Los Letreros de Balos (Agüimes)

Archeologische site met rotstekeningen

Locatie: Barranco de Balos. Gemeente Agüimes.

Hoe kom je er: Vanaf el Cruce de Arinaga, net voor het begin van de bocht die naar Los Corralillos leidt, is er aan de linkerkant een onverharde weg die rond de zuidkant van El Roque Aguayro loopt, vanwaar de grottentekening kan worden bereikt. De site is om veiligheidsredenen omheind, maar toestemming voor toegang kan worden aangevraagd bij de Servicio de Patrimonio Histórico (Dienst voor historisch erfgoed) van de Cabildo de Gran Canaria.

Een van de meest opvallende kenmerken van het archeologische erfgoed in het zuidoosten van het eiland is ongetwijfeld de opmerkelijke concentratie van rotstekeningen. Er zijn verschillende bekende gebieden met rotstekeningen in het gebied aan de buitengrenzen van Tirajana, Temisas en Agüimes, die allemaal een reeks kenmerken hebben die, vanwege hun overvloed, locatie of de weergegeven motieven, duidelijk onderscheiden van andere sites van het eiland. Maar de site van Los Grabados de Balos gelegen aan de samenvloeiing van El Barranco de Temisas met El Barranco de Balos is ongetwijfeld de belangrijkste verzameling rotstekeningen op Gran Canaria. Het natuurlijke canvas van deze mysterieuze rotstekeningen is een grote uitgestrektheid van basaltgesteente van meer dan 600 meter lang, die op zichzelf vrij opmerkelijk is en een uniek element van het landschap vormt. In het midden van El Barranco de Balos, de grens tussen de gemeenten Santa Lucía en Agüimes, vlak bij de prominente Roque Aguayro.

De site bevat in één gebied voorbeelden van bijna alle typologieën van grottekeningen die momenteel bekend zijn op de Canarische Eilanden (met uitzondering van de spiraalvormige formaties van het eiland La Palma). Dit betekent dat het op deze site mogelijk is om antropomorfe tekeningen te observeren, waarvan sommige seksueel gedifferentieerd zijn. De menselijke figuren worden af ​​en toe afgebeeld met een bijzonder naturalisme (suggesties van vingers), terwijl bij andere schematisering vaker voorkomt. De cijfers die zijn geïdentificeerd als lacertidae en waarvan tot een paar jaar geleden werd aangenomen dat ze uitsluitend in dit gebied werden aangetroffen, zijn opgenomen in die gekwalificeerd als zoömorf. De weergave van deze dieren gebeurde meestal met een verticale markering die loodrecht door twee of drie andere lijnen werd gekruist. De alfabetische inscripties, geassocieerd met het Noord-Afrikaanse Libisch-Berber (tifinagh-alfabet), zijn verticaal. Zoals het geval is op het continent, komt het overeen met een syllabische schrijfwijze, die op dit moment niet is ontcijferd. Op dezelfde manier zijn er ook geometrische tekeningen in Balos, variërend van eenvoudige lijnen tot meer complexe motieven zoals ramiformen, meandriforms, ovalen, enz. gereedschappen. Relatief gebruikelijk in deze groep grotschilderingen. De lijnen van tekens lijken normaal geordend.

Af en toe werden enkele markeringen van de tekening gladgestreken om een ​​meer uniforme lijn te krijgen. In mindere mate werd ook gesneden en geschraapt. Het is buitengewoon moeilijk om een ​​interpretatie van deze schilderijen te geven, hoewel ze lijken op magisch-religieuze praktijken die gericht zijn op het aanmoedigen van specifieke aspecten van de natuur (vruchtbaarheid, enz.) Die aan een rationele verklaring voor de vroege Canarische eilandbewoners ontsnapten, maar die elementen vormden die essentieel waren voor hun bestaan. Het voortschrijdend begrip van dit soort manifestaties en van de manier van leven die daaraan vorm heeft gegeven, zal in de toekomst bijdragen tot het oplossen van enkele van de onbeantwoorde vragen die ze vandaag stellen. Helaas hebben deze gebieden, zoals op andere rotstekenlocaties, aanvallen van moderne inscripties ondergaan, waardoor het oorspronkelijke ontwerp soms niet te zien is. Dit is met name verwerpelijk gezien het unieke karakter en het wetenschappelijke belang van deze opmerkelijke demonstraties van de cultuur van de vroege Canarische eilandbewoners.

Onthoud dat u zich op een archeologische site bevindt en dat het ons gedraagt om deze te beschermen en te behouden. U mag niets ter plekke veranderen of archeologisch materiaal aanraken. Het is uw verantwoordelijkheid om de plaats niet te vervuilen en de instructies van uw toeristische gids op te volgen; u moet ook de toegangswegen respecteren, evenals de bezoekplaatsen die vooraf zijn vastgesteld.

Deze pagina is vertaald met Google Translate van een PDF file van:

SERVICIO DE PATRIMONIO HISTÓRICO – Information for visitors +34 928 219 421 (ext. 4441)

Bravo Murillo, 33 35003 Las Palmas de Gran Canaria

tel.  +34 928 219 421 ext.4441   fax.  +34 928 219 669

e-mail:Phistorico@granca.step.es – www.cabgc.org/area-cultura

Foto’s zijn afkomstig van internet

Last Updated on 06/12/2021 by Gerard Meuffels