Oorlogsmuseum Overloon

Het Oorlogsmuseum Overloon is een interessant historisch en educatief museum waar door middel van diverse tentoonstellingen informatie wordt gegeven over de Tweede Wereldoorlog en over de Slag van Overloon.

Het is vooral bekend door de grote collectie voertuigen, enkele vliegtuigen en andere militaire voorwerpen uit de 2de Wereldoorlog die je er kan bekijken.

Het grote museum ligt in Overloon, wat behoort tot de gemeente Boxmeer. Het is gelegen aan de rand van de Peel in de provincie Noord-Brabant.

Hier rondom Overloon waren aan het einde van de Tweede Wereldoorlog (1944) hevige gevechten tussen het geallieerde en het Duitse leger. Ze vochten met infanterie- en tankdivisies om de overtocht over de Maas tegen te houden.

Deze veldslag staat bekend om de Slag van Overloon of Operatie Aintree en vond plaats tussen 30 september en 18 oktober 1944.

Na deze Slag van Overloon en de bevrijding bleef er hier op het slagveld rondom Overloon een grote hoeveelheid oorlogsmateriaal achter waaronder vele tanks en andere voertuigen. Men stelde voor om hier een museum te maken.

Hier in Overloon werd het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum geopend op 25 mei 1946 door de Britse generaal Whistler (1898-1963) Dit was de bevelhebber over de 11e Britse Pantserdivisie en de 3e Britse Infanteriedivisie die Overloon hadden veroverd.

 • Oorlogsmuseum Overloon

In 2006 werd het uitgebreid met meer dan 200 militaire voer-, vaar- en vliegtuigen van de collectie van het Marshall Museum uit Zwijndrecht.

Het museum heeft in de loop der jaren verschillende namen gehad n.l. Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum – Marshall Museum – Liberty Park en nu dus Oorlogsmuseum Overloon.

Tijdens ons bezoek zagen we de volgende tentoonstellingen:

 • Collectie militair materieel. In een grote hal staan minstens 150 voer-, vaar-, en vliegtuigen tentoongesteld. Deze zijn grotendeels gebruikt in de Tweede Wereldoorlog. Een gedeelte kwam vanaf het slagveld bij Overloon. Deze staan rondom een paviljoen waar je een presentatie van de gevechten die hier plaatsvonden in 1944 kan zien en horen.

Alles is aantrekkelijk tentoongesteld door diorama’s te maken met militairen(poppen) in uitrusting en gevechtssituatie’ s.

 • Diorama Oorlogsmuseum Overloon
 • Diorama Oorlogsmuseum Overloon
 • Diorama Oorlogsmuseum Overloon
 • Diorama Oorlogsmuseum Overloon

Hieronder een korte samenvatting van het bijzonder materieel wat we tegenkwamen.

 • Tank T34-85. Deze middelzware Russische tank is achtergebleven is na de Slag om Overloon. Deze heeft 50 jaar buitengestaan maar na restauratie staat deze binnen in de hal.
 • Sherman-tank. Dit is de meest ingezette Amerikaanse tank uit de Tweede Wereldoorlog.
 • Renault FT-17 tank. De enige tank die Nederland bezat in 1940 als proefmodel.
 • Larc-60 of BARC. Dit is een gigantisch amfibie transportvoer- en vaartuig wat gebruikt is door het Amerikaanse leger o.a. bij de Vietnamoorlog
 • North American B-25 Mitchell. Deze was onderdeel van het Nederlandse 320 Dutch Squadron RAF. Dit vliegtuig nam eind 1944 deel aan bij de aanvallen op de Maasbruggen van Venlo en Roermond.
 • Supermarine Spitfire Mk X1V. Brits jachtvliegtuig uit de oorlog.
 • Douglas C-47 Skytrain – ook bekend als Dakota. Dit is het meest gebruikte transporttoestel tijdens de Tweede Wereld Oorlog
 • Duitse radarinstallaties, die een grote rol speelden in de Nederlandse luchtoorlog die vijf jaar lang boven Nederland woedde en 20.000 doden kostten.
 • Verder staan er verspreid over het museum diverse militaire motors, fietsen en wapens waaronder kanonnen en handvuurwapens. Er zijn verder uniformen van zowel geallieerden als van de Wehrmacht en militaire gebruiksvoorwerpen te zien. Soms in nagebouwde scènes.
 • Douglas C-47 Skytrain – Dakota
 • Verder was er de tentoonstelling: Nederland in de Tweede Wereldoorlog: Hier werd door middel van de ervaringen van personen vertelt hoe men de jaren vanaf de bezetting op 10 mei 1940 t/m de bevrijding beleefd heeft. Dit werd gedaan door middel van verhalen, foto’s en veel voorwerpen uit de 2de Wereldoorlog.

Er was o.a. de vluchtauto, een gepantserde geldauto van De Nederlandsche Bank te zien waarmee het gezin van kroonprinses Juliana op de avond van 12 mei 1940 gevlucht zijn naar Engeland.

Ik vond het een leerzame tentoonstelling waarbij ik wel even nagedacht heb wat zou ik doen in de situaties die men tijdens de Nederlandse bezetting tegen kwam.

Je moest je aanpassen aan de Duitse bezetter of verzette je daartegen door b.v. in het verzet gaan.

Je moest een Duits identiteitsbewijs ophalen.  Deze werd later o.a. gebruikt voor vervolging en werkverschaffing.

Joden werden vervolgd, wat deed dat met je.

Mannen werden opgeroepen voor werkplicht o.a. voor Duitsland en fabrieken. Ging jij ernaartoe of dook je onder.

 • Bij de ingang van de grote tentoonstellingshal werd op een wand een video-tijdlijn gegeven van het ontstaan van en de Tweede Wereldoorlog.
 • Tentoonstelling 1000 bommen en granaten. Een bijzondere verzameling van Ben Junier die uitgestald zijn in diverse vitrines.
 • Tentoonstelling Jeep Sensation. Dit is een tijdelijke tentoonstelling waar je diverse verschillende types Jeeps kunt bekijken.

Het Oorlogsmuseum Overloon is zeker een museum waar je naar toe moet als je interesse hebt in materieel en de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Sowieso is het een museum wat indruk maakt door de grote hoeveelheid Oorlogsmaterieel wat er tentoongesteld wordt.

Last Updated on 19/01/2022 by Gerard Meuffels