De laatste dag in IJsland gingen we met een dagexcursie naar Landmannalaugar. Via Sellfoss reden we naar het binnenland.
We stopten bij de Hjálparfoss waterval die in de Fossá rivier ligt.
Deze kleine waterval valt hier tussen basaltzuilen in twee armen 20 meter en is omgeven door een vulkanisch landschap. Men ziet in het zuidoosten de vulkaan de Hekla wat een van de actiefste vulkanen van IJsland is.
Landschap tijdens excursie naar Landmannalaugar
Daarna zijn we doorgereden naar Landmannalaugar. We reden soms over grindwegen door een prachtig landschap langs mooie meertjes, enkele watervallen en nog gedeeltelijke besneeuwde bergtoppen. Onderweg werd het weer slechter totdat het continu bleef regenen. Wat een pech.
Landmannalaugar in de regen
Rond 13 uur kwamen we aan en hadden daar 2 uur de tijd om wat rond te lopen. Aangezien het behoorlijk maar niet hard regende hebben we onze regenpakken aangedaan en zijn we langs een rivier stroomopwaarts gaan lopen totdat we niet verder konden zonder natte voeten te krijgen.
Rondom zagen we mooie verschillende gekleurde ryoliet bergen. Ze waren zeer kleurrijk: geel, rood, bruin en grijsgroen. Kenmerkend van dit gesteente is dat al een klein beetje zonlicht de bergen als het ware doet oplichten, waardoor ze er vaak heel “helder” uit zien.
Landmannalaugar in de regen
Maar helaas was er geen zon te bekennen dus we hebben het helaas niet kunnen zien. Vooral de groene rotsen was heel apart om te zien. Ook rook het regelmatig naar zwavel. Er ontspringen namelijk aan de voet van het lavaveld hete en koude zwavelbronnen.
Aangezien de hete zwavelbronnen uitkomen in een beekje, kan men hierbij koud weer gaan zwemmen. Alleen men heeft er geen gelegenheid om je kleren ergens neer te leggen uitgezonderd op de rotsen. En de omkleedruimtes/douches/wc lagen niet al te dichtbij. Te ver om zonder kleren ernaartoe lopen in de kou. Dus vanwege de regen maar niet gedaan.
Zicht op stratovulkaan Hekla een van de meest actieve vulkanen van IJsland
Ondanks de regen hebben we toch lekker gewandeld. Hierna zijn we teruggereden en hadden vaak zicht op de vulkaan de Hekla.
Ook staken we de langste rivier van IJsland over de Þjórsá of Stierrivier. Deze rivier heeft een lengte van 230 kilometer. In de rivier bevinden zich twee waterkrachtcentrales: Búrfellsvirkjun vlak bij de vulkaan de Hekla, en de Sultartangavirkjun.
Waterval tijdens excursie Landmannalaugar
IJsland is één van de meest duurzame landen ter wereld; 75 procent van de energie die wordt gebruikt wordt op een duurzame manier opgewekt. Door de waterkrachtcentrales die elektriciteit opwekken maar ook doordat het warme water uit de kraan rechtstreeks uit warmwaterbronnen komen.
Uitzicht over de stad vanaf Hallgrimskirkja kerk – Reykjavik
In Reykjavik ruikt het warme water dus ook erg naar zwavel. Is even wennen. Op de terugweg nog een laatste waterval voordat we in Reykjavik aankwamen.
In Reykjavik hebben we in de dagen dat we er waren wat in het centrum rondgelopen. Het hotel van ons lag vlakbij Harpa, een futuristisch ogende concertzaal en conferentiecentrum bij de oude haven, geopend op 13 mei 2011.
Hallgrímskirkja – Lutherse parochiekerk – Reykjavík
Kathedraal Reykjavik
Natuurlijk kan je de Hallgrímskirkja niet missen het is met 74,5 meter IJslands hoogste kerkgebouw. Natuurlijk zijn we hier naar boven gegaan om uitzicht over de stad te hebben. Men heeft hier mooi zicht vooral richting oude haven. Verder veel houten huizen, veel winkels en verschillende pleinen. Een aardige stad om een enkele dag in door te brengen.
In Reykjavik kwamen we ook prachtige graffiti kunstwerken tegen. Deze waren op gebouwen en andere objecten gespoten.
Totaal heeft deze korte reis geheel aan onze verwachtingen voldaan.
We hebben prachtige watervallen, vulkanische activiteiten en landschappen, mooie meren, het Nationale Park Thingvellir maar vooral het ijsbergenmeer Jökulsárlón gezien.
We zullen binnenkort weer een reis naar IJsland maken.
Last Updated on 19/01/2022 by Gerard Meuffels