Introductie Galapagos eilanden

Introductie Galapagos eilanden

Na de rondreis over het vastenland van Ecuador met bezoek aan diverse steden en Nationale Parken gingen we naar de Galapagos eilanden. We vlogen vanaf de luchthaven van Guyaquil maar je kan ook vanaf Quito vliegen. We vlogen met een binnenlandse vlucht met (Lan Airways – AeroGal) in ongeveer 1.10uur naar San Cristobal een van de Galapagos eilanden.

De Galapagos eilanden liggen ongeveer 1000km van het vasteland van Ecuador in de Grote Oceaan of Stille Oceaan. Het eilandenrijk bestaat uit 14 grote en 6 kleine eilanden en een veelvoud van kleine eilandjes en rotspunten. Het totale landoppervlak is ongeveer 8.000 km² groot.

Regels voor inchecken:

  • Bagage laten checken bij een controlepost van de Galapagos eilanden op vliegveld
  • Bepaalde voedingsmiddelen, fruit, planten, zaden en bepaalde andere dingen mogen niet mee.
  • De bagage wordt gecontroleerd en met een tie wrap dichtgemaakt. Handbagage krijgt een label.
  • Gegevens op migratieformulier “Transit Control Card” en vliegticket wordt aan loket gecontroleerd met paspoort.
  • Hier moet je $ 20 (alleen contant) betalen Dit formulier plus betaalbewijs krijg je mee. Bewaar deze goed tot je vanaf de Galapagoseilanden vertrekt anders mag je nogmaals betalen bij vertrek.
  • Bij aankomst op het vliegveld van San Cristobal betalen alle toeristen toeristenbelasting van $100,- om de Galapagos eilanden te bezoeken (jan.2021) Waarschijnlijk wordt deze binnenkort verhoogd.

Tijdens onze reis hebben we op de Galapagos eilanden diverse eilanden bezocht n.l.  San Cristobal, Floreana, Isabela en Santa Cruz.

San Cristobal. Eiland en niet al te grote plaats ca 5400 inwoners.

  • Galapagos National Park Visitor Center. Hier kregen we uitleg over het eiland en de bescherming ervan.
  • Uitzichtpunt bij Frigatebird Hill. Liepen hiernaartoe met uitzicht op kliffen en zee. Hier kan men vaak fregatvogels zien. Er beneden is een strandje waar men kon zwemmen en waar ook vele Galapagos zeeleeuwen waren die er lagen, zwommen of met elkaar bezig waren. Om het strand over te lopen moest je goed uitkijken om niet te dicht bij te komen. Ze konden dan soms wat agressief zijn. Vooral diegene met jong.
  • Boulevard langs de zee in de plaats zelf. Je hoefde niet ver weg om zeeleeuwen te zien. Je zag ze gewoon op de strandjes, op de boulevard, liggend op speeltoestellen en banken. Vaak lagen ze te luieren.
  • Zeeleguanen en kleine krabben zaten op de stenen langs de stranden We waren verrast dat we zo dichtbij komen.

Floreana. Eiland met ongeveer 100 inwoners en enkele restaurants.

Vanaf de haven van San Cristobal – Puerto Baquerizo Moreno gingen we met speedboot naar het eiland Floreana. Hier werden we met een watertaxi aan land gezet bij de haven Puerto Velasco Ibarra. We wandelden naar de highlands van het eiland en Corral de Tortugas. We zagen hier binnen een groot omheind bosgebied enkele grote en oude landschildpadden. Daarna gingen we naar een uitzichtpunt en een oude rotswoning.

In de haven vele grote aantallen zwarte en ook rood/bruine zeeleguanen op de lavastenen langs de kust. Er waren kleine maar ook van ca.35-40cm grootte. Het zijn aparte beesten met een soort hanenkam meestal wit en een brede aparte kop.

Isabela is het grootste eiland van de Galapagoseilanden

Na Floreana verder naar Isabela waar we naar een waterplas gingen met enkele roze flamingo’s waren (max11 stuks) Ze waren mooi en regelmatig kwamen ze aangevlogen of vlogen ze weg. Een prachtig gezicht hoe ze met hun lange nek gestrekt evenwijdig met lichaam vliegen.

Islet Las Tintoreras

Op de Galapagos eilanden ongeveer 10 minuten varen vanaf Puerto Villamil (Isabela eiland) vind je het onbewoond vulkanische eiland Islet Las Tintoreras.  Hier was een smalle baai met prachtig blauw water en je kan er zeeleeuwen, kleine Galapagospinguïns en zeeschildpadden tegenkomen. Ik vond het al uniek. Wij waren er in juni.

Op het eiland is er een mogelijkheid om een korte wandeling te maken van ca. 1uur. Het landschap bestaat uit merendeel zwart lavagesteente (grote brokken) met vaak witte korstmossen erop en rond de oevers mangrovebossen.

Het mooiste vond ik de plek waar honderden kleine zeeleguanen bij elkaar op een kleine oppervlakte zaten. Ze zaten dicht op en bij elkaar met vaak de kopjes naar elkaar toe. Een prachtig schouwspel. Je moest gewoon oppassen dat je niet op een van deze beestjes ging staan.

Rond deze plek was ook een soort tunnel! – doorgang van de zee.  Hier waren ongeveer10-15 witvinhaaien rondjes aan het zwemmen.  Rond de oevers waren vele zeeleeuwen waarvan een regelmatig de haaien opjaagden. Heel apart om te zien.

Santa Cruz is na Isabela het op een na grootste eiland van de Galapagoseilanden

Vanaf Isabela Island zijn we in ongeveer 2 uur naar het eiland Santa Cruz gevaren naar de haven van Puerto Ayora.

We bezochten het Charles Darwin Instituut. Hier wordt onderzoek en fok van schildpadden van de Galapagoseilanden gedaan om deze te behouden en te beschermen. Bij het centrum diverse omheinde plekken met diverse schildpadden.

Puerto Ayora is erg toeristisch. Je hebt er vele restaurants, bars en toeristische winkels. Vele boten in en rond de haven. In een van de openluchtrestaurants was men verse vis aan het schoonmaken. Rondom de plek waar de vis schoongemaakt werd waren vele pelikanen en zeeleeuwen die op de afvalresten zaten te wachten. Weer een bijzondere gebeurtenis.

Na Santa Cruz gingen we weer terug met de boot naar San Cristobal. We genoten nog steeds van de vele zeeleeuwen die hier langs de boulevard en strandjes lagen. In San Cristobal hebben we deze het meeste gezien. Vanaf San Cristobal vlogen we weer terug naar Guyaquil waar we na een tussenstop terugvlogen met KLM naar Amsterdam Schiphol.

De reis naar Ecuador en Galapagos eilanden was de eerste kennismaking met het Amerikaanse continent.

Last Updated on 01/10/2021 by Gerard Meuffels