Kasteel van Ussé

Het Kasteel van Ussé ligt aan de rivier de Indre in het plaatsje Ussé in het Departement Indre-et-Loire.  

Aan deze zijrivier van de Loire ligt op een helling Château d’Ussé. Door de vele torentjes doet het kasteel sprookjesachtig aan.

Bij ons bezoek aan het kasteel viel het ons op dat er gedeeltes van het kasteel uit verschillende tijdperken stonden. Maar ook verschillende bouwstijlen zoals de gotiek en de renaissance kwamen we tegen.

We hebben ook en rondleiding door het kasteel gemaakt. We zagen mooie vetrekken rijk gedecoreerd met wandtapijten sommige zelfs uit de 17e eeuw.  Ook veel schilderijen en meubels uit de 17e en 18e eeuw,

We kwamen o.a. in de volgende vertrekken:

De Entreehal: Deze is rijkversierd en er is een houten wenteltrap waarmee men naar de bovenste etages ging.

De Wachtkamer – The Guard Room. Dit was vroeger de ingang van het kasteel. Het heeft een bijzonder plafond, een 17e-eeuwse “trompe l’oeil wat lijkt op echt marmer. Door de manier van schilderen lijkt het of er een gewelf in het plafond en bij de muren zit. Maar dit is een optische illusie.

De Vauban Salon: Hier hangen veel Brusselse wandtapijten uit de 16e eeuw. Er staat een 17e-eeuwse Florentijnse kast met geheime laden en marmeren inlegwerk en edelstenen.

The Vault (De Kluis): Dit is de oudste kamer van het kasteel die ook versierd is met wandtapijten uit de 17e eeuw. Er is ook een trap naar een ondergronds gebied van meer dan 1000 jaar oud.

Eetkamer: Hier in de eetkamer die nog regelmatig wordt gebruikt door de huidige eigenaren van het kasteel zagen we Lodewijk XV-meubels en zilverwerk.

De Grote Trap.

De Koningskamer: Hier een luxe slaapkamer met veel meubels en kostbaarheden. Deze kamer werd gebruikt voor koning Lodewijk XIV en later Haile Selassie, keizer van Ethiopië.

Anti-Chamber: Deze kamer is ingericht in de 18e eeuw met voorwerpen van beroemde ambachtslieden en schilderijen van grote meesters.

Een van de torens kan men beklimmen. Hier heeft men in diverse kamertjes het sprookje Doornroosje uitgebeeld. Eens iets anders dan alleen ingerichte kamers.

Men begon het Château d’Usséte te bouwen in de 15e eeuw.  Het is een bouwwerk met vele verfraaiingen gebouwd met witte stenen. Je hebt de mooie renaissancegevel en het paviljoen in klassieke stijl uit de 17e eeuw. Deze zijn zo gemaakt dat het perfect bij elkaar past.

In het kasteel heeft men ook kelders uitgehouwen uit tufsteen. Er is hier een ideale constante temperatuur dat goed is voor het bewaren van wijn.

De kelders zijn verbonden door een ondergrondse doorgang

We zagen hier oude vaten en een oude wijnpers.

Er is in de kelder ook een kleine kapel gewijd aan Saint Vincent, de patroonheilige van de wijnmakers.

De tuinen van het kasteel zijn in Franse stijl ontworpen en liggen op verschillende niveau.

Deze werd als eerste ontworpen door de tuinarchitect Le Nôtre. Deze heeft ook de tuinen van Versailles aangelegd. Hij gebruikte symmetrie, geometrische vormen en perspectief. Om het te verfraaien kwamen er ook siermeren en fonteinen.

Er was een lang terras met uitzicht op de rivier de Indre. Hier waren in patroon bloembedden met zomerbloemen.

Ook was er een orangerie waar men de Citrus- Sinaasappel en Citroenbomen in de koude maanden neerzetten.

Verder zagen we ook in de tuin de kapel Notre Dame d’Ussé. Deze is vernoemd naar Saint Anne, de moeder van de Maagd Maria en is een voorbeeld van kerkarchitectuur uit de Renaissance.

De houten koorbanken zijn verder mooi bewerkt.

Last Updated on 04/06/2022 by Gerard Meuffels