Isla de Chiloe – Puerto Varas

Na Pucón reden we weer met lokale bus in ca. 5 uur over de Pan-American Highway naar aan het Llanquihue meer gelegen Puerto Varas.

Vanaf de stad heb je bij goed zicht uitzicht op de drie vulkanen Osorno, Calbuco en Tronado. Je kan heerlijk wat rond de boulevard rondlopen die bij het meer ligt. Vanuit Puerto Varas hebben we een dagexcursie gemaakt naar het eiland La isla Grande de Chiloé. Aangezien hier tot nu toe geen brug naar toe gaat zijn hebben we met een autoferry de overtocht over het Canal de Chacao gemaakt. De boot deed hier ca. 25 minuten over, zagen ondertussen flamingo’s in formatie vliegen, pinguïns, albatrossen en zeeleeuwen.

Chiloé staat bekend om zijn bijzondere kerken in Chilotan architectuur gebouwd. In tegenstelling tot de Spaanse koloniale bouw zijn ze van hout gebouwd en zijn de daken bedekt zijn met houten dakshingles. De jezuïeten waren verantwoordelijk voor de bouw van deze kerken waarvan een aantal op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Op het eiland hebben we een aantal plaatsen en bezienswaardigheden bezocht o.a.

Chacao:

  • Dorpsplein met grijze kerk Iglesia Matriz de San Antonio de Chacao en typische woningen van het eiland. Deze huizen hebben alle gekleurde houten paneeltjes waarbij men afhankelijk van de smaak van de bewoners kiest voor verschillende vormen.

Ancud:

  • Fort San Antonio gebouwd in 1770 waarbij de muren en kanonnen goed bewaard zijn gebleven. Hier ook goed uitzicht op de stad en omgeving.
  • Kerken van Chiloé Museum, Errázuriz 227. Een oude kerk waar men een tentoonstelling heeft over de kerken, bouwstijlen en de manier van bouwen zonder spijkers of lijm. Men liet dit zien door middel van opengewerkte modellen van diverse kerken.
  • Mercado Municipal – Kleine overdekte markt met o.a. groenten, stoffen en apart gedeelte vis.

Castro:

  • Palafito’s, traditionele houten paalwoningen. Deze hebben we op twee plaatsen gezien langs de Pan American Sur – Ruta 5 bij Palifito’s Montt en bij de baai genaamd Fiordo de Castro in het westen van de stad. De eerste waren nog merendeel woonhuizen, de tweede Palifito’s waren meer op toeristen gericht met restaurants, overnachtingsplaatsen e.d.
  • Iglesia San Francisco – Belangrijkste katholieke kerk van Chiloé gelegen aan de Plaza de Armas. Deze in felle kleuren (geel en paars) geschilderde kerk staat op de lijst Werelderfgoed Unesco.
  • Iglesia de Señora de Gracia de Nercónc – 4km vanaf Castro –De kerk werd gebouwd rond 1890 van cipres en larikshouten en is UNESCO World Heritage Site.

Dalcahue

Na ons bezoek aan Puerto Varas gingen we naar de luchthaven van Puerto Mont – Aeropuerto Internacional El Tepual waar we met Sky Airline naar de luchthaven van Punta Arenas – Aeropuerto Internacional Presidente Carlos Ibáñez Punta Arenas vlogen.

Punta Arenas is de meest zuidelijkste stad van Chili en ligt aan de straat van Magallanes.

Vanaf Punta Arenas begonnen we onze ontdekkingstocht naar Patagonië. Kijk daarvoor op de desbetreffende pagina van Punta Arenas – Ushuai of Los Glaciares National Park of Torres del Paine National Park.

Last Updated on 07/12/2021 by Gerard Meuffels