Antananarivo – Tananarive

Republiek Madagaskar – Land of Mora Mora

Na onze rondreis door Madagaskar gingen we naar Antananarivo ook wel Tananarive of Tana genoemd. Dit is de hoofdstad en grootste stad van Madagaskar. In het grootstedelijk gebied van Antananarivo woonden in 3.531.887 – in 2021.

Antananarivo betekent “stad van duizend mensen”. Dit verwijst naar het aantal soldaten dat de stad moest bewaken nadat deze rond 1625 door koning Andrianjaka was gesticht. Het koninkrijk Madagaskar werd echter in 1894 een Franse kolonie waarbij de naam door de kolonisten werd veranderd in Tananarive. Tot de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1960 was dit de officiële schrijfwijze. Daarna kreeg het weer de oude naam Antananarivo.  In de volksmond wordt het vaak Tana genoemd.

Ondanks dat Antananarivo in de tropen ligt is de gemiddelde temperatuur laag door een hogere ligging op 1400 m hoogte, 15 °C in de winter en 22 °C in de zomer. Nachtvorst en temperaturen boven 30 °C zijn zeldzaam.

We hebben in Tana dat gebouwd is op 12 heuvels een dagtocht met auto-chauffeur/gids gemaakt door de stad. Hieronder onze belevenissen.

Bij de rivier Ikopa aan de rand van de stad maakte men stenen uit het leem van de oevers. Deze liet men drogen en werden daarna met bootjes naar de overzijde gebracht en gestapeld en ingeladen in vrachtwagens.

Dwars door de stad rijdend stopte we op diverse plekken waarbij we wat rondliepen. We zagen het Ambohitsorohitra Palace een 19 eeuw herenhuis dat van 1975 tot 1991 presidentiële paleis van Madagaskar was. Het heeft nu slechts een symbolische rol en is geen residentie van de president.

Op de hoogste heuvel van Antananarivo Analamanga op 1456 meter hoogte hadden we mooi uitzicht over de stad en over Anosy meer en het Mahamasina Municipal Stadion wat vooral gebruikt wordt voor Rugby en voetbal.

We reden naar het zuidelijke deel van de stad langs het hartvormige Anosy meer. In het meer ligt een eiland waar het oorlogsmonument “Monument aux Morts “staat. Deze staat er voor de gevallen soldaten uit de 1ste wereldoorlog in de vorm van een grote gouden engel.

Vlakbij het meer bezochten we een bloemenmarkt langs de National Road 1. Vond het verrassend dat ik hier een ruim assortiment planten tegenkwam langs de straat die men bij ons in een tuincentrum tegenkomt. Ook zagen we in deze buurt vele oude Citroen 2 CV auto’s vaak als taxi.

Op de heuvel was het koninklijk versterkt complex Rova van Antananarivo. Deze werd gebouwd door de Merina-Koning Andrianjaka en deed gedurende de gehele periode van het Koninkrijk Imerina dienst als residentie voor het koningshuis. In het midden staat het paleis Manjakamiadana dat in 1995 door brand verwoest was. Inmiddels is het gebouw herstelt.

Het stenen paleis van Andafiavaratra lag niet ver van Rova. Hier vindt men tegenwoordig een museum met informatie over de Merina koningen en hun leefwijze en uit de brand geredde voorwerpen uit de Rova van Antananarivo. Het paleis werd gebouwd met 4 torens voor de toenmalige premier Rainilaiarivony die er woonde van 1864 tot 1895. Tijdens de Franse bezetting na 1895 was het een tijdje een kazerne. Na de onafhankelijkheid werd het gebruikt als hof, kunstschool, presidentieel paleis en opnieuw als verblijfplaats voor de premier.

Bij de Katholieke kathedraal Andohalo iets verder gelegen had je nog mooi uitzicht. Hierna gingen we naar een ander hoger gelegen gedeelte van de stad. Hier liepen we via trappen met vele winkels en kraampjes aan de zijkant naar de belangrijkste straat van de stad de Avenue de l’Independance. Dit gedeelte was erg druk met winkelende mensen.

Toen wij er waren was men de stad aan het versieren om de onafhankelijkheid te vieren van Frankrijk die 26 juni 1960 was uitgeroepen. Overal verkocht men vlaggen, kleurrijke versieringen en ballonnen. Het was een brede lange straat met het stadskantoor Mairie d’ Antananarivo en aan het einde het oude treinstation van Tana Gare Soarano een statig gebouw wat tegenwoordig een klein winkelcentrum is. Wij hebben er wat gegeten in een eetcafé.

Verder heb je in Antananarivo een dierentuin en museum Parc Botanique et Zoologique de Tsimbazaza. In de dierentuin met botanische tuin zie je voornamelijk dieren die in Madagaskar voorkomen waaronder verschillende soorten lemuren. In het park bij de dierentuin heb je ook het museum Musée d’Académie Malgache met een tentoonstelling met informatie over de stammen en begrafenisrituelen van Madagaskar. Ook overblijfselen van inheemse dieren die uitgestorven zijn kan je er zien.

Na onze prachtige rondreis door Madagaskar zijn met een nachtvlucht van Kenya Airways via Nairobi weer naar Amsterdam gevlogen.

Last Updated on 01/02/2022 by Gerard Meuffels