Anamurium – Anamur

Anamurium (Ören) Antik Kenti
Mamure kalesi (kasteel)

Deze pagina wordt nog bewerkt

Begin mei 2014 zijn we naar Turkije geweest waar we een rondreis naar Cappadocië hebben gemaakt met SRC Cultuurvakanties. We vlogen vanaf de luchthaven Amsterdam Schiphol met Transavia naar de luchthaven Antalya Havalimanı wat ongeveer 10 kilometer ten oosten van het centrum van de stad Antalya  ligt. Het was een chartervlucht dus de tijd waarbij we vertrokken was laat 20.30uur. We kwamen aan in Turkije om 1.15uur (1 uur tijdsverschil) de volgende dag. Vanwege onze late aankomst was het erg rustig op het vliegveld. Het visa loket was gesloten maar wij hadden al een E Visa ( Elektronic Visa) aangevraagd. (zie informatie onderzijde pagina)

Na de douane hebben we onze bagage opgehaald en zijn we naar buiten gelopen waar onze Turkse Nederlandsprekende gids ons opwachtte. Onze reisgroep bestond uit totaal 23 man. Ons overnachtingshotel lag helaas in de buurt van Alanya. Na een korte nachtrust begonnen we aan onze rondreis. Via de Cilicische kustweg (D400) via Gazipaşa naar Anamur. Over een prachtige route langs de Middellandse zeekust over bergwegen, vaak slingerend door bossen en door landbouwgebieden. Er werden hier vele gewassen in kassen (met plastic) gekweekt zoals bananen, tomaten. Ook waren er vele sinaasappelbomen onderweg. Na ongeveer 2 ½ uur kwamen we aan bij een oude Romeins-Byzantijnse stad deze ligt ongeveer 7 km van Anamur en 2 kilometer van de hoofdweg af en is te bereiken via een grindweg langs vele sociale woningen/flats.

Onze rondreis naar Cappadocië begon om 9.30uur in de buurt van Alanya. Via de Cilicische kustweg (D400) reden we via Gazipaşa naar Anamur. Over een prachtige route langs de Middellandse zeekust over bergwegen, vaak slingerend door bossen en door landbouwgebieden. Er werden hier vele gewassen in kassen (met plastic) gekweekt zoals bananen, tomaten. Ook waren er vele sinaasappelbomen onderweg. Na ongeveer 2 ½ uur kwamen we aan bij een oude Romeins-Byzantijnse stad deze ligt ongeveer 7 km van Anamur en 2 kilometer van de hoofdweg af en is te bereiken via een grindweg langs vele sociale woningen/flats.

Anamurium Antik Kenti of Anemurium was een grote welvarende stad van de Romeinse provincie Cilicië in de 1 ste tot 4 e eeuw na Christus. Daarna bleef het zo in de Byzantijnse periode met landbouw, visserij en maritieme handel. In 580 na Christus was er een aardbeving en in de 6 e eeuw waren er vaak aanvallen van piraten en Arabische legers. Hierdoor verliet men de stad in 660 na Christus en werd het een spookstad. Helaas zijn er van de stad alleen nog overblijfselen overgebleven.

Mamure kalesi – Anamur
Het eerste gedeelte van de stad (gedeeltelijk voor de parkeerplaats) is een Necropolis of Necropool. Vertaald vanaf het Griekse woord Nekropolis betekent dit stad van de doden of dodenstad. Elke Romeinse stad had zo’n Necropolis of begraafplaats buiten de stadsmuren liggen. In Anamurium is dat ook zo. Het grootste gedeelte van de Necropool is verwoest. Door de tijd maar ook door de vele grafrovers die er in het verleden de graven leeggeplunderd hebben. In die periode werden de doden namelijk begraven met hun bezittingen waaronder munten. Deze werden onder de tong en/of op de ogen gelegd. Dit was natuurlijk aantrekkelijk voor de rovers. De graftombes waren verwoest maar de resten van de graven zijn er nog goed te zien. Vaak waren het grote constructies, kleine gebouwen, soms zelfs met 2 etages.

Bij de parkeerplaats was een doorgang om in de eigenlijke stad te komen. Er loopt een geasfalteerd pad doorheen. Ik vond het heel verrassend wat we er zagen. We zagen de resten van een theater waar weinig van over was, een badhuis ( halk hamami ) uit de 4 e eeuw met nog een groot gedeelte van het gebouw. Enkele muren met halfronde inham van het altaar van een Byzantijnse kathedraal en een klein gedeelte van een aquaduct. Aan het einde heb je goed zicht op een gedeelte van de stadmuur die om de stad heeft gestaan. Ook op de helling zagen we nog de resten ervan.

