Introductie Madagaskar

Land of Mora Mora

In Madagaskar hebben we een avontuurlijke rondreis gemaakt met Afrika specialist Matoke Tours.

Madagaskar – Madagaskar – Malagasië ligt 400km ten oosten van de Afrikaanse oostkust langs de straat van Mozambique.  Het is op 3 na grootste eiland ter wereld na Groenland, Nieuw-Guinea en Borneo. Van noord naar zuid is de afstand 1580km en van oost naar west 579km. Madagaskar heeft ongeveer de grootte van België en Frankrijk samen.

Madagascar was vroeger geen eiland. Het is 88 miljoen jaar geleden losgebroken van het supercontinent Gondwana en India. Doordat de natuur zich onafhankelijk van het vasteland ontwikkelde is er een unieke flora en fauna ontstaan die nergens anders in de wereld te vinden is. We hebben tijdens onze reis hier diverse voorbeelden gezien zoals diverse bijzondere lemuren of maki’s, Fretkat of Fossa, vogels, kameleons en andere reptielen.

Vanwege de roodbruine aarde wordt Madagascar ook wel Rode eiland genoemd. Het landschap is heel gevarieerd met een bergketen die over de gehele lengte van het eiland loopt. Hierdoor heb je verschillende klimaattypes en heb je elke zijde van het eiland een ander soort begroeiing. In het zuiden heeft men b.v. een dorre woestijn met stekelige struiken. In het oosten heeft men tropische regenwoud en in het centraal hoogland veel rijstterrassen en landbouw.

Men kan er ook 7 verschillende Baobab of apenbroodbomen tegenkomen. Door zijn vorm lijkt het alsof de baobab op zijn kop staat. Daardoor lijkt het alsof de wortels in de lucht steken (en de kruin in de grond staat). De bomen kunnen erg oud worden.

Tijdens onze reis door het mooie Madagaskar hebben we verschillende plekken bezocht:  

Andasibe Mantadia Nationaal Park. In het oosten van het eiland.  Dit park bestaat hoofdzakelijk uit oerbossen waar we de zeldzame Indri (Indri indri) de grootste lemuur in Madagaskar hebben gezien.

Kirindy Forest Reserve lag in het westen. Hier had je een dichtbegroeid bos en veel onder begroeiing. We zagen er de Red fronted brown lemuur, Vorkstreepmaki’s, Verreaux sifaka’s, Roodstaartwezelmaki. Heel bijzonder was dat we bij onze overnachtingsplaats een Fretkat of Fossa zagen.

Tsingy de Bemaraha Nationaal Park lag ook in het westen. Hier was een apart landschap met geërodeerde, apart gevormde en scherpe rotsen. Op de rivier Manambolo maakte we een boottocht waarbij we enkele grotten zagen.

Tsaranoro Vallei lag op het Centrale hoogland met uitzicht op het Andringitra gebergte. Hier zagen we ringstaartmaki’s en een landschap met hoogvlaktes, steppen, en rotsformaties.

Ranomafana Nationaal Park in Centraal Madagaskar met dicht begroeid tropisch regenwoud We zagen er diverse lemuren waaronder de gouden bamboemaki – Breed snuit half maki – Red-fronted Brown lemuur – Milne-Edward Sfakia en een nachtdier de Rode muismaki

Isalo Nationaal Park. lag in het Zuiden en heeft droge vlaktes waar met grillige rots massieven. Het wordt ook wel het ‘Colorado van Madagaskar’ genoemd.

Kustplaatsjes Tulear en Ifaty

Antananarivo is de hoofdstad dat ook Tana wordt genoemd.

Last Updated on 07/12/2021 by Gerard Meuffels