Nationaal Park De Hoge Veluwe, natuurgebied met veel wild en cultuur

Nationaal Park De Hoge Veluwe ligt in een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland de Veluwe. Het is een uitgestrekt gebied met een oppervlakte van 50 km² waar wij regelmatig naar toe gaan om er van de natuur te genieten maar vooral om er wild te spotten. Dit is ons nog elke keer gelukt.

De toegang voor het Nationaal Park vind je bij de gemeentes Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen. Aangezien het park eigendom is van de stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe en weinig subsidies krijgt moet men bij toegang een entree betalen.

Men heeft dan de mogelijkheid om te gaan wandelen, met de auto rond te rijden of met de fiets het natuurgebied te verkennen. Als men wil fietsen kan men gebruik maken van de gratis witte fietsen die op verschillende plaatsen in het park staan.

In het Nationaal Park De Hoge Veluwe komt men verschillende landschappen tegen zoals naald- en loofbos, heidevelden, zandverstuivingen, landbouwgronden, vennen en een park wat ligt bij het Jachthuis Sint Hubertus.

Als wij het park bezoeken combineren we het wandelen met een autorit. Om te gaan wandelen zijn er diverse wandelingen uitgezet. Wij hebben we diverse gelopen.

Tip:

 • Vanaf het centraal gelegen Parkpaviljoen en Museonder loopt een gevarieerde route langs heide, bossen en duinen naar het Jachtslot Sint Hubertus. Deze komt langs wildobservatieplaats Millelamel.
 • Landschappen pad, vanaf Parkpaviljoen – Museonder. Dit is een 4,1km lange cultuurhistorische wandeling langs o.a. het Kröller-Müller Museum, Franse Berg en de vlakte van het Pampelse Zand. Je kan op 2 plekken langs wildobservatieposten.
 • Vanaf ingang Otterlo gaat een wandeling door het vrijwel onbegroeide Otterlose Zand. Onderweg kom je een standbeeld tegen van generaal Christiaan de Wet.
 • Een andere langere route vanaf ingang Otterlo gaat langs heidevelden, bos en komt verder bij een jeneverbesbos.
 • Ook richting Schaarsbergen is het mooi lopen bij het Deelense Zand-Veld. Alleen hiervan is geen wandelroute.

Men kan bij de ingang van het park en winkel een kaart kopen van het Nationaal Park waar men zelf een route kan uitstippelen.

Zoals gezegd hebben we diverse keren wild gezien. Meestal was dit aan het einde van de middag. We zagen herten, reeën, moeflons en zwijnen. Als je het hebt is een verrekijker aan te raden. Helaas tijdens wandelingen overdag hebben we slechts af en toe herten of zwijnen gezien.

Hieronder enkele plekken waar we wild zagen en waar de kans erg groot is om ze te vinden.

 • Wildobservatieplaats Millelamel vanaf Parkpaviljoen en Museonder te bereiken
 • Langs de weg van Museum Kröller-Müller naar Schaarsbergen zijn diverse parkeerplaatsen waar we geregeld wild tegenkwamen waaronder edelherten, zwijnen en moeflons – wilde haarschapen
 • Bij bosje van Staf. Deze wildobservatieplaats (parkeerplaatsen) ligt aan een doodlopende weg aan de rechterzijde die te bereiken is vanaf de weg Museum Kröller-Müller naar Schaarsbergen. Hier hebben we meerdere malen edelherten gezien. Het zou ook een goede plek zijn om moeflons te kunnen zien.
 • Langs de weg vanuit centrum naar uitgang Hoenderloo. Niet ver voor de uitgang op de open vlaktes hebben we edelherten gezien.

Buiten natuur zijn er ook wat andere dingen te doen zoals:

 • Museum Kröller-Müller waar je vele moderne schilderijen en beeldhouwwerken kan gaan zien. Het museum staat bekend om zijn uitgebreide collectie van werken van Vincent van Gogh. Er is ook een grote beeldentuin
 • Bezoekerscentrum waar je meer te weten komt over de natuur, het landschap, het wild, de cultuur en de historie van het park.
 • Het Museonder, een ondergronds museum waar je een beeld krijgt van alles wat onder het aardoppervlak leeft en heeft geleefd.
 • Hoge Veluwe Jeneverbes bos
 • Jachtslot Sint Hubertus Hoge Veluwe
 • Hoge Veluwe Nationaal Park
 • Hoge Veluwe Edelherten
 • Jachthuis (Jachtslot) Sint Hubertus. Dit is een bijzonder bakstenen gebouw dat in een parkachtig landschap ligt. Het is ontworpen door architect Hendrik Petrus Berlage in opdracht van het echtpaar Helene en Anton Kröller-Müller. Het gebouw heeft in het midden een hoge toren en het heeft twee zijvleugels die de binnenplaats omarmen. Daardoor lijkt het dat het Jachthuis de vorm van een hertengewei heeft.

Het Nationaal Park de Hoge Veluwe daar komen we elke keer wild tegen in een mooie afwisselende natuur. Kunnen het afwisselen met wat culturele bezienswaardigheden zodat we ons elke keer een volle dag kunnen vermaken.

We zullen er zeker nog meerdere keren terug komen.

Last Updated on 19/01/2022 by Gerard Meuffels

Geplaatst in Natuur in Nederland, Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.