Kinderdijk molens

Unesco Werelderfgoed

Nederland staat bekend om zijn molens. Het dorpje Kinderdijk wat niet ver van Rotterdam ligt is een ideale bestemming om 19 windmolens en enkele gemalen te bekijken.

Wijzelf zijn erg geïnteresseerd in molens en zijn dus ook naar deze bijzondere plek geweest.

De windmolens van Kinderdijk staan sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is bijzonder dat de mens sinds 1738 de polders droog hebben gehouden door middel van watermanagement, de windmolens en gemalen.

Dit schrijft Unesco over Kinderdijk

Het netwerk van negentien windmolens in Kinderdijk-Elshout toont de indrukwekkende bijdrage die de Nederlanders hebben geleverd aan de technologie om water onder controle te houden. In de Middeleeuwen begon men met de bouw van waterwerken – nodig voor de afwatering van landbouwgrond en dorpen – en tot op vandaag gaat dit door. Het gebied toont alle typische kenmerken die samenhangen met deze technologie – dijken, reservoirs, pompstations, administratieve gebouwen en de 19 prachtig bewaard gebleven windmolens. De molens werden in 1950 buiten functie gesteld, maar werken nog allemaal. Ze staan ‘reserve’ voor het geval de moderne installaties uitvallen.

Deze molens van de Overwaard en de stenen molens van de Nederwaard malen het water uit de polders van de Alblasserwaard een laatste trap omhoog naar de hoge boezems. Als men dit niet had gedaan zou het gebied onder water staan omdat het onder zeeniveau ligt.

Deze grondzeilers scheren met hun wieken van wel vijftien meter vlak over de grond.

Als je deze 19 molens van Kinderdijk wil bekijken moet men gaan wandelen of fietsen. In het gebied zelf kan men niet met de auto komen.

Wij hebben een prachtige wandeling gemaakt waar we alle 19 windmolens van Kinderdijk en nog twee andere molens hebben gezien.

Deze wandeling kan je bekijken op Outdooractive.com en eventueel zelf lopen.

Deze wandeling begint bij de hoofdingang van Kinderdijk aan de Lekdijk in Kinderdijk.

Wij zijn onze wandeling begonnen bij Winkelcentrum Planetenplein, Planetenlaan in Nieuw-Lekkerkerk. Hier konden we onze auto gratis neerzetten en nog wat eten-drinken halen voor onderweg.

Men is niet verplicht een entreekaartje te kopen. Het grootste gedeelte van Kinderdijk is openbaar toegankelijk. Je kan dan de molens van buiten en van een afstand bekijken.

Maar wil je meer zien dan kan je een entreekaart kopen vanaf €16,-. Online is het voordeligst. Wat kan je dan extra doen:

 • Bezoekerscentrum met informatie over de molens en omgeving. Dit bezoekerscentrum “Wisboomgemaal” is gelegen in de oude Wisboom waterpomp in het Overwaard gebied, waardoor je hierbij ook gelijk de oude waterpomp kan bekijken.
 • Je kan 2 molens bezoeken nl. molens Blokweer, Nederwaard.
 • Je kan een rondvaart maken langs de molens. Onderweg kan je de molen Overwaard bezoeken.
 • Je kan een audiotour op je telefoon downloaden en gebruiken.
 • In Hulpgemaal De Fabriek kan je een Multi-screenfilm bekijken die je meeneemt door de rijke geschiedenis van Kinderdijk.  Je vindt hier ook de machinekamer: vroeger een heel belangrijke plaats waar een stoommachine zo’n 400.000 liter water per minuut pompte.

Bij de wandeling loop je na het bezoekerscentrum Kinderdijk in. Je gaat over de molenkade Nederwaard met aan beide zijde water van het Nieuwe Waterschap.

Na de hoofdingang zie je aan de rechterzijde in het landschap de molens Nederwaard 1 t/m 5 liggen in de Hooge Boezem van de Nederwaard.  Molen nr. 2 is een museummolen die je met ticket van binnen kan bekijken.

 • Molen Nederwaard -Hooge Boezem van de Nederwaard
 • Molen Nederwaard -Hooge Boezem van de Nederwaard

Aan de linkerzijde zie je eerst de molens 1 t/m 4 liggen in de Hooge Boezem van de Overwaard.

Na molen nr. 5 Nederwaard kan je rechts een bruggetje oversteken naar molens Nederwaard 6 t/m 8

Deze Molens Nederwaard 1 t/m 8 zijn bakstenen windmolens die vroeger eigendom waren van het voormalige waterschapNederwaard. Ze werden bewoond door een molenaar met gezin.

Ze zijn gebouwd in 1738 en lijken erg op elkaar. De lengte van de wieken (de vlucht) varieert tussen 27,5 en 28 meter en de schepraderen zitten onder in de romp van de molen.

Als je daarna terugloopt heb je vlak voor het bruggetje de museummolen Blokweer.

De molen De Blokker of Blokweerse Wip is een wipmolen die gebouwd is in 1630. Na een brand in 1997 waarbij deze beschadigd werd is hij hersteld en sinds 2001 weer volledig hersteld en operationeel.

Ga daarna terug weer het bruggetje over en vervolg het pad rechts over de Middelkade. Hierbij loop je rechts langs de molen Blokweer-De Blokker en links langs de windmolens 5 t/m 8 van de Overwaard.

Na molen Overwaard nr. 8 zie je de waterplassen aan de linkerzijde van De Grootte Waterschap van de Overwaard en rechts de bebouwing van Alblasserdam.

Deze windmolens 1 t/m 8 zijn achtkantige met riet bedekte windmolens. Ze waren vroeger eigendom van het voormalige waterschap Overwaard.

Net als bij de molens van Nederwaard kunnen deze molens het water over een hoogte van 1,40 meter verplaatsen. De molens van de Nederwaard en Overwaard zorgden onafhankelijk van elkaar voor de afwatering van de Alblasserwaard.

Ze zijn gebouwd in 1740 en hebben een vlucht van 28,6 tot 29,5 meter. Het schoepenrad van deze molens heeft een diameter van 6,70 meter.

Op een gegeven moment zie je de witte Kortlandse poldermolen in Alblasserdam waarna je de weg vervolgd richting Nieuw-Lekkerland.

Wijzelf liepen via Nieuw-Lekkerland naar de parkeerplaats bij Winkelcentrum Planetenplein.

Daarna kwamen we langs de Lek en de ronde stenen Korenmolen De Regt.

Voordat we weer bij de hoofdingang kwamen liepen we nog over de Hooge Boezem van Nieuw-Lekkerland naar de Hoge molen (gebouwd in 1740) en Lage Molen (1761).

Dit zijn twee achtkante met rietgedekte windmolens die gebouwd zijn op muren van baksteen.

 • Lage Molen - Hooge Boezem van Nieuw-Lekkerland
 • Hoge Molen - Hooge Boezem van Nieuw-Lekkerland
 • Lage Molen - Hooge Boezem van Nieuw-Lekkerland
 • Lage Molen - Hooge Boezem van Nieuw-Lekkerland
 • Molens Kinderdijk
 • Molens Kinderdijk

Kinderdijk is voor mij de plek waar ik de meeste molens in een klein gebied heb gezien. Ze liggen in een open polderlandschap en zijn bijzonder fotogeniek.

Last Updated on 09/02/2022 by Gerard Meuffels