Introductie Ecuador

Ecuador, officieel de Republiek Ecuador en de Galapagos eilanden is een land in het noordwesten van Zuid-Amerika. Wij vlogen naar deze vakantiebestemming vanaf Schiphol rechtstreeks naar Ecuador in 11.30uur. We landen op de naar de internationale luchthaven van luchthaven Quito.

Tijdens deze afwisselende 21-daagse rondreis wisselde cultuur en natuur elkaar goed af.  Met als afsluiting de Galapagos eilanden. Deze worden in een apart gedeelte van mijn website besproken.

Hieronder een korte beschrijving van de bestemmingen die we hebben bezocht.

Quito. Hier in de hoofdstad van Ecuador begon onze rondreis. We gingen naar een uitzicht punt (4050m) met de kabelbaan Teleférico op Cruz Loma, een plateau aan de zijkant van een vulkaan. Hier uitzichten op de stad en diverse bergtoppen.

Hoogteziekte. Dit was de eerste plek waar we echt merkte dat we op hoogte waren. Men had snel ademnood. Ikzelf zou helaas regelmatig last krijgen van verschijnselen van hoogteziekte.

Quito stad. We hebben een wandeling gemaakt door de historische stad langs diverse bezienswaardigheden zoals o.a. het beeld van de Heilige Maagd van Quito, Plaza de la Independencia met het presidentieel paleis en een kathedraal. In een van de straten die op het plein uitkomt ligt de kerk La Iglesia de la Compañía de Jesús. Van binnen is dit een van de rijkst versierde kerk die ikzelf ooit gezien heb. Overal waar je kijkt met bladgoud versierde beeldhouwwerken, kunstwerken en een mooi altaar. Deze kerk moet je zeker gezien hebben.

Mita del Mundo. Hier werden er proefjes gedaan op de evenaarslijn. Het was ook een museum over indianen.

Otavalo. Hier is een dagelijkse (toeristen)markt maar op zaterdag komen de lokalen naar de stad om hun inkopen te doen op de markt met ook vele lokale producten. Ook is er een heerlijk plein Parc Bolivar met de kerk Iglesia San Luis Y Park Bolivar, het stadhuis en een standbeeld van Rumiñawi een van de laatste Inca krijgers die probeerde zich te verzetten tegen de Spaanse invasie.

Kratermeer van Cuicocha. Deze ligt ongeveer 25km van Otavalo waar we een wandeling hebben gemaakt om het meer met uitzicht op de Cotacachi vulkaan.

Verblijf in de jungle.  Met een boot gingen we naar een eco-lodge waar we 3 nachten bleven en waar we diverse activiteiten hebben gedaan. De 1ste ochtend was dit een avontuurlijke wandeling met laarzen door de natte en drassige jungle van ca. 3 ½ uur. We liepen door primair en secondair regenwoud.

In de middag een lokaal huis bezocht met uitleg over o.a. een delicatesse klaarmaken, bepaalde grote larven uit een boom.

De 2de dag hadden we een 1 ½ uur durende boottocht over de Chontayacu-rivier door een prachtig groen landschap. Afwisselend laag en hoge begroeiing van grassen, lage struiken tot bomen van wel 40-50 m hoog. We gingen naar een dierenopvangcentrum en zagen op de terugweg goudzoekers op de oevers van de rivier.

Baños. Een toeristische plaats bekend om de zwavelhoudende warmwaterbronnen. Hier wandeling gemaakt met waterval El Pailón del Diablo en in de plaats 2 pleinen met park. Bij een van de pleinen was de kerk en klooster Nuestra Senora del Agua Santa, Church of the Virgin of the Holy Water. In de kerk vindt je aparte schilderingen van rampen die door hulp van Maria goed zijn gekomen.

Chimborazovulkaan (6310m) Bij deze vulkaan gingen we naar een schuilhut – Climbers’ Refuges en monument op 4800m hoogte waarbij de temperatuur was gedaald tot ongeveer 10°C. We zaten boven de boomgrens daarom groeide hier slechts grassen en lage struikjes.

Klommen vanaf het monument naar de 5000m. Maar door de hoogte was het wel erg vermoeiend. Ikzelf kon slechts met kleine aantallen pasjes omhoogkomen waarbij ik regelmatig moest rusten. Enkele medereizigers konden de klim niet maken. De hoogteziekte sloeg bij mij en sommige andere toe. Maar heb de schuilhut bij 5000m wel gehaald.

