Wandelen op Gran Canaria

Bij Gran Canaria denkt men niet meteen aan wandelen. Men denkt eerst aan strand en uitgaan. Maar wat de meeste niet weten is dat het eiland ook een ruig binnenland met barranco’s, stuwmeren en vele mooie vergezichten heeft.

Het landschap leent zich goed om te wandelen. Vooral buiten de zomermaanden. Ga met een (huur)auto op stap of zoals wij vaak doen met de lokale streekbus bus van Global naar het binnenland.

Deze bus zou je zelfs kunnen gebruiken om goedkoop een rondrit door het binnenland te maken. Onderweg kan je natuurlijk op diverse plekken uitstappen en gaan wandelen. Men moet er wel aan denken dat deze bus slechts enkele keren per dag rijdt.

Op Gran Canaria heeft men de laatste jaren enkele oude handelspaden Camino Real of oude Koningswegen hersteld en gemarkeerd. Hierdoor kan je makkelijker wandelingen door de Canarische natuur maken en zijn er steeds meer wandelmogelijkheden mogelijk op dit prachtige eiland die voor iedereen wat te bieden heeft.

Gebruik eventueel wandelgidsen b.v. de Rother – Deltas Wandelgids Gran Canaria met gps-download. Voor wandelkaart b.v. Wandelkaart 237 Gran Canaria | Kompass.

Zelf gebruik ik tegenwoordig een gps-navigatie wandelapp op mijn mobiele telefoon. Je hebt dan o.a. de mogelijkheid om verschillende soorten kaarten te gebruiken, GPX-bestanden met routes te downloaden en daarna de route te lopen.

Ik zelf gebruik de App van Outdooractive.com en Viewranger. https://www.viewranger.com/ Deze kan je downloaden op Google Play of App Store. Zeker een aanrader om een van deze apps te gebruiken.

Wij hebben tijdens onze reizen veel gewandeld in het binnenland. Wij gingen meestal met de blauwe streekbus van busmaatschappij Global – buslijn 18 Faro de Maspalomas – Cruz Tejeda

Route: Station Faro de Maspalomas (perron 5) – El Palmeral Oasis – Campo de Golf – Sandy Golf – Vista Flor – Los Arcos – San Fernando (Viuda de Franco) – Las Llaves Urbanisatie – La Loma – Bar Nicolás – Mundo Aborigen – Mirador de las Yeguas – Arteara – Fataga – Molino del Agua – Mirador de Tunte (uitzichtspunt) – San Bartolomé de Tirajana – El Sequero – Los Lomillos – Cruz Grande – La Plata – Montañon – Ayacata – Las Moradas – Tejeda

Hieronder enkele voorbeelden van wandelingen die wij ooit gelopen hebben met behulp van het openbaar vervoer.

 • Gran Canaria wandelen binnenland

Roque NubloJe komt bij Roque Nublo door vanaf Maspalomas, Playa del Ingles naar Fataga, San Bartolomé, Cruz Grande naar Ayacata te rijden. Het is prachtige route over een bergweg met diepe afgronden, met over palmoases en barranco’s.  Vanaf Ayacata richting Cruz de Tejeda en na 2km heb je aan de linkerkant een parkeerplaats met uitzicht op de ‘wolkenrots’.

De streekbus van Busmaatschappij Global lijn18 – Faro de Maspalomas – Tejeda rijdt dezelfde route. Hier uitstappen bij Ayacata, teruglopen tot kruising en dan weg nemen richting Cruz de Tajeda – Roque Nublo. Je kan af en toe even van de weg af al staat het niet altijd duidelijk aangegeven.

Vanaf de parkeerplaats is een pad waar je binnen een half uur naar de rots loopt. Het is over het algemeen goed te doen met stevige schoenen. Deze wandeling is zeker de moeite waard.

Boven heb je een groot rotsplateau waar je recht voor de majestueus oprijzende monoliet staat met prachtig uitzicht. De Roque Nublo is de 2de hoogste berg van Gran Canaria, 1803m hoog en van opzij lijkt de rots een menselijk gezicht. Met mooi weer kan je in het westen Tenerife met de Teide (hoogste berg van Spanje) zien liggen. In het noorden La Culata beneden aan de voet van de berg en in de verte Tejeda.

