Musea Gran Canaria

Op Gran Canaria kan men de geschiedenis van Gran Canaria bekijken in een groot aantal musea. Het word gelukkig niet achter slot en grendel gestopt.

Cathedral of Santa Ana
Cathedral of Santa Ana – Las Palmas

De vele verschillende culturele ingrediënten die het eiland gemaakt hebben tot wat het nu is zijn er te vinden. Mummies van vóór de Spaanse verovering, antieke schepen, moderne kunst. Grote schrijvers, schilders, musici. Architectuur, inheemse keramiek, beeldhouwkunst en een zee vol geschiedenis.

Las Palmas

Het is een stad van contrasten. Je hebt er de oude wijk Vegueta het cultuur-historische centrum van de stad. Vegueta is de place to be voor hippe, trendy boetieks, restaurantjes en cafeetjes. Hier vind je ook talloze historische monumenten, smalle steegjes en oude huizen, prachtige pleinen met fonteinen, theaters, kunstgalerieën en musea. Hier een typisch spaanse koloniale bouwstijl wat zich kenmerkt in witte huisjes met prachtige bewerkte houten deuren en balkons, plafondversiering en mooie patio’s.

( Informatie vanaf  www.grancanaria.com )

Musea in Las Palmas

 • Casa África – Een schilderachtig museum met afbeeldingen van Afro-Cubaanse geschiedenis, religie en kunst
 • Museo Diocesano de Arte Sacro – Het maakt deel uit van het architectonische complex van de kathedraal van Santa Ana en bevindt zich in de Patio de Los Naranjos, een klooster uit de 17e eeuw, in traditionele Canarische stijl. Het museum herbergt een belangrijke collectie van het religieuze erfgoed (afbeeldingen, schilderijen en goudsmid) van de stad.
 • Museo Néstor – In het architectonische complex Pueblo Canario, bevindt zich het Museo Néstor. Deze kunstgalerij verenigt het werk van Néstor Martín-Fernández de la Torre, één van de meest bekende Canarische schilders en de belangrijkste vertegenwoordiger van het modernisme in de Canarische Eilanden.

Musea binnenland

 • Museo de la Zafra – Santa Lucía  – In Museo de la Zafra (Oogstmuseum) worden onderwerpen behandeld over de geschiedenis van Santa Lucia zoals landbouwverleden, de arbeidstraditie en de manier van leven van het gebied in nauwe samenhang met het belangrijkste gewas: de tomaat wordt behandeld.
 • Museo de Historia de Agüimes – Agüimes – Het historisch museum in Agüimes geeft een overzicht van vijf eeuwen geschiedenis van de regio, van de oprichting van het bisdom na de Spaanse verovering van het eiland tot het midden van de twintigste eeuw. Het is gevestigd in het Palacio Episcopal, het Bisschoppelijk Paleis.
 • Museo de Guayadeque (Centro de Interpretación Arqueológica) Agüimes – Het museum toont verschillende elementen van wat er in dat gebied wordt gevonden m.b.t. archeologie, architectuur, geologie, fauna, flora en traditie.
 • Casa Museo Tomás Morales – Moya –  Museum om de nagedachtenis van de modernistische dichter Tomás Morales
 • Casa-Museo León y Castillo  -Museum m.b.t. de broers León y Castillo: Fernando, diplomaat en 1ste markies van Muni en zijn broer Juan ingenieur die de haven van Puerto de La Luz ontwierp. Het is gevestigd in het huis waar ze werden geboren.  Een mooi voorbeeld van de Mudejar-architectuur op de Canarische Eilanden. Binnenin kun je persoonlijke voorwerpen zien, meubels, porseleinen voorwerpen evenals een belangrijke collectie Spaanse schilderkunst uit de 16e-20e eeuw, met werken van Madrazo en Cusachs. 
 • Museo y Parque Arqueológico Cueva Pintada – Gáldar – Een wandeling over een voetgangersbrug voert door het prehistorische dorp totdat men aankomt bij de geschilderde grot en in het verleden binnengaat via muurschilderingen een wandeling voor de oorspronkelijke archeologische ontdekkingen
 • Casa Museo Antonio Padrón – Gáldar – Het museum en Archeologisch Park Cueva Pintada is een van de belangrijkste archeologische sites van Gran Canaria.
 • Museo de la Historia y Tradiciones de Tejeda – Tejeda – Museum presenteert de tradities en gebruiken van de gemeente Tejeda, met nadruk op landbouw, vee, land- en waterconflicten.
 • Museo de La Rama – Agaete – In dit museum kan men kennismaken met de Fiesta de la Rama (feest van de boomtak) dat in Agaete wordt gevierd. Het is een bijzondere feest op het eiland Gran Canaria en wordt gehouden op 4-5 augustus ter ere van de beschermheilige van de gemeente Nuestra Señora de Las Nieves. 
 • Museo Néstor Álamo – Santa María de Guía – Museum in het geboortehuis waar de musicus Néstor Álamo in 1906 geboren werd in een typisch Canarisch herenhuis. Je krijgt een beeld van hoe Néstor Álamo leefde, van zijn familie, zijn omgeving en de verschillende facetten van zijn werk. Verder een overzicht van de muziekgeschiedenis van de Canarische Eilanden.

Last Updated on 07/12/2021 by Gerard Meuffels