Agrigento

Valle dei Templi – Vallei van de Tempels

Bij Agrigento vind je de belangrijkste archeologische opgravingen van Sicilië: de Valle dei Templi (‘Vallei van de Tempels’). De tempels maakten ooit deel uit van de Griekse stad Akragas, ‘de mooiste vergankelijke stad, waarvan de inwoners bouwen voor de eeuwigheid maar leven alsof er geen morgen bestaat,’ aldus de schrijver Pindarus. De Valle dei Templi staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco (ref.831)

Bijzonder is vooral de Tempio di Ercole, de Tempel van Hercules, de oudste en op één na grootste tempel in de Tempelvallei. Men zegt dat deze tempel zelfs net zo groot zou zijn geweest als het Parthenon, op de Akropolis in Athene. De tempel telde oorspronkelijk 38 zuilen, maar nu staan er nog slechts negen overeind. Bewonder ook de Tempio della Concordia en de Tempio di Giunone Lacinia, gewijd aan Juno, de godin van het huwelijk en van de zwangerschap.

Aan de westzijde van de Tempelvallei liggen de overblijfselen van de Tempio di Zeus Olimpico, gewijd aan de Griekse oppergod Zeus. De tempel was meer dan dertig meter hoog. De zuilen van deze tempel waren wel vijftien meter lang en zo breed dat er met gemak een kring van twintig mannen omheen kon staan. Hier vind je ook de Giardino della Kolymbetra, een prachtige tuin vol citroen- en olijfbomen.

Tip! Ook geïnteresseerd in de bijzondere archeologische vondsten die in en om de tempels zijn gedaan? Breng dan een bezoek aan het Museo Archeologico Regionale, bij de tempels.

Last Updated on 14/05/2023 by Gerard Meuffels