Omgeving Efeze – Selçuk – Meryem Ana Evi

Johannesbasiliek in Selçuk

Huis van de Maagd Maria – Meryem Ana Evi

Rondom Efeze zijn nog meer bezienswaardigheden die we bezocht hebben. Eerst gingen we naar de restanten van de Johannesbasiliek in  Selçuk op de heuvel Ayasoluk. Hier zou de apostel Johannes zijn begraven in een kleine kerk op de top van het lage plateau. Deze zou vervangen zijn in de 4 de eeuw door een grote basilica met een houten dak. In de 6 de eeuw is deze verwijderd door keizer Justinianus die er een kolossale grote kruiskoepelkerk liet bouwen. Hiervan kunnen we nu nog enkele gerestaureerde restanten van zien met diverse zuilen en de grafkamer met gerestaureerde mozaïeken. Ook is er nog een fresco uit de 10 de eeuw te zien onder een overkapping met glas ervoor van Christus geflankeerd door een onbekende heilige een de rechterkant en Johannes aan de linkerkant. Deze is goed bewaard gebleven alleen doordat het achter glas zit soms door spiegeling moeilijk te zien. Verder vanaf het plateau van de Basiliek zicht op de Isa Bey Moskee. Een in 1375 gebouwde moskee in een karakteristieke pre-Osmaanse stijl wat je blijkbaar niet vaak tegenkomt. Deze hoge rechthoekige moskee heeft in het midden twee prachtige zuilen met koepels en nog 1 toren. Bij de bouw zijn materialen gebruikt van de ruines van Efeze. Als je verder van de heuvel kijkt zie je nog enkele restanten van de tempel van Aramis. Maar helaas niet veel meer van over. Boven op de heuvel zie je verder de burcht van Ayasoluk.

Turkije - Selçuk - Johannesbasiliek - Bij Ephesus - Efeze - Efes    Turkije -  Selçuk - Isa Bey Moskee - Bij Ephesus - Efeze
Rondom Efeze hebben we kennisgemaakt met gebouwen, ruines en monumenten die met verschillende geloven te maken hebben.  Vooral van de Christelijke en Moslim geloof hebben we hier weer wat bijgeleerd. Sommige dingen komen namelijk in beide geloven voor. Zo kennen de Moslims net als de Christenen een god. Tevens hebben de profeten Adam, Ishmael, Isaac, Mozes, David en Jezus. Moslims accepteren Jesus als een profeet, geloven in zijn geboorte en respecteren hem. Zijn naam komt meer dan 100 keer in de Koran voor. Moslims aanvaarden Jezus als een uit de maagd Maria geboren profeet. Maria wordt in de Koran vaker genoemd als in de Bijbel. In het heilige boek van de moslims is zelfs een heel hoofdstuk aan de Heilige Maagd gewijd.
Huis van de Maagd Maria - Meryem Ana Evi bij Efeze Huis van de Maagd Maria - Meryem Ana Evi bij Efeze
Ongeveer 9 km van Efeze ligt het Huis van de Maagd Maria – Meryem Ana Evi. Het ligt bovenop de berg Koresssos die je via een slingerende weg bereikt. Na de parkeerplaats is het kort lopen naar eerst een Mariabeeld die je met uitgestrekte armen begroet. Volgens overlevering zou hier Maria na uit Jeruzalem vertrokken te zijn na de kruisiging van Jesus gewoond hebben samen met de apostel Johannes . Op 59 jarige leeftijd zou ze hier zijn gestorven.  Iets verder ligt het met rotsblokken en cement gebouwd klein huisje. Het is omringd door bomen en men heeft toegang via een kleine deur. Eerst komt men eerst in een voorportaal. Aan de linkerzijde staat een geschenk van een van de 3 pauzen , Leo XII, Peter X en LeoXIII die hier geweest zijn en gezegd hebben dat Maria in Efeze heeft geleefd. In het begin van de 20 e eeuw werd het zelfs heilig verklaard. Daarom is het ook een bedevaartsoord voor zowel Christenen en Moslims. Dit omdat Maria ook een aantal keren in de Koran genoemd wordt. Na het voorportaal kwamen we in een grotere ruimte waar in een nis een Mariabeeld stond . Wat opviel was dat ze geen handen had. Men mag hier niet fotograferen en filmen. Maar dat is natuurlijk vanzelfsprekend zou men zeggen omdat men toch andermans geloof respecteert. De sfeer was zo dat je het idee had in een kerk/kapel te zijn. Toen wij er waren eind van de middag rond 16uur was het rustig je kon zo naar binnen lopen. In de middag is het vaak lang wachten. Daarna kwam je weer in een kleine ruimte waarna je buiten nog kaarsen aansteken. Na het huisje liepen we via een dalend pad naar de parkeerplaats. We kwamen langs een stenen muur waar mensen allemaal briefjes hadden gehangen. Aangezien er vele hingen maakte het wel indruk op me dat mensen hier hun wensen deden. Dacht even aan de Klaagmuur in Jeruzalem. Na Efeze bezochten we tijdens onze reis nog Bergama met het Antieke Pergamon, Troje en Istanboel.

Hierover kun je meer lezen op de desbetreffende pagina’s: Bergama met het Antieke Pergamon  –  Archeologisch Troje  –  Istanboel

Last Updated on 02/12/2021 by Gerard Meuffels