Schloss Neuschwanstein – Hohenschwangau

Duitsland – Deelstaat Beieren

Kastelen Koning Ludwig II

In Duitsland Beieren aan de Romantische Straße liggen een aantal kastelen van Koning Ludwig of Lodewijk II van Beieren. De kastelen Schloss Neuschwanstein en Schloss Hohenschwangau liggen niet ver van de Oostenrijkse grens bij Füssen in de Allgäu in het plaatsje Hohenschwangau.

Wij zijn er een aantal keren geweest. De laatste maal in oktober 2021. Hiervan komt binnenkort een update van.

In Füssen sluit de Deutsche-alpenstrasse aan op de ‘Romantische weg‘ en de ‘Via Claudia Augusta’.

Het romantische kasteel Neuschwanstein is een van de meest bezochte paleizen en kastelen in Europa. Wijzelf hebben deze ook een aantal keren bezocht. Het ligt prachtig op een heuvel met uitzicht op de Tegelberg, de kloof van de Pöllat, diverse meren en op het ondergelegen kasteel Schloss Hohenschwangau.

Slot Neuschwanstein is gebouwd eind 1868-1892 naar de fantasie van Koning Ludwig II. Hij gebruikte als voorbeeld middeleeuwse ridderburchten waarna hij deze burcht in een keer heeft ontworpen en uitgevoerd. Bouwelementen voor de verdediging van een middeleeuwse burcht waren niet nodig in deze tijd.

Het kasteel bestaat uit meerdere gebouwen die aaneensluitend gebouwd zijn met een lengte van ongeveer 150 meter. Het heeft talrijke torens, siertorentjes, puntgevels,  balkons, kantelen en is versierd met beeldhouwwerken. De vensteropeningen van het hoofdgebouw zijn in romaans aandoende dubbelbogen of drievoudige bogen uitgevoerd.

De verlegen koning bouwde het kasteel om zich terug te trekken uit het publiek. Echter koning Ludwig II overleed  voordat de bouw klaar was op 13 juni 1886 bij de Starnberger See door verdrinking of moord. De werkelijke reden is onbekend. Zeven weken na de dood van koning Ludwig II werd Neuschwanstein in 1886 voor het publiek geopend.

reisbestemming.info/schloss-neuschwanstein-informatie/(opent in een nieuwe tab)

Nu is zijn toevluchtsoord een publiekstrekker geworden met jaarlijks ongeveer 1,4 miljoen bezoekers die het kasteel van de sprookjeskoning willen bekijken. In de zomer zijn dit gemiddeld meer dan 6.000 bezoekers per dag. 

Meer informatie over openingstijden, tickets en meer vindt je op de pagina: https://reisbestemming.info/schloss-neuschwanstein-informatie/

Het slot telt meer dan 200 verschillende kamers en zalen hiervan zijn er slechts 15 volledig afgewerkt. In het paleis vindt men op de laagste verdiepingen slechts dienstruimten en kamers die bedoeld waren voor het personeel. Op de bovenste verdiepingen (derde en hoger) vindt men de pronkkamers en de ruimtes die voor de koning bestemd waren. De totale oppervlakte van alle verdiepingen bedraagt bijna 6000 m².

Hieronder een selectie van de vertrekken:

Rondleiding Schloss Neuschwanstein met tekst en foto’s

Interactieve bezichtiging Schloss Neuschwanstein

De Troonzaal is een van de grotere vertrekken. Het is 15 m hoog, uitgevoerd in Byzantijnse stijl met kleuren blauw en goud. Er ligt een prachtige mozaïekvloer en op de wanden muurschilderingen met heilige figuren zoals Christus, Johannes, Maria, de apostelen en heiligverklaarde koningen.

De Sängersaal is naast de Troonzaal de belangrijkste kamer van het paleis. Ludwig II creëerde hier een monument voor de middeleeuwse riddercultuur en legendes. Hier prachtige figuratieve en symbolische decoraties m.b.t. Tannhäuser, Parzival en Lohengrin. Deze zijn al sinds zijn jeugd de idolen van de koning.

De woonvertrekken van de koning zijn rijk gedecoreerd met kostbare kunstschatten en schilderijen. Er is gebruik gemaakt van neoromaanse en neogotische stijlen. Vanaf begin 19e eeuw werden ook weer bouwstijlen uit de middeleeuwen gebruikt zoals de gotiek en de romaanse stijl.

Bij de bouw van het kasteel heeft men de modernste snufjes van die tijd gebruikt. Er is een centrale heteluchtverwarming, telefoon in de koninklijke vertrekken en een elektrisch belsysteem om het personeel op te roepen. Er was ook warm en koud stromend water in de grote keuken met een liftje voor de maaltijden.

Op elke van de vier verdiepingen was stromend water en de wc’s waren voorzien van automatische spoelsystemen, een nieuwigheid voor die tijd.

Combineer Kasteel Neuschwanstein met Kasteel Hohenschwangau dat onder aan de heuvel ligt vlakbij Ticket Center.  Of ga naar Schloss Linderhof ook gebouwd door Ludwig II. Deze ligt 59 km van kasteel Neuschwanstein.

Last Updated on 07/04/2023 by Gerard Meuffels