Avenue of the Baobabs

Allée des baobabs

Morondava – Republiek Madagaskar

De Avenue of the Baobabs of de Baobab Laan bezochten we na bezoek aan het Nationale Park Skingy de Bemaraha.  Onderweg enkele keren gestopt bij verschillende Baobab bomen.

We zagen de Baobab amoureux – Baobab in Love – de verliefde Baobabs. Deze twee bijzondere in elkaar verstrengelende baobabs staan ongeveer 7 km ten noordwesten van de Allée des baobabs. Ze behoren tot de endemische baobabsoort Andansonia Za.

Volgens een legende waren er in de nabijgelegen 2 dorpen een jongen en meisje die verliefd op elkaar werden. Ze konden echter niet met elkaar trouwen omdat zij in hun eigen dorp al toegewezen waren aan een andere partner. Ze riepen de hulp in van hun God en zo werden er twee bomen geboren die voor eeuwig in elkaar gestrengeld zouden blijven als teken van hun liefde.

Net voor zonsondergang kwamen we bij de Baobab laan – Avenue of the Baobabs. De lichtval was prachtig en de zon ging kleurrijk onder bij een lichtbewolkte hemel. Er waren best wel wat toeristen aanwezig ongeveer 25 man om het schouwspel te bekijken.

Deze Allée des baobabs (Avenue of the Baobabs) bestaat uit een groep baobabbomen die niet ver van de Route nationale 8 tussen Morondava en Belon’i Tsiribihina staan.

Doordat de groeiende plaatselijke bevolking in de loop van de jaren de bossen gekapt heeft voor landbouw en door bosbranden is er nog weinig over van het ooit dichte tropisch bos. We zagen bij de Avenue of the Baobabs en in omgeving tussen de rijstvelden en weiden nog ongeveer 20-25 baobabs, Deze tot 800 jaar oude baobabbomen worden plaatselijk renala – Malagasi voor “moeder van het bos”) genoemd. De baobabs zijn ongeveer 30m hoog en behoren tot de endemische soort Adansonia grandidieri.

Na de Baobab laan gingen we naar Morondava waar we een overnachting hadden bij Renala Sable d’Or in huisjes langs het strand. Het was een relaxte dag.

In Morondava hebben we in de ochtend een kort boottochtje gemaakt in een traditionele piroque kano langs mangrove door een ondiep riviertje. We gingen bij een vissersplaatsje dat vlak bij zee lag aan wal. De vissersboten lagen aan de kant waarbij de vissers de netten aan het controleren waren. Sommige hadden nog wat kleine visjes bij zich.

Iets van het water lag een traditioneel Afrikaans dorpje met huisjes van wat boomstammen, leem en dakbedekking met riet. Heel primitief. Men was ook wat boten en kano’s aan het maken. Deze kano’s werden gemaakt van hout dat heel erg licht was. Kinderen liepen af en toe wat met ons mee, sommige waren aan het eten van stukken suikerriet.

Na bezoek staken we het riviertje over en stapten uit. Door sterke stroming was het niet mogelijk om weer dezelfde weg terug te varen. Zijn verder de dag wat langs het strand gaan lopen waar ook diverse vissersbootjes lagen en soms wat primitievere huisjes.

Na Morondava reden we terug naar Residence Madalief in Antisibe. Het was dezelfde weg als we al hadden gereden alleen nu in 1 dag i.p.v. 2. Totale afstand ca.500km 12 uur incl. diverse stops.

Last Updated on 29/09/2021 by Gerard Meuffels