Würzburg – Festung Marienberg

Als je naar Würzburg (Beieren – regio Franken) gaat is een bezoek aan de Festung Marienberg een van de hoogtepunten.

Het indrukwekkende fort met wijnranken eronder ligt hoog op een heuvel aan de oever van de rivier de Main.

Deze vesting werd bijna vijf eeuwen als huis van de plaatselijke prins-bisschoppen gebruikt en is een landmark van Würzburg.

Uitkijkpunt

Een mooi uitkijkpunt om deze te bekijken is de ‘Alte Mainbrucke’ bij de Main rivier. Dit is een oude brug uit de 15e eeuw waarop 12 heiligenbeelden staan.

Op deze autoloze oude brug is het een gewoonte om er een glaasje wijn te drinken. Deze verkoopt men in een stube aan het einde van de brug.

Toen wij er waren in oktober met wat zonnig weer was het al erg druk met gezellig pratende en drinkende mensen.

De Festung Marienberg is een van de grotere forten van Europa die gebouwd is tussen de 16e en 18e eeuw met Barok en Renaissance bouwstijlen.

Nadat het niet langer dienst deed als residentie van de bisschoppen van Würzburg verloor Marienberg zijn officiële status als “fort” in 1867.

Daarna werd het fort verder o.a. gebruikt als garnizoen, gevangenkamp en kazerne in de oorlogen van de late 18e en 19e eeuw.

Tijdens de 2de wereldoorlog op 16 maart 1945 werd de Festung Marienberg zwaar beschadigd. De Royal Air Force bombardeerde de vesting met brandbommen waarbij een groot gedeelte van de vesting verwoest werd.

De wederopbouw was van 1950 tot 1990. Nu is de vesting weer volledig herbouwd.

Wandelpad naar de vesting Marienberg

Als je vanaf het centrum en de rivier de Main naar de vesting loopt heb je ongeveer een wandeltijd van 15 tot 20 minuten nodig. Vanaf de “Spitäle” kerk vlakbij de ‘Alte Mainbrucke’ staat het voetpad duidelijk aangegeven.

Parkeren

Als je de auto dichterbij wilt zetten is er een parkeerplaats aan de Oberen Burgweg ten zuiden van de binnenste Höchberger Tor. Voor de Schönborntor zijn extra parkeerplaatsen.

Het fortencomplex is vrijwel het hele jaar toegankelijk. Tijdens een wandeling door het complex (buitenterreinen) wat gratis toegankelijk is kan je alles bekijken.

Mocht je uitleg willen dan kan je eventueel met een gids een rondleiding nemen.

In een kiosk met diverse automaten kan men snacks, koffie en frisdranken kopen.

Een bezoek aan de vesting is zeker aan te raden.

Wat kan je tegenkomen:

Diverse toegangspoorten, torens en weergangen. De poort richting centrum, de Schönborntor vind ikzelf wel het mooist. Deze heeft aan de binnenzijde allerlei beeldhouwwerken.

  • Schönborntor - Vesting Marienberg
  • Schönborntor - Vesting Marienberg
  • Schönborntor - Vesting Marienberg
  • Würzburg Festung Marienberg
  • Poort Festung Marienberg, Wurzburg
  • Würzburg Festung Marienberg
  • Poort Festung Marienberg, Wurzburg

Bij de binnenplaats van de burcht (Burghof) vind je de Barokke Marienkirche, oudste kerk in Wurzburg. Hiervan gaat de oorsprong terug tot 706 na Chr.

Ook staat er de 40 meter hoge donjon Bergfried

  • Festung Marienberg
  • Festung Marienberg
  • Burghof Festung Wurzburg
  • Brunnentempel - Marienkirche
  • Brunnentempel - Marienkirche - Donjon Bergfried
  • Brunnentempel, Festung Marienberg
  • Burghof- Binnenplaats van de burcht
  • Marienkirche - Festung Marienberg - Wurzburg

Verder staat hier de Brunnentempel. Dit is een renaissancistisch bronhuis uit 1603 met een waterbron van ongeveer 100 m diepte, Deze is omsloten met een gebouw.

Aan de buitenzijde zit een waterbak met 3 prachtige beeldhouwwerken. Deze beelden uit: van links rechts, Jerome met tamme leeuw, Samson vecht tegen een leeuw, Daniël bidt tot god en wordt gespaard door de leeuw.

Verder hangen er aan de zijkanten enkele waterspuwers en boven op het dak een bronzenfiguur van Fortuna.

Achter de Marienkirche en Brunnentempel vanaf de binnenplaats van het kasteel vind je de ingang van de ‘Fursten garten’ Dit is een prachtige tuin van 1.300 vierkante meter aan de oostzijde van de vesting.  

Je hebt er sierlijke terrassen met balustrades, beelden, 2 cascade fonteinen en symmetrische beplanting.

Op de bovenste terrassen staan verder nog aan beide zijde twee tuinpaviljoens. Bij het zuidelijke paviljoen zie je nog steeds laat barokke stucversiering

 
  • Panoramisch Uitzicht vanaf de Fursten garten

Maar het mooiste hier is het panoramisch uitzicht over de stad Wurzburg en het Maintal tot aan Randersacker en de Nikolausberg met Käppele.

Op de binnenplaats (Burghof) is het Museum für Franken im Fürstenbau gevestigd. Deze bevindt zich in de oostelijke vleugel. Men ziet er er de woonvertrekken van de prins-bisschoppen, de schatkamer en je krijgt er informatie over een gedeelte van de stadsgeschiedenis van Würzburg.

Voor de burcht heb je een voorplein en ter verdediging rondom verschillende hoge muren. Tussen deze muren is nu een park.

Als je in Würzburg bent moet je zeker naar deze vesting gaan. Loop verder even door de oude stad en bezoek ook de Residenz Würzburg. Een voormalig bisschoppelijk paleis.

Last Updated on 31/01/2022 by Gerard Meuffels