Ik had er al vaak gelezen en gehoord over De Historische Driehoek Hoorn-Medemblik-Enkhuizen.
Deze driehoek bestaat uit de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, de boottocht van Medemblik naar Enkhuizen met het museumschip MS Friesland en de verbinding van Enkhuizen naar Hoorn met de normale treindienst van NS.
Juni 2021 was het eindelijk zover. We begonnen de nostalgische reis in Hoorn maar het kan ook in omgekeerde volgorde vanuit Enkhuizen.
Je kan met het openbaar vervoer gaan of als je met de auto gaat kan je parkeren bij P+R Hoorn – Van Dedemstraat 7, 1624 NN Hoorn. Hier kost een hele dag parkeren € 2,70.
Het stoomtram station van Hoorn ligt tegenover het NS Station Hoorn. Het museum gebruikt het oude goederen- en rangeeremplacement van station Hoorn.
Stationsgebouw Hoorn – Museumstoomtram Hoorn-Medemblik
Als je het stationsgebouw binnenkomt is er een centrale hal. Hier is een houten loket waar we onze gereserveerde kaartjes moesten laten zien. In de vleugels van het gebouw is een permanente tentoonstelling en een historische stationsrestauratie.
De tentoonstelling De Tijdlijn vertelt je door middel van kleine voorwerpen, filmbeelden, foto’s, documenten en fragmenten uit vraaggesprekken samen het verhaal van de stoomtram in Nederland. Vanwege Coronamaatregelen was deze toen nog gesloten.
Goederen- en rangeeremplacement van Stoomtramstation Hoorn
Als je vanuit het stationsgebouw naar buiten loopt heb je er een overkapping. Eventueel kan je hier schuilen tegen regen of zon.
Tegenover het stationsgebouw staat het houten Seinhuis waar de treindienstleider vanuit het seinhuis de tramdienst gecontroleerd tussen Hoorn en Medemblik. De seinen en wissels voor de stoomtrams worden bediend door de seinhuiswachter.
Stoomtramlocomotief 18 van de Gooische Stoomtram – Stoomtrammaatschappij Hoorn Medemblik
Aan het perron stond ook de 100-jarige stoomtramlocomotief 18 van de Gooische Stoomtram. Dit is een locomotief van het zogenaamde vierkante type die kenmerkend waren voor vele stoomtrams in Nederland. Hier was een kleine tentoonstelling.
Op het stations terrein in Hoorn bij de werkplaats waren ook nog enkele andere stoomlocomotieven te zien waaronder de stoomlocomotief 7742 van de Nederlandse Spoorwegen. Dit is een indrukwekkende stoomlocomotief op drie assen.
Hiermee belde men regelmatig tijdens het rijden om aan te geven dat men er aan kwam. Hierdoor kreeg dit type loc de bijnaam Bello. Deze NS 7742 is de enige nog over van dit type in Nederland.
Stoomlocomotief 26 Ir. P.H.Bosboom van de Limburgse Tramweg Maatschappij van de Duitse firma Hanomag
Op dit moment zijn acht stoomlocs rijvaardig gerestaureerd en beschikt het museum over enkele historische diesellocs. Welke loc en rijtuigen er rijden is per dag verschillend. Wij vertrokken met de Stoomlocomotief 26 Ir. P.H.Bosboom van de Limburgse Tramweg Maatschappij van de Duitse firma Hanomag naar Medemblik. Het was een mooie glimmende niet al te grote locomotief.
Bij vertrek liet de machinist even zijn stoomfluit klinken. Bij diverse overwegen moest men eerst sein groen geven of vlaggen op de weg. Bij grotere wegen waren er beveiligde overwegen.
We vertrokken om 10.40 uur en reden in rustig tempo door een buitenwijk van Hoorn en genoten onderweg van het West-Friese landschap.
