De Abdij van Fontevraud 

In het plaatsje Fontevraud-l’Abbaye vind je De Abdij van Fontevraud (of Fontevrault)

Het is een groot kloostercomplex met een rijke geschiedenis. De abdij hangt niet af van een orde maar is van benedictijnse inspiratie.

De abdij behoort sinds 2000 tot het Werelderfgoed van de UNESCO als een onderdeel van de gehele Loirevallei -lijst 933. 

De Abdij van Fontevraud was ooit het machtigste kloostercomplex van Frankrijk en werd bestuurd door abdissen tot de 18e eeuw.

Van het enorme kloostercomplex van vroeger zijn alleen de abdijkerk, de romaanse keuken, de kapittelzaal, de ziekenzaal Sint-Benoit en de priorij bewaard gebleven.

Na de dood van Hendrik II, koning van Engeland (december 1135) werd de romaanse, twaalfde-eeuwse abdijkerk Abdijkerk een koninklijke necropolis en kreeg de bijnaam «le Saint-Denis des Plantagenêt». Hier zijn de Plantagenêts begraven.

Het huis Plantagenet was een koninklijke dynastie die van 1154 tot 1485 over het koninkrijk Engeland regeerde. De familie veroverde ook Wales en Ierland en regeerde daarnaast over grote delen van Frankrijk: Normandië, Aquitanië, Maine, Anjou, Touraine, Gascogne en Saintonge.

In de abdijkerk Sint-Michel kan je de kunstschatten van het klooster bekijken. Het is qua bouw een eenvoudige kerk. Maar je ziet er de sarcofagen van de Plantagenêten, de kloostergang van de Grand-Moûtier, de eetzaal, en een opmerkelijke romaanse keuken – de Tour d’Évraud.

Deze heeft een achthoekige vorm, één grote centrale toren en meerdere kleine torentjes en schoorstenen met peperbusdaken. De keuken had wel zes plaatsen om te koken voor de honderden bewoners van het klooster. Het dak is volledig van steen en bevat geen hout, om het brandrisico te beperken.

Ook heb je er de kapittelzaal met indrukwekkende muurschilderingen.

Buiten de gebouwen zagen we nog de middeleeuwse tuinen, een oranjerie, kruidentuinen en oude stallen.

In de Fannerie, een 18e eeuwse hooizolder, is sinds september 2021 een museum van moderne kunst ingericht die de Cligman-collectie herbergt.

Last Updated on 26/05/2022 by Gerard Meuffels