Kasteel van Chenonceau

Het Chateau de Chenonceau ligt tussen Tours en Blois in de plaats Chenonceaux niet ver van Amboise.

Het kasteel van Chenonceau vindt ik een van de mooiere kastelen in het Loiregebied. Wij zijn er geweest na een bezoek aan de stad Tours.

Dit kasteel staat bekend om zijn galerij dat over de rivier de Cher gebouwd is. Ook heeft het diverse tuinen.

We begonnen ons bezoek met een rondleiding door het kasteel. Je mag er zelf rondlopen zonder gids. Door middel van een brochure verkrijgbaar in het Nederlands konden we de informatie over de diverse kamers lezen.

We zagen o.a. de volgende kamers:

De kapel met mooie glas en loodramen.

Diverse slaapkamers waaronder:

Slaapkamer van Diana de Poitiers. De maitresse van koning Hendrik II.

Slaapkamer van Catharina de Medici. Hier zagen we een Renaissance hemelbed, meubilair dat rijk versierd is.

Slaapkamer van Gabrielle d’Estrees. Grote liefde van koning Hendrik IV.

De Galerij. Deze heeft men over de rivier de Cher gebouwd en verbindt de beide oevers. Dit maakt Chenonceau zo bijzonder. 

De Galerij is 60m lang,6m breed, heeft 18 vensters en heeft witte turfkrijtsteen en zwarte leisteen als vloertegels.

Op de tweede etage van de Galerij vindt je het Prentenkabinet. Hier hangt een collectie schilderijen, kunstvoorwerpen en diverse borden met vaak afbeeldingen van het kasteel. Ook kon je de levensloop van de zes vrouwen bekijken die op kasteel Chenonceau hebben geleefd.

De keukens van het kasteel. Deze bevindt zich tussen de onderbouw van de eerste twee brugpijlers die in de Cher verankerd zijn. De keukeninrichting was van rond de 1ste wereldoorlog.

In de 1ste wereldoorlog werd het kasteel gebruikt als ziekenhuis zodat er wat aanpassingen werden gedaan. Hiervan was in een bijgebouw voor het kasteel een kleine tentoonstelling.

Ook in dit bijgebouw een wijnkelder, een apotheek van Catherine de Medici met een collectie van bijzondere potten en benodigdheden voor Apothicarissen.

Maar er waren ook wat verschillende tuinen waar je door heen kan lopen.

Links van de kasteel ingang zagen we de Tuinen van Diana de Poiters. Hier heb je twee loodrecht en twee diagonaal op elkaar staande lanen. Hierdoor heb je er acht driehoeken grasveld.  Deze zijn omgeven met heesters, struikjes en zomerbloeiers.

Rechts van het kasteel de Tuin van Catharina de Medici. Een iets kleinere tuin waar je goed zicht hebt op de westkant van het kasteel.

Verder op het domein een Doolhof en een Groene tuin met diverse bijzondere bomen. Er is ook een boerderij uit de 16e eeuw. Hier heeft men ook een Groente en Moestuin. In de stal van deze boerderij is ook nog de Rijtuigengalerij waar je diverse koetsen en boeremwagens uit de 19e eeuw kan zien.

Na afloop zijn we nog op zoek gegaan naar een wandelpad waar we de andere zijde van het kasteel konden bekijken. Deze lag aan de andere oever van de Cher. Hier ook prachtig zicht op de achterzijde met een lichte spiegeling in het water.Ce

Tevens zagen we hier in de bossen het graf – Tombeau de Madame Dupin.

Chenonceau is zeker een kasteel dat je gezien moet hebben als je in de Loirestreek bent.

Last Updated on 08/02/2023 by Gerard Meuffels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.