdieren waaronder 14 verschillende maki’s of lemuren. Wijzelf zagen de volgende Lemuren in Andasibe:

 • Indri (Indri indri)
 • Diadeem Sifaka (Propithecus diadema)
 • Bruine maki of zwartkopmaki (Eulemur fulvus)
 • Grijze halfmaki (Hapalemur griseus – Grey Bambou lemur) kleinere soort halfmaki
 • Muismaki’s (Microcebus – Mouse lemur) zijn de kleinste nacht actieve maki’s.
 • Oostelijke wolmaki (Avahi laniger – woolly lemur)
 • Vari of bonte maki (Varecia variegata – black-and-white ruffed lemur)

Meer informatie op de pagina Lemuren en dieren in Madagaskar

Daarnaast zagen we reptielen en amfibieën.

 • Short horned Chameleon (Calumma brevicorne )
 • Band Bellied Chameleon
 • Small green Chameleo
 • Leaftailed gecko
 • Tomato frog, Pandanus frogs
 • Manthelas, Giraffe neck beetle

In de middag zijn we naar een opvangplaats van maki’s geweest gelegen op het terrein van hotel Vakona Forest lodge reserve privé. Deze lag ongeveer 30 min. rijden vanaf hotel waarbij we door Andasibe reden. Op het terrein van de lodge was een eiland waar we met een 3 persoonskano over klein stukje water moesten. Hier zaten verschillende lemuren. Ze waren erg aan mensen gewend.

Twee soorten kwamen zelfs uit zichzelf op je schouder als je bij ze in de buurt stond. De bruine lemuur? Deed dat ook bij mij. Wat een pluizig zacht dier was het. Je moest ze niet aaien of zo want dan lieten ze merken dat ze dat niet wilden. Verder was er de wit-zwarte sifaki en de Bamboe lemuur een kleine bruinige soort met grote aanstarende ogen.

Na het eiland gingen we naar een ander stuk bij het hotel waar de Crocodill River was. Met een gids liepen we langs de afgesloten rivier waar ca.40 krokodillen op de kant of in het water lagen. Verder waren er verschillende hokken waaronder een met een Fossa, het enigste roofdier van Madagaskar. Deze leek op een kat-wezel.

Na Andasibe zijn we in ca.3 uur dezelfde weg teruggereden naar Antananarivo. Hierna verder over de National Route 7 naar Antsirabe.

Last Updated on 01/02/2022 by Gerard Meuffels