Gullfoss – Geysir – Strokkur
Thingvellir Nationaal Park
Onze reisbestemming was deze keer de zuidkust van IJsland waar we een korte 8-daagse rondreis hebben gemaakt.
We vlogen op de internationale luchthaven van IJsland – Keflavik Airport. Vanuit hier reden we naar de hoofdstad Reykjavik.
Vanaf Reykjavik maakte we de eerste excursie naar de ‘Gouden Driehoek’ wat een van de populairste routes is op IJsland.
Vulkaankrater Kerio een 6500 jaar oude krater
We gingen als eerste naar de vulkaankrater Kerio. Dit is de meest noordelijke krater van de kraterrij Tjarnarholar en is 6500 jaar oud.
In het midden van de krater ligt een vijver dat afhankelijk van de grondwaterstand in het gebied 7-10 m diep is.
Vulkaankrater Kerio – Elliptische vorm – lengte 270 m – breedte 170 m – diepte 55 m
We reden daarna door een wat groener landschap met gras, struiken. We bezochten onderweg een wit kerkje en kwamen bij onze eerste waterval van vandaag de Gullfoss.
Gullfoss – waterval in de Hvítá – Witte rivier
De Gullfoss is een twee trappen waterval dat in de Hvítá (Witte rivier) ligt. Het water valt er 32 meter in een kloof die haaks op de tweede trap staat. De kloof zelf is meer dan 70 meter diep, 20 meter breed en 2,5 kilometer lang.
Gullfoss een twee trappen waterval in de Hvítá – Witte rivier
De Hvítá is een gletsjerrivier die ook door regen wordt gevoed en kan grote hoeveelheden water vervoeren (50-110 m³/sec in de winter tot 100-180 m³/sec ’s zomers)
Zijn naam ‘De Gouden Waterval’ (Gullfoss) komt door het heftig neerstortende water. Deze zorgt meestal voor een grote hoeveelheid stuifwater waarbij je als de zon schijnt een regenboog ziet.
Gullfoss waterval in de Hvítá – Witte rivier – IJsland
Bij de waterval konden we vanaf de parkeerplaats twee paden op. Een afdalend pad liep naar een plateau ter hoogte van de eerste waterval. Hier kon men behoorlijk nat worden van het opstuivend water. Men moest wel wat oppassen want de stenen waren behoorlijk glad.
Gullfoss een twee trappen waterval in de Hvítá – Witte rivier
Het tweede pad liep bovenlangs naar een uitzichtpunt waar men iets meer een totaalzicht had over de waterval en het vlakke landschap rondom. Het was een prachtig schouwspel.
Heetwaterbronnen bij de actieve geiser Strokkur en Geysir
Hierna zijn we naar de geisers Geysir en Strokkur gereden. De Geysir is op dit moment niet erg actief. Maar op een steenworp afstand ligt de geiser Strokkur die wel regelmatig actief is n.l. om de 4 tot 8 minuten.
Strokkur betekent karnton. Zijn naam heeft hij gekregen omdat het water tussen twee erupties nogal op en neer beweegt waarna het heftig soms wel tot 40 meter hoog spuit.
Strokkur geiser
Wij hebben verschillende keren gekeken hoe het in zijn werk ging. Je zag eerst het water borrelen. Dit ging steeds harder totdat er op een gegeven moment een bolletje opkwam. Direct daarna spoot het water hevig omhoog. Hierna werd het water het gat van de geiser ingezogen waarna het weer gevuld werd met water. Hierna herhaalde zich dat steeds.
Strokkur een actieve geiser in een geothermisch gebied in het dal Haukadalur
Langs de Strokkur lagen ook 2 borrelende en stomende waterplassen met heel apart lichtblauw water. Ook zagen we rondom silicaat afzettingen en warme stromende stroompjes soms met verschillende kleuren. Heel apart om te zien wat de natuur allemaal kan doen.
Na de geisers zijn we naar het Nationale Park Thingvellir gereden door een vulkanisch maar soms groen landschap met mossen en grassen.
Strokkur – aktieve geiser
Het Nationale Park Thingvellir is een unieke geologische- en historische plek waar je kan zien dat de aarde is opgebouwd uit aardplaten die los van elkaar bewegen. De kloof die als gevolg hiervan is ontstaan wordt nog elk jaar 2 cm breder waardoor het westelijk deel van IJsland langzaam wegdrijft van het oostelijk deel.
Thingvallakirkja kirkja – kerkje
Wij hadden onderweg al wat scheuren gezien in het landschap. We stopten in de nabijheid van een kerkje waarna we een wandeling hebben gemaakt langs verschillende kloven. Deze zijn ontstaan zijn door de scheuren in de aardkorst. Sommige van deze kloven waren wel tientallen meters hoog.
Nationaal Park Þingvellir – Thingvellir – World Heritage
We liepen ook naar een waterval met 2 lagen. Bij de onderste kleine waterval viel het water in een rond bassin waarna deze naar beneden stroomde in een snelstromend riviertje tussen een kloof.
We gingen ook naar de bovenzijde van de waterval. Deze bereikte we na 10 minuten lopen. Deze lag prachtig omsloten door de rotsen van de aardscheuren waarbij het water snelstromend over de rotsen heen viel. Snelstromend liep het naar het onderste gedeelte
Nationaal Park Thingvellir – IJsland
Hierna langs de kloven teruggelopen totdat we bij het bezoekerscentrum van het park aankwamen. Vanaf hier vertrokken we weer naar Reykjavik.
Na een overnachting in Reykjavik zijn we begonnen aan een tocht van 3 dagen langs de zuidkust.
Last Updated on 22/01/2022 by Gerard Meuffels