Stoomtram station Wognum-Nibbixwoud, West-Friesland, Noord-Holland
Op de route kwamen we nog 8 van de 10 stationsgebouwen tegen. De stations van Medemblik, Opperdoes, Twisk, Wognum-Nibbixwoud en Abbekerk zijn van de Museumstoomtram. De perrons, zijsporen en de stationsomgeving zijn allemaal teruggebracht naar hoe ze er in het verleden uitzagen en functioneerden.
We stopten op het station Wognum-Nibbixwoud. Hier kon ik een kijkje nemen in de wachtkamer, het kantoor van de stationschef met wisselbediening en de loods voor het goederenvervoer. Ook is er een toiletgebouwtje. Er waren ook enkele acteurs in kleding van vroeger met o.a. een bakfiets die de tijd van vroeger uitbeelden.
Interieur rijtuig stoomtram Hoorn-Medemblik
Onderweg zittend in eenvoudige klasse op houten banken zagen we vele velden met mooie bloeiende pioenrozen. We maakte een korte stop bij de stations en vanuit de tram hadden we zicht op de stations van Twisk en Opperdoes. Bij alle 3 stationsgebouwen hangt een rode brievenbus. Deze werden vroeger geleegd door de postconducteurs die op de trein meereden.
Op de stations waren ook zijsporen die men gebruikte voor het laden en lossen van goederen.
Voordat we station Medemblik binnenreden kwamen we langs de mooi gelegen meelmolen De Herder. Dit is een achtkantige met riet gedekte stellingmolen met erlangs een huisje met trapgevel.
Het eindpunt van de stoomtram was Station Medemblik waar we na ongeveer 1.20 uur binnenreden Dit station is groter en hoger dan de andere stationsgebouwen. Er is zelfs een etage en een goederenloods. Hier stapte we uit.
De locomotief werd er losgekoppeld en de rijrichting werd gewijzigd. De loc reed een stuk naar voren tot na een wissel. Reed wat terug langs een watertappunt waar het water bijgevuld werd. Daarna reed hij naar de andere zijde voor vertrek terug naar Hoorn.
Stoomtram Medemblik – Stoomlocomotief 26 Ir. P.H.Bosboom van de Limburgse Tramweg Maatschappij
In Medemblik hadden we ongeveer 1 uur om wat rond te kijken. Het is een niet al te groot oud stadje met verschillende haventjes, huisjes met historische (trap) gevels, hofjes en terrasjes. Zeker de moeite om even doorheen te lopen.
Wijzelf wandelden in ongeveer 15 minuten naar Kasteel Radboud. Deze oorspronkelijke dwangburcht gebouwd in 1288 ligt bij de Oosterhaven, Pekelharinghaven en aan het IJsselmeer. Hier is een museum en restaurant in gevestigd. Tijdens de wandeling hadden we tegelijkertijd ook een korte stadswandeling.
Museumboot De Friesland uit 1956 bij aanlegsteiger Medemblik
Vanuit Medemblik vertrokken we om 13.20 uur met de museumboot De Friesland uit 1956 richting Enkhuizen. Dit monumentale schip uit 1956 had zijn aanlegplaats langs het station. Van oorsprong was de Friesland een veerboot tussen Harlingen en Terschelling.
Aangezien het mooi weer was gingen we op het bovendek zitten waar we tijdens de ongeveer 1.15 uur durende tocht zicht hadden op de omgeving. Men kan ook benedendeks of binnen in de salon met bar gaan zitten.
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Bij het Zuiderzeemuseum maakt de boot vanuit Hoorn een tussenstop. Men kan hier eventueel uit stappen om het museum te bekijken. Daarna gaat de boot verder om aan te komen bij de Veerhaven in Enkhuizen. Deze ligt op ongeveer 100 meter van het N.S Station waarmee men met de N.S.-trein 2 maal per uur terug kan gaan naar Hoorn.
Maar men kan natuurlijk ook voordat je teruggaat een stadswandeling maken door het historische Enkhuizen . Zeker een aanrader.
We hebben erg genoten van de dag waarbij we een tocht maakte met een stoomtram en monumentale boot van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik.
Last Updated on 19/01/2022 by Gerard Meuffels