Foto’s volgen binnenkort.
De reis naar Ranomafana ging van Morondava via Antsirabe. Het eerste gedeelte reden we door een glooiend landbouwgebied met terrassen. Toen wij er waren in juni was men druk bezig met de akkers te bewerken voor rijst, aardappels en andere gewassen. Op sommige plekken maakte men stenen door leem in vormen te doen en daarna te laten drogen. Ook veel fietsers en busjes met houtskool die veel in deze omgeving wordt gemaakt van de bomen rondom.
Via Ivato gingen we via slingerende bergwegen soms wat smal naar Ranomafana. Dit was via de Route National route 7 en 25 waarbij we in middag wat regen hadden. De totale reistijd vanaf Antsirabe was ca. 6 uur. We sliepen in huisjes bij hotel Chez Gaspard wat eigendom was van de lokale kerk.
We hebben een ochtendwandeling in Ranomafana National Park van 8uur tot 13uur gemaakt waarbij we gelukkig mooi weer hadden. Het park ligt 6,5 kilometer verderop bij het dorp Ambodiamontana, ongeveer 15 minuten rijden van Ranomafana.
Ranomafana National Park ligt in een bergachtig gedeelte van het Centrale Hoogland op een hoogte van 600 tot 1400 m. De grootte is 416 km² en grotendeels bedekt met een dicht tropisch regenwoud waaronder nevelwoud, laaglandregenwoud en hooglandbos. De ontdekking van de gouden halfmaki en breedsnuit halfmaki rond 1985 leidde ertoe dat het 31 mei 1991 een Nationaal Park werd. De reden was om het te beschermen tegen de menselijke invloeden vanwege de unieke biodiversiteit van het lokale ecosysteem. In 2007 werd het onderdeel van het UNESCO werelderfgoed regenwouden van de Atsinanana. https://whc.unesco.org/en/list/1257
Bij de wandeling gingen we over een loopbrug bij de rivier Namorona. We liepen over bospaden en als er wat te zien gingen we soms door struikgewas en wat lastiger stukken met boomstammen, takken e.d. Het was een intensieve tocht met soms steile paden met kans op gladheid en bloedzuigers.
We zagen diverse lemuren of maki’s in de bomen. In het regenwoud zagen we verschillende soorten palmen, bomen en struiken zoals palissander, Weinmania en varongy (Ocotea thouvenotii) Ook waren er diverse soorten varens en orchideeën. Was een mooie wandeling.
In de middag wat door het dorpje gelopen waarna we in de avond een nachtwandeling hebben gemaakt ca.20-30min vanaf hotel iets voorbij het Nationale Park. We liepen langs de doorgaande weg waarbij we wel op het niet al te drukke verkeer moesten letten. Er was natuurlijk geen verlichting zoals bijna bij alle wegen in Madagaskar. We zagen een aantal verschillende soorten Kameleons die we met het licht van zaklampen goed konden bekijken. Door het licht veranderde de Kameleons wat van kleur. We zagen ook enkele muis lemuren. De kleinste lemuur die er is. Een bleef lekker rustig zitten en konden we van ca.1m. goed bekijken.
In het park leven 12 soorten lemuren waarvan we tijdens de 2 wandelingen de volgende zagen:
- Gouden half maki – gouden bamboemaki – Golden bamboo lemuur – Hapalemur aureus. We zagen deze enkele keren in de bomen etend maar ook verplaatsend.
- Breedsnuit half maki – Bandro – greater bamboo lemur – Prolemur simus
- Red-fronted Brown lemuur – Euler rufifrons, we zagen hiervan 2 groepjes
- Milne-Edward Sfakia – Propithecus Edwards
- Rode muismaki – Brown mouse lemur – Microcebus rufus – nachtdier
Verder leven er de grijze halfmaki – Hapalemur griseus, roodbuikmaki – Eulemur rubriventer, roodkopmaki – Eulemur rufus en enkele nacht actieve soorten het vingerdier of aye-aye – Daubentonia madagascariensis, de kleintandwezelmaki – Lepilemur microdon, de grote katmaki – Cheirogaleus majors en Avahi peyrierasi.
Andere zoogdieren in het park zijn de fossa of fretkat – Cryptoprocta ferox, de fanaloka – Fossa fossan, de ringstaartmangoest – Galidia elegans, de gewone tenrek – Tenrec ecaudatus en de zeer zeldzame watertenrek – Limnogale mergulus. Deze zullen zich niet makkelijk laten zien. Daarnaast zijn er 118 vogelsoorten en een groot aantal amfibieën en reptielensoorten zoals gekko’s en kameleons zoals de nose-horned chameleon Calumma nasutum en de wenkbrauwkameleon- Brookesia superciliaris een kleine bruine tot beige kleurige kameleon. Beide soorten hebben we gezien.
Na ons verblijf in Ranomafana zijn we in rustig tempo naar de Tsaranoro vallei met het Andringitra gebergte gereden.
Last Updated on 07/12/2021 by Gerard Meuffels