Nicolosi Nord – Rifugio Sapienza
Tijdens onze rondreizen op Sicilië bezochten we de vulkaan de Etna. We gingen naar het zuidelijk gedeelte van de Etna naar de op 1910 meter boven zeeniveau gelegen Rifugio Sapienza – Nocolosi Nord. We bereikte deze via een goede weg al klimmend vanaf Nicolosi.
De Etna is meer dan 3300 meter hoog. Met vijf actieve hoofdkraters en bijna ieder jaar een uitbarsting is de Etna de op één na actiefste vulkaan van Europa. Door deze frequente uitbarstingen verandert de hoogte van de vulkaan regelmatig. Sinds 2013 staat de Etna op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Wij hadden bij een van onze reizen een overnachting bij de Rifugio. We hadden in de avond geluk dat we buiten op het terras een vos zagen. Men gaf deze regelmatig eten waardoor hij regelmatig aankwam lopen. Een mooi beestje.
Verslag van het eerste bezoek aan de Etna vulkaan.
Vanaf de Rifugio Sapienza was het een korte wandeling naar de kabelbaan. Met de kabelbaan Funivia dell’Etna gaat men naar een hoogte van ruim 2580 meter, Wij hebben dit ook gedaan eind september 2008. Normaal zou het een redelijke temperatuur moeten zijn. Het was er erg koud en nadat we hoger gingen lag er sneeuw en sneeuwde het. Vanuit de kabelbaan reden we met 4×4 drive busjes naar een vertrekpunt voor een wandeling rond 3000 meter. Vanuit hier zou je in de directe omgeving van de kratermond samen met een gids kunnen lopen. Maar aangezien er sneeuw lag en erg hard waaide werd de route aangepast. Er lag geen dikke sneeuw dus er onder zagen we het zwarte lavagesteente. Soms waren stukken zonder sneeuw omdat er openingen in het gesteente was waar de warme aarddampen uitstoomde. Op die plekken rook het ook vaak naar zwavel of rotte eieren.
Toen we gingen afdalen kwamen we weer in sneeuwvrij gebied. Hier zagen we pas goed hoe het landschap eruit zag. Een kaal maanlandschap met grote rotsblokken van zwart – bruin lavagesteente. Onderweg zicht op diverse oude vulkaankraters. Naarmate we afdaalde kwam er weer begroeiing. Eerst korstmossen, daarna grassen en kleine struikjes die vooral tegen droogte en wind kunnen. Ondanks de sneeuw was het een erg mooie en indrukwekkende wandeling in een landschap die geheel door de natuur beheerst word.
Naast de Rifugio Sapienza aan de zuidkant heb je aan de noordkant vanaf Piano Provenzana ook een mogelijkheid om te wandelen tussen bossen en vulkaanlandschap.
De Etna is een vulkaan aan de oostkant van Sicilië ongeveer 30 kilometer van Catania. Na de Stromboli is dit de actiefste vulkaan van Europa en een van de actiefste van de wereld.
Er zijn veel uitbarstingen geweest. Soms zijn het kleinere maar ook grotere uitbarstingen komen voor waarbij altijd dampen vrijkomen. De tijd tussen de uitbarstingen is erg wisselend. Soms duren deze enkele dagen maar het kan kunnen ook meerdere jaren zijn.
Vulkaanuitbarstingen waren er o.a. in 1978, 1981, 1986, 1987, 1989, 1991-1993, 1999, 2000, 2001, 2002, 2004 en ieder jaar van 2006 tot en met 2021.
In 2001 was een grote uitbarsting die 24 dagen duurde en vele gebouwen en de kabelbaan verwoeste.
2001 was het actiefste jaar van de afgelopen eeuw met ongeveer 18 uitbarstingen. Hierbij werd as uitgestoten, vele malen lava gespuwd met zelfs lavafonteinen van wel 400 meter hoogte. As en roetuitstoot gingen ook kilometers hoog de lucht in.
Sinds 2019 is de Etna vrij onrustig en ondanks de grote hoeveelheid aan meetinstrumenten die inmiddels op de vulkaan staan is z’n gedrag onvoorspelbaar.
In januari 2021 was de een grote uitbarsting. Hier waren ook spectaculaire lavafonteinen van honderden meters hoog met vuurrode en knaloranje gloed. In de steden rondom de vulkaan viel er vulkanisch gesteente uit de lucht van soms wel enkele centimeters dik. Vliegverkeer werd stopgezet.
Doordat er regelmatig uitbarstingen zijn veranderd de hoogte van de top van de Etna steeds. De top van de noordoostkrater (3329,6 meter) maakt van de Etna de hoogste berg van het eiland. De Etna heeft een oppervlakte van 1570 km² met een diameter van ongeveer 45 kilometer. Het hoogst bereikbare punt is bij de Osservatore op bijna 3000 meter. Deze ligt in een kaal maanlandschap waar je de zwavelgeur – rotte eierenlucht die uit de vulkaan komt goed ruikt.
De huidige vulkaan heeft vijf actieve hoofdkraters:
- Voragine (ontstaan 1950),
- de noordoostkrater (ontstaan 1911),
- Bocca Nuova (ontstaan in 1968),
- de zuidoostkrater (ontstaan in 1971),
- de nieuwe zuidoostkrater (ontstaan in 2007).
De Etna bestaat uit twee verschillende vulkaantypes: tot ongeveer 2700 meter is de Etna een schildvulkaan, de top is een stratovulkaan.
Bij de schildvulkaan is het magma in de magmahaard dun en vloeibaar. Het kan daardoor gemakkelijk door spleten naar het aardoppervlak doordringen. Ook zijn de hellingen die daardoor ontstonden veel minder steil dan een stratovulkaan.
Bij een stratovulkaan is er sprake van dikkere lava. De kegelvormige toppen en kraters hebben veelal steile hellingen omdat de lava door zijn dikte minder snel wegloopt. Bij dit type kan het magma met moeite door het aardoppervlak doordringen. De druk in de magmahaard moet dan eerst hoog oplopen voordat hij barst. Hierdoor kunnen flinke lavafonteinen ontstaan.
Last Updated on 23/08/2022 by Gerard Meuffels