Bacharach am Rhein

Burcht Katz – Burcht Maus – Burcht Stahleck

Kastelen langs de Rijn

Als je van Boppard am Rhein richting Rüdesheim naar Bacharach am Rhein rijdt zie je op de rechteroever van de Rijn twee burchten die onderdeel zijn van het UNESCO werelderfgoed Bovenloop Midden-Rijndal.

Burcht Maus ligt in Wellmich bij Sankt Goarshausen.  Deze burcht die eigenlijk Thurnberg heet was een tijdlang de lievelingsresidentie van de keurvorsten van Trier. Aartsbisschop Balduin bouwde deze burcht in de jaren 1353-1388 als beveiliging van zijn nieuwverworven territorium. Zij gold als een der modernste en technisch interessantste complexen van haar tijd.

 • Burcht Katz rechteroever van de Rijn gelegen in Sankt Goarshausen
 • Burcht Katz, rSankt Goarshausen, Rijnland-Palts
 • Burcht Katz, rechteroever Rijn, Sankt Goarshausen
 • Burcht Maus in Wellmich bij Sankt Goarshausen

Circa 5 km van Burcht Maus op de rechteroever van de Rijn ligt hoog boven Sankt Goarshausen Burcht Katz. Deze burcht droeg oorspronkelijk de naam Neukatzenelnbogen maar werd door de nabijheid van Burcht Maus in de volksmond populair als Burcht Katz.

Het werd gebouwd door de graven van Katzenelnbogen tussen 1360 en 1371. De machtige graven van de Burcht Rheinfels bouwde deze vanaf 1356 als reactie op de pas gestarte bouw van de Keurtrierse burcht Maus. Samen met de vesting Rheinfels aan de linker zijde van de rivier vormde de nieuwe burcht Maus aan de rechter zijde een belangrijk bastion voor het uitoefenen van tol op de Rijn.

Bacharach am Rhein (ca.2600 inwoners) op de linkeroever van de Rijn is een romantisch oud stadje omgeven door een stadsmuur uit de 14de eeuw. De torens aan de zijde van de Rijn zijn verbonden met een overdekte doorgang die vroeger bij hoogwater mogelijk maakte om bij de huizen te komen.

Ik raad je aan een wandeling te maken langs deze torens en muren. Binnen de muren zie je diverse mooie plekjes waaronder vele vakwerkhuizen. Op de marktplatz staat een vakwerkhuis uit 1568 het Alte Rathaus. Boven alles rijst de 13e eeuwse Peterskirche. Deze is gebouwd in Laatromaanse stijl en is zowel van binnen en van buiten bezienswaardig.Opvallend is de verhouding van het schip. De hoogte is meer als de lengte.

 • Burcht Stahleck, Bacharach am Rhein
 • Burcht Stahleck, Bacharach am Rhein
 • Bacharach am Rhein
 • Bacharach am Rhein
 • Bacharach am Rhein
 • Bacharach am Rhein
 • Bacharach am Rhein
 • Bacharach am Rhein

Boven het stadje gelegen ligt hoogteburcht Stahleck. Deze vroegere burcht van de Hohenstaufen een der meest geliefde jeugdherbergen in Rheinland-Pfalz.

Deze werd in 1135 voor het eerst in een oorkonde vermeld en was oorspronkelijk ook eigendom van het bisdom Keulen. In 1190 kwam ze in het bezit van keizer Barbarossa, die ze aan zijn broer Konrad schonk. In 1214 kwam ze als een der beide belangrijke steunpunten van de Wittelsbacher in het bezit van het machtige geslacht van Beieren. In 1689 werd ze door de Fransen opgeblazen.

In twee bouwperiodes (1925-27 en 1965-67) werd de burcht in haar huidige indrukwekkende grootte heropgebouwd. Nu is deze vroegere burcht van de Hohenstaufen een der meest geliefde jeugdherbergen in Rheinland-Pfalz.

Last Updated on 27/08/2022 by Gerard Meuffels