Maar het best bewaard is wel het Odeon ( Odeion ) In de oudheid werd een Odeon gebruikt als klein theater waar men zang- en muziekvoorstellingen, wedstrijden maar ook voordrachten en (raad)vergaderingen werden gehouden. Meestal waren deze halfrond. In het Odeon in Anamurium zag ik een grotendeels bewaard gebleven podium met zitplaatsen van steen. Natuurlijk wat onkruid ertussen. Het Odeion was omsloten door muren en als je de redelijk steile tribune opklimt heb je mooi uitzicht op de Middellandse Zee en de diverse resten van de oude Romeins-Byzantijnse stad. In het Odeon op de halfronde vloer voor het podium zijn mozaïeken te zien. Het grootste gedeelte is bedekt met grind om deze te beschermen.

Anamurium Antik Kenti - Anamur - Turkije
 Anamurium - Byzantijnse kathedraal  - Anamur - Turkije
Als je de archeologische vondsten die in Anemurium zijn gevonden wilt bekijken kun je naar het Anamur Müzesi (Anamur Museum) adres:Adnan Menderes Caddesi 3 in Anamur. Hier ben ik zelf niet geweest maar je kan er o.a. fresco’s uit privehuizen, badhuis mozaïeken, klei sarcofaag, juwelen, olielampen en vroege religieuze voorwerpen bekijken.

Als je van Alanya via Anamur richting Mersin rijdt over de D400 moet je zeker even stoppen bij deze archeologische plaats. Het is wel niet zo groot maar ikzelf vond het erg interessant. Je hebt ongeveer 1 uur nodig om deze rustig te bekijken.

Na Anamurium gingen we eerst lunchen in Anamur waarna we weer over de D400 langs de kust richting Silifke – Mersin. Niet ver van de stad (ca.6m) op een strategisch gelegen punt direct aan zee ligt de middeleeuwse burcht van Anamur –  Mamure kalesi.

De oorspronkelijke funderingen van het eerste fort zijn in de 3 de en 4 de eeuw door de Romeinen gebouwd. Daarna werd het vele malen verbouwd en uitgebreid door de verschillende heersers in het Byzantijnse rijk en door de Kruisvaarders. Vanaf 1221 werd het grotendeels in de huidige vorm gebouwd. De burcht is omgeven door een smalle slotgracht en 39 torens die met elkaar verbonden zijn met hoge muren. Het kasteel heeft een grootte van 249 bij 170 meter. Op het moment dat wij er waren was men de burcht aan het restaureren (zou in de drukkere zomermaanden open zijn) waardoor we alleen buiten rond konden lopen en een korte blik vanaf de ingangspoort naar een van de binnenplaatsen hebben kunnen werpen. Het kasteel heeft drie binnenplaatsen, namelijk: west, oost en zuid. De westelijke binnenplaats heeft een klein complex bestaande uit een enkele en een verwoeste   moskee ,   minaret   en een   Hamam   (Turks badhuis). Op de zuidelijke binnenplaats bevinden zich resten van een vuurtoren.

Anamurium Antik Kenti - Anamur - Turkije
Mamure kalesi - Kasteel van Anamur - Turkije
We zijn langs de kasteelmuren gelopen aan de zeezijde waar je een stukje langs kon lopen. Vanaf hier kreeg ik al een goede indruk van de grootte van deze oude burcht. Het voorste gedeelte was grotendeels gerestaureerd maar verder naar achteren waren ze meer verwoest. Ondanks dat we niet naar binnen konden was het zeker de moeite waard om even te stoppen.


De burcht is een van de vele burchten die vooral de Romeinen hebben gemaakt langs de Middellandse zeekust om zo omgeving en de zee te kunnen bekijken. De twee dagen dat we langs de kust reden kwamen we regelmatig ruïnes tegen op vooral heuvels en zelfs een in zee.

Na een lange rit kwamen we in de late middag aan bij ons hotel in Hotel Mia Pinepark Holiday Club in Silfke-Mersin om te overnachten. Het was een soort vakantiepark omgeven door veel groen. Wij hadden een familiekamer een soort gekoppelde huisjes met 2 slaapkamers, 2 en 2x1persoonsbedden en op een bovenetage was een eetkamer met keuken en terras. In het hoofdgebouw waren nog meer kamers en het restaurant. Tevens was er een zwembad aanwezig. Het was wel af en toe zonnig toen wij er waren maar toch te koud om in het zwembad te gaan.

Last Updated on 01/02/2022 by Gerard Meuffels