De Abdij van Fontevraud 

In het plaatsje Fontevraud-l’Abbaye vind je De Abdij van Fontevraud (of Fontevrault)

Het is een groot kloostercomplex met een rijke geschiedenis. De abdij hangt niet af van een orde maar is van benedictijnse inspiratie.

De abdij behoort sinds 2000 tot het Werelderfgoed van de UNESCO als een onderdeel van de gehele Loirevallei -lijst 933. 

De Abdij van Fontevraud was ooit het machtigste kloostercomplex van Frankrijk en werd bestuurd door abdissen tot de 18e eeuw.

Van het enorme kloostercomplex van vroeger zijn alleen de abdijkerk, de romaanse keuken, de kapittelzaal, de ziekenzaal Sint-Benoit en de priorij bewaard gebleven.

In de abdijkerk Sint-Michel zijn tegenwoordig de kunstschatten van het klooster ondergebracht. De bouw van deze kerk is heel eenvoudig, maar de kapitelen van de pilaren bevatten enkele gedetailleerde reliëfs.

Na de dood van Hendrik II, koning van Engeland (december 1135) werd de romaanse, twaalfde-eeuwse Abdijkerk een koninklijke necropolis en kreeg de bijnaam le Saint-Denis des Plantagenêt.

Hier zijn enkele Plantagenêts begraven. Je kan er de liggende graftombes van Eleonora van Aquitanië, van haar echtgenoot Henry II en van hun zoon Richard Leeuwenhart zien.

Het huis Plantagenet was een koninklijke dynastie die van 1154 tot 1485 over het koninkrijk Engeland regeerde. De familie veroverde ook Wales en Ierland en regeerde daarnaast over grote delen van Frankrijk: Normandië, Aquitanië, Maine, Anjou, Touraine, Gascogne en Saintonge.

Een bijzonder gebouw is de Tour d’Évraud. Deze romaanse keuken heeft een achthoekige vorm, heeft een grote centrale toren, meerdere kleine torentjes en schoorstenen met peperbusdaken. Het dak is volledig van steen en bevat geen hout, om het brandrisico te beperken.

Buiten de gebouwen zijn er nog middeleeuwse tuinen, een oranjerie, kruidentuinen en oude stallen te zien.

In de Fannerie de hooizolder uit de 18e eeuw is een museum van moderne kunst ingericht die de Cligman-collectie herbergt.

  • Muurschildering Kapittelzaal, Abdij Fontevraud
  • Muurschildering Kapittelzaal, Abdij Fontevraud
  • Muurschildering Abdijkerk van Fontevraud
  • Abdijkerk van Fontevraud

De kapittelzaal met lage gewelven bevat indrukwekkende muurschilderingen met scenes uit het lijdensverhaal van Jezus.

In de priorij Saint-Lazare is nu het Fontevraud L’Hotel gevestigd.

Een wandeling door het gehele complex geeft een beeld van het dagelijks leven van de nonnen die hier woonden.

Maar de Abdij van Fontevraud is ook een gevangenis geweest.  Napoleon besloot in 1804 Het was een van de meest zware van het land:

Geschiedenis

De abdij werd in het jaar 1101 gesticht door Robert d’Arbrissel. Hij stichtte hij een gemengde abdij onder leiding van een vrouw.

De architectuur van Fontevraud was ontworpen voor een tweeledige gemeenschap: de mannen in het Sint Johannesklooster, de vrouwen in het Onze-Lieve-Vrouweklooster.

De Abdij ontving gunsten van de graven van Anjou en dan met name van Hendrik II Plantagenêt en zijn echtgenote Eleonora van Aquitanië.

De religieuze gemeenschap verzwakte door de Honderdjarige oorlog (1337 tot 1453) maar in de 15e eeuw onder de leiding van Marie van Bretagne leefde deze weer op. Zij ondernam grote hervormingen met de steun van koning Lodewijk XI die de Abdij verwelkomde in de Bourbon dynastie.

De Franse Revolutie (1789–1799) maakte een eind aan de Abdij.

Daarna kreeg de Abdij een andere bestemming. Keizer Napoléon Bonaparte maakte er in 1804 een gevangenis van. Dit was een van de strengste van heel Frankrijk. De monastieke gebouwen verbouwde men tot cellen, slaapzalen en werkplaatsen.

In 1963 sloot de gevangenis pas zijn deuren. Er was tijdens ons bezoek een tentoonstelling te zien hoe het eraan toe ging in deze gevangenis.

Nadat de gevangenis gesloten werd begon men grote restauratiewerkzaamheden. Hier is men nu nog mee bezig.

Sinds 1975 is de abdij van Fontevraud een cultureel centrum waar ‘artists in residence’ verblijven en exposities, concerten en lezingen worden georganiseerd. 

Last Updated on 08/02/2023 by Gerard Meuffels