Introductie Costa Rica rondreis

We hebben in Costa Rica een land in Centraal-Amerika een mooie rondreis gemaakt.  We bezochten diverse steden maar vooral veel natuurparken.

Hieronder een korte samenvatting van de plekken die we bezochten.

San José. Dit is de hoofdstad van Costa Rica en het begin en eindpunt van de reis. Hier bezochten we enkele van de historische gebouwen n.l. het Nationaal Theater van Costa Rica, de Catedral Metropolitana en de lokale markt Mercado Central met authentiek Costa Ricaans voedsel, lokaal gemaakte goederen en ambachtelijke producten. Verder kan je over de Avenida Central lopen of naar het. Nationaal museum van Costa Rica en het Pre-Columbian Gold Museum gaan.

Cahuita National Park. Dit was het eerste natuurpark wat we bezochten en lag aan de Caraïbische kust. In dit laaglandregenwoud hebben we 2 wandelingen gemaakt. In het park vele palmen, varens en boomvarens met uitzicht op de kustlijn. We zagen er diverse dieren zoals brulapen, luiaards, kapucijnerapen en een wasbeertje.

Tortuguero Nationaal park. Ook een laaglandregenwoud wat men alleen met de boot kan bezoeken. Het bestaat uit moerassen, lagunes en kanalen waar we verschillende dieren zagen o.a. 2 apensoorten n.l. de gewone kapucijnaap en slingeraap, erg kleine lichtgroene en rode kikkertjes, vogels zoals Toekans en Ara’s met mooie kleuren. Ook wat vlinders, spinnen en veel bruinkleurige leguanen op de takken van bomen.

Bij de plaats Tortuguero vind je het Sea Turtle Conservancy Museum met informatie over de bescherming van zeeschildpadden die hier hun eieren leggen op de stranden.

De stad Fortuna staat bekend om de actieve kegelvormige stratovulkaan Arenal en de Fortuna waterval – Catarata del rio Fortuna.

Río Frío richting Caño Negro. Op deze rivier maakte we een boottocht door een natuurgebied en draslandgebied bij de grens van Nicaragua. Langs de rivier een smalle strook met weer vele palmen en andere bomen. Zagen onderweg vele vogels waaronder ijsvogels en diverse reigers. Ook Kapucijnerapen en groepjes Brulapen die van zich lieten horen. Soms op de oever of in het water kleine brilkaaimannen.

Nationaal park Rincón de la Vieja in de nabijheid van Liberia staat bekend om zijn vulkanische activiteiten met 9 kraters en vormt een waterscheiding tussen het Caribisch gebied en de Stille Oceaan met o.a. de rivieren zoals de rio Blanco, rio Colorado en rio Agohades. We liepen de Sendero Las Pailas langs vulkanische activiteiten zoals dampende fumaroles, openingen in de aardkorst waar warme tot zeer hete gassen en dampen uit ontsnappen. Ook borrelende modderpoelen en meertjes met allerlei kleuren door mineralen en zwavel.

Monteverde ligt op een hoogte van 1400 m boven zeespiegel. Hier zijn diverse nevelwouden met een verscheidenheid aan flora en fauna waar je kunt wandelen en waar je diverse avontuurlijke activiteiten kan doen.

Wijzelf gingen naar het Selvatura Adventure Park met de TreeTop Sky Walk. Dit was een bijzondere en prachtige wandeling over de hellingen van het Monteverde Cloud Forest met dichtbegroeide bossen en 8 hangbruggen met lengtes tussen 50m en 170m en hoogte van 12m tot 60m. Bij de bruggen loop je over de boomtoppen en kijk je diep naar beneden met af en toe een riviertje. Hier zagen we vele bromelia’s, orchideeën en korstmossen.

Je kan er ook een Zip Line Canopy Tour doen hangend in een tuigje waarbij je op grote hoogte via een kabel in snelle vaart over de boomtoppen scheurt.

Aan de Zuidelijke Pacific oceaan gingen we met een speedboot vanaf Sierpe door mangrove kanalen naar het schiereiland Osa Peninsula met het strand Playa San Josecito. Hier witte tropische zandstranden, inhammen met mangroves, palmbomen en amandelbomen waar groepjes ara’s op afkwamen. Ook andere papagaaien en groepjes Kapucijnerapen.

Corcovado National Park. Hier gingen we met de boot naar het San Pedrillo Ranger Station. Hier hebben we gewandeld door het regenwoud met primair en secundair bos met regelmatig uitzicht op zee en een kleine waterval.

Manuel Antontio National Park in de plaats met dezelfde naam was onze laatste bestemming. Het bestaat uit laaglandregenwoud met aan de kust ruige hellingen, kleine eilandjes en diverse strandjes We zagen in het park 3 verschillende aapsoorten n.l. de Mantelbrulaap, de Witschouderkapucijnaap en het geel doodshoofdaapje. Ook zou je een luiaard, herten, neusbeertjes, leguanen tegen kunnen komen. Vogelsoorten zijn o.a. toekans, spechten, parkieten. Zeker een park voor de natuurliefhebber. Het kan er wel wat drukker zijn.

Het was een prachtige vakantie en kijk voor uitgebreidere beschrijving van de bestemmingen op de desbetreffende pagina’s.

Last Updated on 07/12/2021 by Gerard Meuffels