Je kan dezelfde weg terugnemen of net onder het rotsplateau een pad rechts nemen. Deze voert door bossen en langs een stuwmeer met mooi uitzicht naar de weg van Ayacata naar Artenera (+/- 1 uur) Men moet natuurlijk terug naar Ayacata lopen (45min langs de weg) en eventueel de auto ophalen vanaf de parkeerplaats (ook +/- 45min) Maar de hele rondtocht is zeker de moeite waard. Totale duur lopend vanaf Ayacata naar Roque Nublo via het stuwmeer naar Ayacata is +/- 3 a 4uur.

Verdere tips voor wandelingen:

Wandelingen gemaakt vanaf Arteara richting Palmitos park en Playa del Ingles. Deze lopen door de barranco’s o.a. de Barranco de Fataga. Deze wandelingen zijn niet geschikt voor de zomer omdat het door open soort woestijnachtig gebied gaat met vele kloven, rotsen, cactussen en vetplanten.

Rondwandeling (ca. 4 uur) San Bartolomé de Tirajana – La manzanilla – Cruz Grande- San Bartolomé de Tirajana. Wandeling met mooie panorama’s over bospaden, verharde wegen en gerestaureerde koningsweg

Wandeling door het centraal massief van Ayacata over een koningsweg – Camino Real via La Goleta, het stuwmeer Presa de los Hornos, Paso de la Plata naar Cruz Grande (ca. 3 uur)

Lange rondwandeling (ca. 7 uur) Cruz Grande – El Sordo – Los Helechos (pas van de varens) – Cruz Grande. Vanaf Cruz Grande door natuurpark Pilancones gedeeltelijk over een koningsweg met onderweg vele dennenbossen.

Natuurlijk zijn we veel meer mogelijkheden om op dit prachtige eiland te wandelen. Maar doe dit wel goed voorbereid en met beleid.

Hieronder staan wat tips.

 • Zorg voor goede wandelschoenen of bergschoenen.
 • Overschat je eigen kunnen niet.
 • Zorg voor een goede conditie en begin niet meteen met de zwaardere lange wandelingen. Bouw het geleidelijk op.
 • Neem voldoende eten en drinken mee, vooral in de zomermaanden, minimaal 2 liter
 • Neem een goede rugzak mee en stel hem goed af op de rug.
 • Houd de weersverwachtingen in de gaten. Het weer kan in het binnenland anders en koeler zijn dan in het zonnige zuiden. Ook kan het weer omslaan. Zorg daarom voor voldoende (regen) kleding en niet alleen in korte broek en shirt. Vooral niet in de koudere wintermaanden.
 • Blijf te alle tijden op het pad. Zoek geen snellere route door niet gemarkeerd terrein en houd eventuele waarschuwingsborden in de gaten
 • Sta stil als je rond wilt kijken
 • Gran Canaria wandelen binnenland
 • Gran Canaria wandelen binnenland
 • Gran Canaria wandelen binnenland
 • Gran Canaria wandelen binnenland
 • Neem zonnebrand en zonnebril mee
 • Een kleine verbandtrommel is geen overbodige luxe
 • Bereid je voor op de wandeling met een wandelkaart of boek bij eenvoudige gemarkeerde wandelingen.
 • Gebruik eventueel een wandelapp voor mobiele telefoon zoals Viewranger of Outdooractive
 • Hou rekening dat bij de beschrijvingen de tijdsduur de zuivere looptijd staat dus zonder pauzes. Ook zijn er vaak hoogteverschillen waardoor de afstand op de kaart korter duurt als het in werkelijkheid is
 • Ga vroeg weg. Een wandeling kan soms langer duren dan je van tevoren denkt. Bovendien kan het in de zomer ‘s middags erg warm worden in de bergen
 • Laat iemand weten waar je gaat lopen of laat eventueel een briefje met route of iets dergelijk achter op je kamer
 • Laat geen afval achter en neem geen beschermde flora mee

Last Updated on 06/12/2021 by Gerard Meuffels