Gletsjermeer Jökulsárlón

IJsbergenmeer Jökulsárlón

Vatnajökull gletsjer

Op onze vakantie aan de zuidkust van IJsland zijn we door een vulkanisch landschap gereden naar het Gletsjermeer Jökulsárlón. Deze ligt 372 km van Reykjavik, ongeveer 5 uur rijden.

Het grootste en bekendste gletsjermeer van IJsland was een van de hoogtepunten van onze reis.

Het meer ligt ten zuiden van de Vatnajökullgletsjer tussen het Nationale Park Skaftafell en het stadje Höfn. De grootte is nu minstens 23 km².en heeft een diepte van ongeveer 250 meter. Doordat de gletsjers smelten wordt deze steeds groter.

Op het meer is het mogelijk om met een amfibievoertuig een boottocht op het gletsjermeer te maken. Ik heb dat natuurlijk gedaan. Je kan ook met een rubberen Zodiac boot het water op. Deze kan iets dichter bij de gletsjer komen maar is iets duurder.

Prijzen van website Icelagoon.is (11-1-2022) 

Amfibie tour: >13+ 5900 ISK +/- € 41 p.p./ Zodiak tour 10500 ISK +/- €72 p.p.

We stapten op land in een amfibievoertuig waarna we een klein stukje over land reden. Daarna reden we het water in en de avontuurlijke boottocht begon.

Achter ons bleef een rubberboot meevaren die de ijsschotsen wat van ons af probeerden te houden Dit was een extra veiligheidsmaatregel.  We gingen richting de gletsjer waar we mooi zicht op hadden.

  • IJsbergenmeer Jökulsárlón - achtergrond Vatnajökull gletsjer, IJsland
  • IJsbergenmeer Jökulsárlón - IJsland
  • IJsbergenmeer Jökulsárlón - Zuidkust IJsland

Er dreven vele ijsschotsen in het meer, kleine maar ook zeer grote. Ze dreven langzaam richting de zee en afhankelijk van het zonlicht en smelting hadden ze verschillende kleuren blauw: helderblauw, lichtblauw, wit tot soms doorzichtig. Je zag ze druppen en langzaam smelten. Soms kantelden ze als het evenwicht veranderd werd.

Van de ijsschotsen zie je ongeveer 10%, de rest zit onder water. De schotsen die we zagen hadden ook allemaal heel verschillende soms onwerkelijke vormen.  

Tijdens de boottocht zagen we ook enkele zeehondjes in het water rondzwemmen.

Na de boottocht hebben we aan de oever nog een tijdje zitten kijken naar het prachtige zicht op het meer met zijn vele ijsschotsen en de gletsjer op de achtergrond.

Sommige stukken waren zwart door de vulkaanas van vulkaanuitbarstingen in 2010-2011. Een van deze uitbarstingen was op 14 april 2010 toen de Eyjafjallajökull vulkaan tot uitbarsting is gekomen en die toen zelfs het vliegverkeer in grote delen van Europa verhinderden.

Het was eigenlijk zo mooi dat het eigenlijk niet met woorden te beschrijven is. We zullen op weinig plekken op de wereld zoiets kunnen bekijken, uitgezonderd misschien de Polen.

Na deze prachtige ervaring zijn we teruggereden en zijn we nog even wezen kijken bij de kleinere gletsjermeren Fjallsárlón en Breiðárlón. Ze waren iets minder spectaculair maar toch de moeite waard om even te stoppen.

Onderweg begon het te regenen maar hadden toch nog een stop bij de Svartifoss (zwarte) waterval in het Nationale Park Skaftafell.

De waterval is omgeven door kolommen van zwart basalt. De hoekige basaltkolommen zijn ontstaan doordat lava zeer langzaam afkoelde waardoor het gesmolten gesteente kon kristalliseren. Totaal een prachtige dag.

Last Updated on 01/02/2022 by Gerard Meuffels