Tsingy de Bemaraha Nationaal Park

Werelderfgoed van Unesco – Madagascar

Foto’s volgen binnenkort

Vanaf Kirindy National Park was het een avontuurlijke tocht over zandwegen en oversteek over 2 rivieren met bush ferry’s. Reis duurde van 7.30 tot 17.30 met lunchstop.

Bij de 1ste ferry bij Tsymafana moesten 4 auto’s via 2 ijzeren planken een houten plateau oprijden en daar op de beperkte ruimte hun plaats innemen.

In de haven was men boten aan het lossen met pinda’s en rode bonen. De jongens-mannen moesten erg zware zakken naar een opslagplaats brengen.

De ferrytocht over de rivier Tsiribihing duurde ongeveer 45min waarbij het erg warm was ca. 30C met geen beschutting op de ferry uitgezonderd de auto’s. Bij aankomst was het niet ver naar onze lunchplaats Belo sur Tsiribihina. De laatste grotere plaats die we tegenkwamen.

Hierna werd de weg steeds slechter. Vol met gaten, hobbels en zelfs moesten we enkele keren door water. De 2de ferry was ook weer een bijzondere ervaring. De ferry lag niet aan de kant maar ergens midden in het water in de rivier Manambolo. Dit stuk was ondiep dus de boot kon hier niet aan de kant komen. Dus moesten we met de 4WD het eerste stuk door het water waarna we via twee erg schuine balken de boot op moesten rijden. Daarna voeren we in enkele minuten naar de overkant. Het hotel Orchidee du Bemaraha lag ca.10 minuten van de aanlegplaats.

We gingen hier naar het Nationale Park Tsingy de Bemaraha dat sinds 1990 Werelderfgoed van Unesco (ref.494) is.

Het natuurreservaat is te bereiken via de 150km lange weg die wij genomen hebben, met de boot vanaf Ankavandra of via Antsalova een stad ten noorden van het park, waar een vliegveld is dat bereikbaar is vanuit Tsiroanomandidy.

Het is bijzonder vanwege de Karst landschappen (kalkrotsgebied met grotten, putten en ondergrondse waterstromen) en kalksteen hooglanden. Er is een afwisseling van indrukwekkende ‘tsingy’ pieken, een ‘woud’ van kalksteen naalden, een spectaculaire kloof bij de rivier de Manambolo, glooiende heuvels en hoge pieken.

De ongestoorde tropische bossen, meren en mangrovemoerassen zijn het leefgebied van zeldzame en bedreigde diersoorten zoals 13 soorten maki’s (waarvan 3 overdag leven en 10 ’s nachts), 94 soorten water- en landvogels, 15 soorten vleermuizen, 22 amfibiesoorten en 66 soorten reptielen.

We maakten een boottocht in de vroege ochtend 8-10.30. Deze ging over de Manambolo rivier en we zaten in traditionele kano’s, twee waren aan elkaar gebonden met een plank erbovenop om te zitten. Om vooruit te komen moest men met een stok de boot in het ondiepe water voortduwen.

Vanaf het water hadden we mooi zicht op de vele rotsformaties. Zagen op een van de rotsen schedels liggen. Deze waren daar traditioneel begraven achter rotsen maar vrijgekomen. Op de oever bezochten we 2 keer grotten waar we stalagmieten en stalactieten zagen, grotere maar ook kleinere. Weer iets aparts op deze reis.

In de middag hadden we een wandeling 3 uur door de Tsingy – lime Stone pinnacle karst. Een prachtige, avontuurlijke wandeling die gedeeltelijk door het Stenen Woud ging. Hierbij moesten we door smalle rotsspleten die we beklommen, afdaalden en staken de rotsen over wat je eigenlijk geen pad kon noemen. Het is niet geschikt voor forsere mensen vanwege de smalle doorgangen en ook niet als je niet van avontuur en onverwachte situaties houdt. Maar het was een aparte ervaring om deze geërodeerde, apart gevormde en scherpe rotsen te zien.

We liepen ook nog door de bossen rondom waarbij we het geluk hadden nog 4 brown red-fronted brown lemuren (Eulemur rufifrons) te zien, 3 in een bolletje bij elkaar, 1 apart in de boom. Zagen ook nog een kameleon die aan het vervellen was.

De volgende dag weer de slechte weg terugreden via de 2 ferry’s, ‘ Avenue of the Baobabs ‘ naar Morondava.

Last Updated on 06/12/2021 by Gerard Meuffels