Alausí – Treinrit Nariz del Diablo

We maakte hier een treinreis met een moderne rode toeristentrein van Tren Ecuador met grote ramen en een panorama dak. Vroeger reed er een stoomtrein maar wij hadden een dieseltrein. We reden al zigzaggend door een mooi landschap over de beroemde Duivelsneus (Nariz del Diablo) omhoog en daarna terug.

Ingapirca. Hier ligt een belangrijk archeologisch complex de ruïnes van Ingapirca. De Cañari’s en Inca’s hebben dit in Ecuador nagelaten. De meest bijzondere bezienswaardigheid wordt gevormd door de resten van de zonnetempel.

Cuenca.

https://whc.unesco.org/en/list/863

Santa Ana de los Ríos de Cuenca of kortweg Cuenca is een stad dat op de Werelderfgoedlijst Unesco Cuenca ref.863 vanwege haar koloniale architectuur uit de 18de eeuw.

Wij hebben door de historische stad gelopen en zagen o.a. de Nieuwe en Oude Kathedraal, de kerk van Las Conceptas, kerk van Santo Domingo, het Calderon Park, Plaza de las Flores (Plein van de Bloemen), Barrio de las Herrerías en het Museum van de Centrale Bank.

Nationaal park Cajas – Deze ligt 25km -1 uur rijden van Cuenca waarbij we via een stijgende weg tot een hoogte van 4000 meter kwamen. Het was een wisselend berg en heuvellandschap met begroeiing van diverse soorten bomen, struiken en op de hoger gelegen stukken alleen mos.

In het park hebben we een prachtige wandeling gemaakt. We hadden geluk dat we strakblauwe lucht hadden wat hier blijkbaar niet zo vaak voorkomt. We liepen door een zompig landschap over vaak mossen en andere vochtvasthoudende planten. Onderweg vele kleine en grotere meertjes met vele mooie bloeiende bloemen en struiken. Een erg aparte omgeving wat zeker een aanrader is.

Puerto Lopez. Dit is een klein vissersstadje aan de kust van Ecuador. Startpunt van een 2-1/2uur durende boottocht naar het eiland Isla de la Plata. Met geluk kan je dolfijnen en half juni tot oktober Bultrugwalvissen spotten tijdens de boottocht. Wat een prachtig gezicht als ze uit het water springen en of als ze glooiend door het water zwemmen. De walvissen heb ik gezien

Isla de la Plata. Een niet al te groot eiland waar we een wandeling van 3 ½ uur hebben gemaakt door bossen maar vooral met prachtig zicht op kliffen en zee. We zagen diverse vogels o.a. diverse meeuwsoorten, Nazcagenten, Roodpootgenten en vooral veel Blauwvoetgenten of Blue-footed Booby.

Deze zagen we vaak als stelletje soms zelfs met eieren of jongen. We hadden geluk om een stelletje blauwvoetgent hun paringsritueel te zien opvoeren. De Blauwvoetgent is een prachtige vogel ongeveer de grote van een gans met lichtblauwe poten, donkerder blauwe snavel, witbruin gevlekte kop en rug, vleugels en staart zijn egaal bruin, de buik en borst wit.

Bij de kliffen zagen we enkele honderden fregatvogels in bomen en op rotsen. De mannetjes waren vrouwtjes aan het hof maken door hun rode keelzak te vergroten om zo de vrouwtjes te imponeren. Zoveel vogels op zo’n kleine oppervlakte was erg indrukwekkend om te zien.

Isla de la Plata is zeker een must als je in Ecuador bent. We hebben hier meer fregatvogels en blauwvoetgenten gezien dan bij de Galapagos eilanden.

Guayaquil was de laatste bestemming op het vasteland van Ecuador. Hier bezochten we het Parque Seminario met de Catedral Metropolitana en beeld van Simón Bolívar. De attractie in het park waren de vele duiven maar vooral de leguanen die hier vrij rondlopen of in de bomen zitten. Gingen naar de Guayas-rivier en zagen o.a. de in neoclassicistische architectuur gebouwde Palacio Municipal en de moderne rivierboulevard de Malecón 2000. Het is een mix van parkachtige beplanting, winkels, restaurants en kunstige architectuur. Aan een van de zijde van de boulevard ligt de historische wijk Las Peñas met oude gekleurde huizen tegen een helling gelegen.

Na Guayaquil gingen we met het vliegtuig naar de Galapagos eilanden

Kijk hiervoor op de pagina’s van Galapos eilanden – Ecuador.

Last Updated on 07/12/2021 by Gerard Meuffels